heart u!

Tuesday, December 11, 2012

Tips untuk survive semasa belajar di luar negara


assalamualaikum!


cik seri dtg lagi! berkurun diam kens. hehehe aritu baru bc and reply komen2 kt entry yg cara-cara nk smbung blajar kt luar negara yg i tulis dlu tu. pastu ade sorg suggest suruh buat entry pasal nk survive kt negara org. thanks!


actually takde ape sgt la sy rasa. negara memana pon sama je. ade maknusia, ade shopping complex, ade restoren. hehehe cuma rsnya ade la certain factor yg buat setiap negara tu unik contohnya culture, cuaca, ketinggian org, kaler kulit dan jugak of course takde family disisi sobs. hewhew


so meh sy listkan kengkonon mcm tips nk survive kt tmpt org, especially yg baru nak mulakan hidup kt negara yg before ni mmg asing bg kita.



1. Cuaca

Bila dh dpt offer letter and everything, dh ready to fly je, buat la research sket pasal  negara yg korg nk pergi tu. 4season ke. 2season ke. panas sepanjang tahun ke, banjir sepanjang tahun ke cmne kens. heh so boleh la prepare gadget ke baju and yg paleng penting mental. ye la kulit dh biasa dgn suhu 25-34degree celcius, tetbe kene pergi tmpt -16 or 46 degrees, tak ke terkojot2 tu. ade certain country mmg extreme cuaca deorg. if panas, panas gila, if sejuk, sejuk smpai nak pengsan. so better prepare la pape yg sepatutnya. pastu tgk tarikh korg nk fly tu tgh season ape. jgn la over pergi pakai bubble jacket,mafla, snow cap, boot segala pastu sbenanya kt sana tgh summer. haa kan tak kena tu. get it??


summer (Waverock,WA Sept 2011) 


winter. (Mount Buller, Melbourne July 2011)



2. Make connection, friends.

Jangan nak jadi kera sumbang. dah sedia maklom paklom kan family sedara mara bff kita semua jaoh, so before fly tu, risik2 la kt kekawan ke sedara mara ke if deorg ade kenalan kt tmpt kita nk fly. jgn malu, jgn segan. serius sy ckp ni pon berdasarkn pengalaman, mereka aka kami semua sedia membantu org yg baru smpai ni. sbb kita pon pernah merasa gak dulu. even takde org yg kita knal pon, CARI. sekarang zaman canggis manggis internet dihujung jari. google aja persatuan pelajar malaysia perth/auckland/aberdeen/isketambola etc. insyallah ade. kt fb pon harus berlambak group2. pastu pm ke email ke, i.allah there's someone akan reply and assist anda semua. pastu tanye la dkat deorg anything. contoh: pasal rumah nak sewa ke, mntak deorg pick up kt epot time korang smpai sana. mula2 mungkin korg contact sorg je, nanti dh smpai sana, maken lama maken luas empayar kawan2. join the crowd, join if ade makan2 or bbq or any activities. if not korg akn rs hidupmu gelap malap dan sungguh bosan. lagipun if saket ke demam, deorg ni la akan tolong kita. undersetenggg?

dinner GradWA, Nov 2011 *nak jugak tayang gmba matlutpi. hahaha*


paintball, March 2012


raya puasa, Kings Park Sept 2011


raya dinner with pm. kehkeh. kt malaysia pun tak jumpe tahu. :p




3. Consulate General of Malaysia.

Before fly, take note location consulate general kt mana. if korg mmg tak dpt contact sesiapa, contact je org2 consulate. sbb tu la function mereka kt sana. untuk tolong rakyat malaysia yg dtg. simpan alamat consulate kt dlm phone or igt je la location so that if anything happen, kita boleh pergi sana. sini la tmpat berkumpul rakyat2 malaysia kalau ape2 yg jadi. jgn lupa untuk register nama dlm database. takde la tetbe korg MIA kan. contohnya ade earthquake, tp korg dh hilang. takde sape tahu pon korg hilang sbb nama takde dlm database. haaaa scaryyy tak contoh i kasi? kehkeh :p


*curi gmba dr fb en rudy* hewhew
 



4. Islam Inside.

Ni untuk yg muslim/islam. even kt mane pon korg pergi, walau sampai kutub utara, ingatlah Allah sentiasa memerhatikan kita. cewaaah. hehe maksodnya, jgn la tetbe culture shock sebab pergi negara org. kt malaysia elok je paleng ayu skali pakai tudung hana tajimamat tak pon tudung yuna mmm hair care. skali smpai oberthesea terus berhot pants. ha...nanges nenek kt kg tgk gmba uols kt fb. heh sy pon bukanlah baek sgt ponn. ade jugak terlepas sini sana. ade gak time summer terlepas subuh sobs. subuh kol 3pagi katanya kens. tp harap2, walaupun kt mana kita, nak buat pape igtkan mak ayah kt kg, igt Allah paleng penting. sy tak kata org pakai hot pants tu jahat. noo bukann itu maksodku. kalau kt malaysia pon korg mmg gtu, no hal la. ni yg tetbe berubah bertuka menjadi dahsyat lepas g obersea. pheww nauzubillah. tp ade ramai jugak je yg berubah jd lebih baek. so dont judge. paleng penting, solat jgn tinggal. if ade kawan2 buat perkongsian ilmu or majlis agama, join je la. bg makanan jiwa sket. hehehe



5. Pergilah mengembara.

Sy mmg jenis suka travel, sy suka jalan2, tgk tmpt org. so grab the chance ms korg kt oversea ni. pergi la berjalan. duit scholar tu simpan sket, xpon duit buat part time tu simpan then g la berjalan. simpan duet byk2 pon buat ape kan. hehee sbb nya nanti bila blk malaysia dh susah dah. tambah2 bila dh kerja. nk apply cuti lg. student mmg paleng bahagia. cuti lama gila, so g la round. preferably pegi ramai2. buat road trip or backpacking ke mana2. jaoh perjalanan, luas permandangan. lepastu korg akan semangat sgt belajar sbb xsabar nk pergi jejln. dulu siap buat coundown. hahahaa time jejalan ni sure akan tmbah kawan lg sebab akn tumpang duduk rumah org. kawan kpd kwn pon boleh. mmg duduk luar negara ni skill berkawan bertambah dan menjadi superduper independent dan juga tak malu. hewhew even tak kenal org tu, boleh je tumpang rumah deorg. pengalaman sgt. tp jgn la pegi je rumah totally strangers. risik2 la dlu. kang jd mende yg pelik2 pulak.  ok?


Araluen Botanic Park, Perth. Sept 2010


Fitzroy Garden, Melbourne July 2011


Lucky Bay, Esperance Sept 2011


Rottness Island, Perth April 2012


Queenstown,New Zealand. July 2012


Fox Glasier, New Zealand July 2012




6. Mak Ayah di hatiku

Jangan lupa contact mak ayah kt kampung tu. "eh, mak ayah i tak duduk kg la, deorg duduk keyeel". haa xkesah la mak ayah duduk kg batang berjuntai mahupun duduk kt wangsa melawati ataupun duduk kt afrika ke. jgn lupa call/skype/whatsapp/viber mereka. misti deorg risau mcm mane la keadaan anak yg jaoh kt perantauan tu. kekdg deorg ni xnak la kacau kita kan. so sbg anak, rajen2 contact deorg so that deorg tahu kita ok. tambah2 time ade earthquake ke tornado ke kt tmpt korg, contact and let them know yg kita selamat. so that deorg xde la risau. gtuuu. nak pergi jejln kt mana2 pon bgtahu mereka ok? at least deorg tahu lokasi kita.


family potrait! The Gap and Natural Bridge, Albany. June 2012.





haa..ni je yg dpt dipikirkan. kalau ade pape nak tanye, comment je ok? 


lots of laf!


16 comments:

Anonymous said...

xnk tnye pasal entry nie..nk Tanya
umo awk brapa ye? >.<

Anonymous said...

thnks for the info. nak tanya, rehan amik master by coursework or research eh? blh bg komen between those two tak? :)de

Anonymous said...

thanx 4 good info. tp nk tny. cmne nk register nama dlm database Consulate tu ea?

rehan syazwani said...

anon1: tua dh saye. 42tahun. hahaha

anon2: sy punye master mixed mode. if fully coursework mmg msk kelas amek exam je la. if research mcm buat phd.jmpe supervisor always. kalau extra rajen, boleh la teruskan. hehehe

anon3: ur welcome! oh slalunya ergi consulate, ckp je nk register. nanti deorg assist.

Anonymous said...

thanx a lot! ur entry bg byk info!
just wonder. susah x nk dpt rumah sewa? n klo boley nk dpt among malaysian students la. baru best. susah x?

rehan syazwani said...

anon: sesame! ;) depends jugak. sbb tu sy gtau suruh keep in touch dgn someone kt sana. so deorg leh tlg. and kekdg ade student malaysian dh habes blaja and need someone to replace them, boleh terus msk rumah deorg. if let say xdpt jugak rumah, fly je dlu, smpai sana tumpang rumah malaysian dlu, pastu cari la. so better fly dlm 2weeks ke before stat kelas. so takde la serabut. :)

Anonymous said...

hi sis! mase dkt aussie, which bank u gune? last time sy prnh prg china n guna maybank. tp bank caj RM12 setiap kali transaction. so, dkt aussie ad x certain bank yg ly guna yg x dknakan caj? or mmg sume bank akan caj?

rehan syazwani said...

anon: hai! good question. i should update this entry. hehe lupa tentang account bank. if u r studying there, open an bank account la kt sana, sbb scholar pun straight away msk from ur bank. dlu sy guna commonwealth bank. org dari malaysia also can bank in into ur account but u have to give them ur account number and swift code.

Wardrobe Online said...

Assalamualaikum kak rehan..

saya nk tny something ni, nk mintk tlg sikit psl application form studying abroad ni.. ada apa2 email x buleh reach or if x, tolong mintk akak email saya - saya reply akak nnt..

wannurmi@gmail.com

tolong eh..sbb sy x nmpk any email links..

thank you..

assalamualaikum :)

Anonymous said...

Salam Rehan. Nice info. Btw, kat sana Rehan buat part time ke? Keje ape? Hee, saje saje nak tahu :)

rehan syazwani said...

wardrobe online: waslaam! akk ade tulis pasal entry cara2 nk smbung belajar. nanti tgk ye. btw ni email akk: rehansyazwani@gmail.com


anon: wasalam..aah dulu time kt sana ms last sem tu buat part time. hahaha sj nk kutip pengalaman sambil dpt duit lebih pastu bleh g jejalan. :p sy pernah jd babysitter and cleaner.

*~Miss Lisa~* said...

Assalamualaikum. Hai. bila baca entry pasal study oversea ni hati saya agak terusik la. Sebab last year dah apply pun master utk intake mac 2013 kat Adelaide and dah dapat unconditional offer. Tapi tak pergi interview mara. Padahal degree 1st class. Uhuks. Tapi tak pe lah. Sekarang baru nak start kelas kat uitm. Hopefully dapat belajar dengan jayanya. :) Eh, nak tanya lah pasal keje part time tu. MARA tak cover semua kan? Sebab dulu masa dengar briefing, awal2 agent dah kata biasanya student dapat mara akan keje part time.

Anonymous said...

Hehe. Sempoi betol Rehan jawab semua queries even though ade yg merepek mcm soalan saya.. Hee, saya pun nak sambung this year, tgk requirement MARA nak top 50 dlm dunia. Baru je dapat offer dari Birm, so mcm nak kena carik uni lain je ni.
Tapi nk sgt course kat birm ni , Engineering Management. Hopefully dapat la.. Doakan saya ye :)

Family Members said...

Terima kasih atas perkongsian ini. :)

Kelebihan Ahli Dan Cara Daftar Pengedar Shaklee

traveller said...

Salam.sesiapa nak ke perth,australia?. Cuba visit www.mahiraholidayhomes.com Holiday homes kepunyaan org islam malaysia.mereka ada car rental. Boleh call 0123360098 Saya da try 2x. Memang servis terbaikkk dan penginapan yg sgt selesa dan bersih. harga memang berbaloi.mereka ada fullboard muslim pakej juga.

Ana wawa said...

Sis..can I have ur email.. Sbb nk tye lebih lanjut about study in australia.. Mcm expenses and so on..:).