heart u!

Tuesday, January 31, 2012

Cara-cara nak mohon loan/biasiswa MARA

assalamualaikum!


rentetan entry Cara-cara nak sambung belajar di Luar Negara yg saya pernah tulis berzaman dulu, ade yg tanye pasal biasiswa MARA ni. so utk tidak menghampakan semua org,waah poyo kau. hahaha haa...jadinye sy buat entry pasal nak apply loan MARA lah pulak ye. oh btw ni utk postgrads study.


1. rajen rajen lah check website MARA, sebab deorg akan announce anything pasal loan or biasiswa tu kt website deorg. pasal bila opening, bila boleh ambil borang, semua la..check kt sini kay :



*check kt terkini/pengumuman punya column. 



2. bila deorg dh annouce opening utk loan/biasiswa. boleh dapatkan borang tersebut kt Ibu Pejabat MARA, Jalan Raja Laut. alaaa yg dekat dgn SOGO, jln TAR, pertama kompleks tuuu. xkann xtauu kann. tp xpee, meh i bg alamat.


Bahagian Penganjuran Pelajaran
Tingkat 3, Ibu Pejabat MARA
21, Jalan Raja Laut
50609 Kuala Lumpur.

Telefon: 03-26132015/             03-26132016      
Faks:     03-26915854
  

* tak sure borang tu boleh ambil kt pejabat MARA negeri ke tak. boleh call deorg tanya kay.




3. bila dh ambil borang, isi la mcm biasa. bg semua document yg deorg minta. then bila dh siap semua, hantar blk borang tu kt pihak MARA. if nak extra info, time ambil borang tu, tanya la anything kt staff MARA.




4. pihak MARA akan teliti application tu, then deorg akan panggil interview. 

- time sy dlu, interviewer ade 3 org. sorg lecturer dr uitm if im not mistaken, and dia lecturer engineering, mmg mcm2 dia tanye aku. heh 2 org lg staff MARA.
- interview in english la..ade la kot kekdg deorg ckp melayu. mcm interview biase. 
- make sure kita tau pasal bidang yg kita nak sambung tu, kot2 deorg tanya, boleh gebang best siket.
- pastikan jawapan yg nmpakkan diri kita yg best, and kita mmg sgt semangat nak sambung stadi.
- if deorg tanya future plan, ckp je la nakblk berkhidmat utk negara kita. even mmg korg nk keje oversea ke lepas habes stadi kan..heh sbb slalunye deorg takot bdk tak balek mesia lepas habes stadi.  





5. lepas setel interview, berdoalah byk2. tggu je pihak MARA contact. or surat. sy pon dah tak igt. maybe deorg hantar surat ckp kita dpt or not. if dpt, congratulation. if not, boleh try appeal for the loan, maybe they can recheck your application and call back for interview once again.



actually semua depends on MARA punya kewangan. time sy, MARA decide tak nak hantar student pergi UK, so i have to apply for other uni kt australia, di mana sy terdampar sekarang. heeh tp still bersyukur.


lepas dh dpt, deorg akan minta korg buat medical check up semua lah. procedure biasa. 


rasanya tu jee kot. if ade pape lg let me know okayy?




lots of laf~




81 comments:

FaFa Remina said...

wah.. thanks sgt2 sis .. info nie sgt b'guna :)

rehan syazwani said...

welcomee! ;)

Syafiq Afifi said...

Wuwwu.. Dlu da pi.. Pastu malas.. Troolol

nur hidayah isa said...

em nak tanya, yg ni dia ada mintak uncondtional/conditinal offer letter tak? masa tu dah lepas ielts/toefl?

rehan syazwani said...

syafiq: xpee..kan ko ade ladang emas. hoho

hidayah: ade. if ade offer letter lg snang kot. time tu dh lepas ielts utk mara punya qualification. mara nak overall band 6 kot if tak silap. uni je kekdg nak lg tinggi.

NIZAM said...

aritu kol MARA. die ckp utk loan master dlm negara taktau la open ke tidak utk taun ni. tahun lepas dorang buka. n kalo nk tunggu iklan, tunggu la bulan 9. takle ke sepanjang tahun. uni malaysia kan ada intake feb. sob2.

rehan syazwani said...

itu laa...mara mmg mcm tu..every year lain. ikot keadaan kewangan deorg. huhu..try la cari scholar lain. mane tau ade rezeki. :)

Adila :) said...

tq sgt :)
beneficial info indeed.. btw, application mmg pakai manual form eh? ke online? hari ni mara dah bukak iklan, tp i x boleh nak click kat online application tu..

rehan syazwani said...

adila: welkam! :) aah dulu apply manual kot..pakai form. byk gila mnde nak kena isi. yup dh keluar, cube awk pegi office mara kt jalan raja laut tu, boleh amek borang kt situ kot.

Adila :) said...

rehan, u amik ielts bile eh? before apply for scholar mara ke? dlm application terms kan ade stated pasal ielts tu..i blum amik, even preparation class pn i blum register..i mcm confused tak tau ble i patut seating for ielts.. hope u dont mind to share :)

Adila :) said...

i tried to pm tru ur fb inbox, tapi restricted kot..tak boleh.. even nak add friends pun tak dapat..hehe.. this is my fb link http://www.facebook.com/nuradilamran
i'm glad if u would add me. TQ :)

rehan syazwani said...

adila: i dh try bkk ur fb profile tp xleh add jugak. eheh. i amek ielts lepas interview mara kot..xigt dah...i ade tulis pasal ielts..cbe tgk label kt tepi ni. im not sure mara needs the ielts result now or after deorg dh bg that scholarship. maybe boleh try call deorg. sbb nk amek test dh brape ratus kan.

Adila :) said...

a'aaah.. cost mcm nak cecah riban jgk kot for preparation class,materials and exam fees.. biasa laa dah kalau 'international' matters ni kan.. neway thanks sbb sudi jd 'kaunter pertanyaan' next time i tnye lg ehh..hehe
nice to know u :)

afif89 said...

hi kak... saya baru check keputusan loan mara tu...tapi yg pelik nya saya terus dapat loan tu tanpa interview.. tu mcm pelik skit tu...tapi dia bagi tawaran bersyarat..kak dpt mcm tu gak ke??

rehan syazwani said...

adila: ur welkam! tanye je..i.Allah if tau sy try jawab. :) nice knowing u too.


afif: hai!haa..taon ni maybe mcm tu kot sistem dia. kwn akk pon ramai yg dpt jugak. duu time akk takde application on9. semua isi borang manual. then dia bg surat suruh dtg interview. try awk call number yg deorg bagi tu, then tanya kot2 ade interview ke ape. at least boleh prepare kan.

Anonymous said...

Salam..afif,i got the same...i dah tye mara die kate xde interview n psychometric test will be conduct..
Rehan : actually, tawaran bersyarat bantuan pinjaman mara is a loan or scholar eah?rehan dpt laen ke sme ye?
Adila : u apply yg tawaran bersyarat tu ke?i confius jugak but then try tye mara dorg ckp still can applu even xapply for uni n seat for ielts lagi..once offer tu da dpt,last offer tu valid untill intake april 2013..so kne la settlekn ielts,apply u n pape yg ptt lpas dpt offer tu b4 offer tu tamat..

rehan syazwani said...

anon: scholar boleh ubah jugak if im not mistaken. tp dulu sistem dia lain. fyi semua, mara mmg every year tukar polisi, depends on their funding. i.Allah try ur best kay. gudluck all! :)

Anonymous said...

Thanks for the feedback rehan..sory rehan,juz to double confirm..means tawaran bersyarat bantuan pinjaman pelajaran = pinjaman boleh ubah = scholar ke?not a loan? Bcause of the word 'pinjaman' n byk sgt terms takut slh paham lak kan..

rehan syazwani said...

anon: selalunya, if pinjaman boleh ubah mara tak yah bayar 100% i.Allah. sy rs still kena baya jugak, tp maybe dlm 1% ke...5% ke 10% ke mcm tu. sbb tu nama dia boleh ubah. tp if awk nk bebetul confirm, try call unit penganjuran pelajaran mara yg sy ade bg number kt atas. mane tau kot2 deorg ade ubah polisi again kn. hehe hope my answers help. :)

Anonymous said...

Ic..alright,thanks for your helpfull info rehan..gud luck n all the best u there:)

amacorp2011 said...

lepas tamat pengajian mmg kene keje ngn gomen ker???ape syarat2 perjanjian MARA ek???

jijot said...

Cik akak. nak tanya. medical check up utk MARA kena buat kat hospital saja ke? klinik boleh x?

aidil said...

CMNE NK mntk loan mara mlalui on9?mara nk surt twarn dlu ke bru kite bly apply loan dye?

aidil said...

bly xkc lmn web nk isi borg 2.

rehan syazwani said...

amacorp2011: sorry lmbt sgt reply. last month sgt bz. huhu if mara xde bonded pun. syarat2 dia sy xigt sgt. tp boleh tgk kt website deorg yee.


jijot: hai cik adikk. dlu sy buat kt klinik je rsnya. tp xsure la kot2 skang deorg nk kt sepital je. try tanye deorg blk.


aidil: mara opening slalunya awl tahun. deorg akan iklan kt website dia, ade sy bg kt atas. time sy dlu kene isi borang manual. tp skang rsnya semua online application.

umai said...

assalamualaikum akak, selamat berpuasa..;)
sy suka banca entri akak..
bagi semangat dekat sy untuk blajar smpai ke luar negara..
akak sy nk tya, kita apply MARA awal2 boleh ke?..ke selepas kita da apply mana2 U yg kita nak?

rehan syazwani said...

umai: wasalamm. terimakaseh dan selamat berpuasa jugak! :)
akk suggest apply university dlu, baru secured siket utk apply mane2 scholar. if not deorg maybe akan KIV dlu application kita sbb orang lain pon ramai yg apply kan.

Anonymous said...

Actually I am looking for someone yg tgh buat postgrad study under mara, and I randomly googled and found you alhamdulillah thank God hehe. You buat engineering ke?

Selain engineering/ pure science, Mara ada sponsor tak bidang2 seperti education?
Ok actually i graduated from the UK course BSc Biology with Management, tp interested nak sambung master degree dlm education management or PhD in Education, something around that field. or business management, MBA.
mara taja ke bidang2 yg *kurang kritikal* mcm ni?

Ok selain tajaan/ scholarship, mara buat LOAN tak utk bidang2 mcm ni?
How easy to get loan pun, sama mcm scholarship ke?


Ok do u have mara email so i can ask them? (tanak number phone, malulah nak tanya terus haha).

Amirah Wahab said...

Salam
kak rehan~
saya mira..saya ada komen dulu kt page akk yg tajuk psl cara2 nk smbung bljr ;
oh yea,sy dh scroll up komen2 kt ats and terkejut sbb dis year xde interview n test utk apply loan MARA.
bestye kalau ia berterusan sampai thn depan.
kak rehan, mostly yg apply loan tu MARA approve ke? kalo ye in shaa ALLAH ada la chance..hihi
and yeap,coming soon 10sept sy dh masuk final sem.yahoooooo
then plan nk smbung master by sept2013. huhu
jadi,nk tye pndpt kak rehan. kalo sy apply few uni dlm sem ni ok x? then next year leh apply MARA lak.huhu i hope leh dpt Conditional letter dulu b4 nk apply MARA so dat adalah peluang sket.
and yeap akk,nanti mse application MARA tu,dia bg berapa pilihan ek? okay kak rehan. thanks :)

-amirahwahab-

rehan syazwani said...

anon: aah i buat engineering. tentang tajaan mara tu i xsure sbb now deorg mmg focus to sponsor postgrad student. maybe leh give them a call and ask them directly.

if u nak buat bidang education ke, why dont u try cari scholar under university2 and nanti bila u blk leh terus jadi lecturer. tu one of my suggestion lah.

i takde la email mara, i think u better call deorg je, sbb tu pon kekdg susah nak dpt line, ye la ramai kann yg nak call deorg. huhu if u dok area kl lg senang if drop by deorg punya hq tu, naek tingkat 3 and tanya staf deorg terus. hehe



amirah: salam mira! haa tu laa this year mcm byk org dpt sbb now mara mmg focus to sponsor postgrad student. i.Allah.
akk rasa ok je if awk nk apply uni sekarang. sbb procedure2 tu pon nanti akan amek masa. so by the time awk dh habes blaja, hopefully time tu dh ade conditional offer from uni la kan. umm berapa pilihan ape ye? university ke? kalo tak silap dlu satu je.

Anonymous said...

perlu ke kita dpt offer drpd mane2 uni oversea utk apply scholarship ni?

rehan syazwani said...

anon: if dh secure place kt uni, lg snang nak apply. sbb ramai kan apply. so if dh ade tmpt, pelunag cerah siket. i.allah.

Ahmad said...

Recommendation letter dari lecturer kena ada tak?

Anonymous said...

If kita plan to further studies dekat uk, and dah confirm nak masuk. Mara akan bagi loan terus or macam mana eh?

Anonymous said...

salam kak..
mekasih sbb bt info2 nie.
sya dpt dh tawaran tuk smbg degree kt UK..tp skrg sy ngah cari scholarship..kalau xdpt shcolarship kte bleh x apply tuk bt loan?

skrg sy ngah bt preparation tuk amek test ielts..nk tnye lg.test nie sy xpernah amek..1st time nk amek awal thun dpn..kak ad2 ape2 tips x? atau pn contoh2 soalan..sy cari kt libaray xde pon buku psal ielts nie..ielts nie mcm muet x? ke laen?

rehan syazwani said...

ahmad: depends uni. ade yg mintak. if deorg mintak baru bagi.


anon1: utk dpt load/scholar tu, kne apply. tgk kt website deorg. slalunya awl tahun keluar iklan.


anon2: waslaam. sama samaaa. boleh rsnya. sb akk rs skang mara ade bg load, tp nanti lepas abes blaja tgk la brape deorg soh baya blk. tiap2 tahun deorg tuka syarat. so kne check dgn mara utk confirmation kay. ielts lebih kurg muet la. ade 4 module. byk practice online awk leh buat. just google je nanti keluar mcm2. dkat web british council pon ade jugak. boleh tgk overview kt sana. if nk amek kelas pon lg okeyy. hehe

huda said...

Salam rehan, nak tanya, u dpt scholar ke loan eh?mcm confuse plak byk sgt term2 nih.. sbb if dpt loan, nk tau jugak cmane nk byr blk, how much and all.. thanx in advance!

rehan syazwani said...

huda: i punya dlu loan boleh ubah. maksodnya depends to mcm2. heh result, keadaan kewangan mara etc. tp until now i xdpt ape2 surat lg dr mara. selalunya maybe kne baya1% or 10% ke. depends la. if dh dpt offer kan, clarify dlu dengan org scholarship tu mcm mana utk bayaran blk nanti. :) sesama!

lahnahar said...

borang dia kaler ungu lepas tu memang tulis pinjaman pelajaran ke???
saya pergi pejabat mara minta borang biasiswa, dia kasi borang tu..betul ke?

Anonymous said...

lahnahar~borang pinjaman dh bly ambk kt ofis mara ke skarang? permohonan dh dbuka ke?

rehan syazwani said...

lannahar: alamakk tak igt la. tp setiap tahun mmg slalu lain2. try clarfy dgn org mara, tanye deorg bebetul pinjaman or biasiswa, pastu mcm mane dgn bayaran blk.

Anonymous said...

salam... bumped to your blog. nice info.. btw usually MARA open bulan berape ek? since my intake is sept 2013. -k.bass-

Anonymous said...

salam.. kak rehan. u helped me a lot laa. heee.. tqvm. btw, cn u tell me course ap yg mara akn bg scholarship 4 student yg nk further to oversea especially 4 art stream's student?? hope to hear from u soon.-tq again-

Layley Honey said...

tq kak! sangat berguna entry ni! bermanfaat untuk saya yg mmg tengah bingung tentang biasiswa ni semua. tq!!!

rehan syazwani said...

anon1: wasalam. thanks! :) slalunya mara open awl2 tahun. tp rajen2 la check website mara ye. if ade opening deorg akan gtahu kt situ.

anon2: wasalam. im glad if this entry could help people out there. :) act i pon xsure, sbb slalunya deorg nk critical course. tp sekarang deorg ade skim baru, yg loan tu. so maybe any course pon deorg support. so utk confirmation, i suggest u call unit penganjuran mara kay?


layley: sesama!!! ;)

Killa Killot Killet said...

hiii rehan..perth kt mne? curtin? or uwa? hehe..ok nk tnya ni, msa u apply mara tu loan ke biasiswa? masa u apply tu u dh apply skali ke uni? cz i dh apply uni, cpt conditional offer and diorg bg fees scholarship..intake dia ni 28hb 1 ni utk postgrad..tp kt uk..i rasa mcm nk let go :(( sbb sume loand tgh tutup x bukak lg..tu i pk 'kne apply loan dlu ke uni dlu ni' ..hati tak tenteram..sedih gila ..maklum la bkn org snggg

farysa said...

i nak tnye ntk loan ni MARA nk doc mcm mne yer? sbb i still ada lg satu sem ntk habiskn degree. but i dh dpt conditional offer letter ntk buat master dkt luar negara,kemasukan bln sept.english test pn uni tu ckp i dh xyh ambik. so, MARA nk tgk ke doc mcm english test semua tu since uni tu ckp i dh xyh ambik..then, i pn dh mls nk byr beratus2 nk ambik.hehe

suehanna said...

Salam rehan :)

Believe it or not, saya baca semua komen yg kat atas ni and sangat helpful! Thank you for sharing with us.

Ada kawan saya yang tahun 2012 punya intake yang ajar macam mana nak apply semua ni. So saya dah dapat conditional offer in London, intake in October 2013. Saya cuba juga selalu call MARA bahagian penganjuran pelajaran mana tau ada nasib dia pick up kan, so satu hari ada officer ni cakap tahun ni (2013) bukak bulan 7-8. Saya bagitau kawan yang ajar tu, dia cakap selalunya bulan 7-8 untuk Australia, in my case, I should expect it in February-April.

Rehan, saya memang tak nak terlepas intake October ni. Rehan ada contact no any officer tak? Saya siang hari kerja, tak dapat nak ke hq dia unless mintak cuti.

Can you please leave your email here so I can contact you to ask more? Hopefully you're okay with that.

Thanks Rehan.

Suhana

rehan syazwani said...

hye suhana. ni my email: rehansyazwani@gmail.com

dlu sy pon mmg call je bhgn penganjuran pelajaran. tp mmg sy advice utk pergi seniri sbb deorg akn dpt byk sgt call, so susah utk deorg layan. hehe

Anonymous said...

jap2.. mmg kne isi borang manual ke? nape ade ckp kne register online? http://mybiasiswa.com/biasiswa-2013/pinjaman-pelajaran-mara-2013-kini-dibuka

Anonymous said...

Assalamualaikum kak :)Zahra.
Kita apply Uni tu sendiri ke? Ke kite apply trus dgn Mara lpastu diorang yg tentukan Uni mn kite p.

Hehe.. Saye xbrp tau psl nie.
Terima kasih.

Anonymous said...

Salam, nak tanya kalau ada sesiapa yg tahu berkaitan dengan mara loan/biasiswa utk 2013 ke oversea samada borang dah boleh ambik kat pejabat MARA?

Anonymous said...

Rasanya sekarang apply online je... Sekarang permohonan belum bukak lagi... Yang dah bukak sekarang ni, yang terkini untuk pinjaman dalam negara.... Tadi kol mara, dorang cakap camtu

Anonymous said...

Thanks for the info...Insya'Allah klu ada apa2 info terkini berkaitan biasiswa/pinjaman mara for oversea sy akan kongsikan bersama...

(p/s..thanks rehan for your blog...it really very helpful)

Anonymous said...

Salam. The latest news berkaitan dgn biasiswa/pinjaman oversea MARA, pegawai MARA kata either bulan Feb atau March permohonan akan dibuka secara online di website MARA..so always check website tersebut..

Anonymous said...

salam, rehan..

just wondering yg yours was biasiswa or loan or pinjaman boleh ubah?
saya sangat2 confuse!

masa pegi office MARA aritu, officer die ckp MARA never provide scholarship. so, i got confuse starting the moment. please help! :(

yna said...

salam tumpang tye,loan utk master mara overseas dah buka ke belum?sape2 leh tlg jwp?confuse la.yg mara eduloan tu ke?tp knape xleh plih kursus?hermmm

rehan syazwani said...

soorry lambatt..kelija kuli kann biase laa. heh

anon1: skang rsnya semua application on9.

zahra: wasalamm..utk postgrad slalunya kita apply uni sendiri, baru cari sponsorship.

anon: thnakss for readingg. byk nya anonnn. hehe tp mekaseh semuaa. :)


anon: wasalam. i punya dlu pinjaman boleh ubah.


yna: wasalam...pasal scholarship mmg kne check website mara kay. sbb every year lain.





Anonymous said...

Salam. Just nak inform tawaran biasiswa/pinjaman MARA online ke oversea utk pasacasiswazah dah keluar start 5-14 mac.

Salam rehan, nak tanya. Masa apply MARA online tu kena sertakan sekali kesemua dokumen2 yang berkaitan seperti university offer letter dsb ataupun kita hantar manually? Thanks..

rehan syazwani said...

annon: wasalam...dulu time sy, apply manual..xde on9 lg. heh so semua submit skali dgn application form. utk skang maybe awk leh call mara clarufy dgn deorg.

rehan syazwani said...

*clarify. hahaha sorry jariku gemok. :p

Anonymous said...

salam, kak rehan..

tq fr this informative entry..just nak tanya, selalunya MARA akan bagi jawapan whether you lulus/gagal application tu lambat tak?

thanks in advance!

munirah mohd noh said...

nk apply stdy oversea jgk...tp tkut la...da la english trok...cmne ek???de nsihat ppe???

Anonymous said...

Salam, kak rehan.
Terima kasih!! Ifrmasi yg bgtu brguna!

Anonymous said...

salam...sy tgh apply master local...sbb skrg ni tgh open application tu...untuk intake sept 2013..result lg 2 months ...boleh ke sy apply jgk loan/biasiswa mara ni skrg?sbb nye takut terlepas...tapi skrg takde dpt mne2 pnempatan belajar lg... rply kat email sy taw...risau tak terbaca jwpn awk kat komen ni...
email : penyisir_rambut@yahoo.com

rehan syazwani said...

anon: wasalamm...depends on MARA jugak. sebab byk application deorg dpt kan. maybe dlm sebulan ke lebeh. xpon if dh lama sgt, boleh la call deorg tanya.

munirah: jgn takott...try je dlu. english boleh practice. g kelas or anything. i.allah usaha dlu, smbil tawakal.


anon: wasalam sama sama kaseh! :)

anon: utk local xsure plak. mungkin bleh tgk website deorg. yg mara tgh opening skang utk oversea.

anon7 said...

assalamualaikum. ada x kes, student master wat LOAN then leh CONVERT to scholar?? Tenkiuq

Anonymous said...

salam, kak rehan..

nak tanya, masa akak lulus application mara tu, akak kena tak gi ujian? tahun ni ada ujian..tapi saya tak tahu soalan yg mcm mna..pliz help..tq!

Anonymous said...

Untuk dapat loan tu mara tgk pointer diploma kita atau tak? Sebab biasalah lelaki kan banyak main regret pulak..

Anonymous said...

kalau undergraduate boleh mohon mara ke tidak?

aTisH hasHim said...

Salam.... kak rehan thanks sebab membantu sangat, saya sekarang tengah last sem kat uitm...In Sya Allah bulan sepuluh ni abes...saya minat sangat nak sambung pengajian kt uk untuk ijazah...

macam mana kita nak tahu negara mana yang JPA/MARA akan hantar misalnya untuk tahun 2014 la? sbb ikot peruntukan dan kadar yang diperuntukkan jpa kn... lagi satu nak tanya bila boleh kita mohon biasiswa JPA/MARA ?

:: baby-bloomers ::

Rayyan said...

Salam Kak :) Nak tanya pasal medical check up tu, kita harus bagi berapa set borang medical MARA kepada pihak hospital? Sebab kitaorg belum dpt lagi full details from MARA, so saya bagi je satu set kepada hospital swasta. Is it okay? I mean MARA needs how many set of the medical form?

Anonymous said...

Salam.. akak.. untuk postgraduates yang nak sambung kat overseas kita kena dapatkan tmpat dulu ke? baru boleyh apply loan or scholar.? Mcm kalo nak appply loan Mara bukan pihak Mara yang bagi uni mana kita ditempatkan? Mohon pencerahan... Saya confuse sikit.. tq sis.

Anonymous said...

Assalamualaikum kakak....
nak tanya...
selalunya kita mohon scholarship seebelum ambil Spm or selepas keluar result SPM??? Ye le kan takut terlepas plk....

Anonymous said...

Kak saya nak tanya...layak ke saya cgpa 3.3 mohon mara tok master luar negara? selalu dgr x bwah 3.5 boleh dpt? huhu

sheba karim said...

salam akak,,saya nk tanya akak nie..saya student ukm under course geology sem 5 dah..n inshaallah next year,,hujung tahun habis degree,,,saya berminat nak smbung master ke overseas,,,tp pointer sy skarang cukup2 makan je dlm above 3.0 but less than 3.5..n saya xpham bout loan mara??bole akak terangkan x???xpon kalau akak xkeberatan saya nk minta no akak nk minta bantuan n explaination ape2 senang...tq akak

rehan syazwani said...

salammm semuaaa...akk mmg dh lama gler xbkk blog ni. if email je snang sket nk reply. hehe

anon7: adee je case convert to scholar. sbb slalu nya load tu adelah convertible loan.


anon: dlu ms akk takde pape ujiann punn.


anon: xsure sgt..ikot taun jugak..semua depends on mara.


anon: utk smbung degree lepas diploma ke? ade je rsnya program cmtu tp akk xsure. boleh try rujuk website mara.

atish hashim: semua details mara akn provide dkat website dia. and selalunya deorg prefer utk top 100 university. slalunya biasiswa bukak awal tahun. boleh check website mara yee.


rayyan: akk xsure la pasal tu. boleh tanye org mara seniri eh.


anon: kalo dh ade secured tempat, lg snang deorg nk bg loan. utk postgrad slalunya kite kne cari tempat sendiri.


anon: utk lepasan spm xsure lah. sbb skarang pun mcm2 scholar ade kan.


anon: xdelahh.rezeki je smeua tuu..yg penting apply je la dluu. dpt ke tak blkg kira kayy.


sheba karim: mcm akk ckp, just apply utk dpt tempat dkat university dlu. then baru apply scholar. byk scholar ade, xsemestinya mara je. and setiap taun mara akn open utk biasiswa or loan and depends kt deorg nk buat syarat cmne kan.

Anonymous said...

Assalamualaikum akak..tumpang tanya.. :) kalau result SPM tak dapat straight A, selalunya MARA terima tak?..

sheba karim said...

slain dr scholar mara,,akak ad suggestion x scholar ape lg?

lina lina lina said...

salam rehan.. terima kasih sebab rajin update blog. sangat2 membantu..

just to share, dulu2 masa baru lepas habis belajar pun saya ada pergi interviu utk postgrad. yg paling xboleh tahan, slpas berhempas pulas study+amik borang+prepare doc+amik signature bagai, terkantoi dgn interviewer bila dia tny "kalau katakan awak dapat scholarship ni, siapa yg bertanggungjawab luluskan permohonan awak? awak tau x siapa pengerusi MARA skrg?"

adehh...perasaan masa tu Tuhan saja la yg tau..kebetulan masa tu kalau x salah mmg ada berita yg ada tukar pengerusi baru. nk cakap apa lg..trus trg mmg ms tu x amik port pun apa jd kt dunia luar huhu.. pastu org tu siap advice "kadang2 kita xblh nk belajar je..surat kbr kena baca jugak.."..isk isk pedih2..

masa tu mmg xdapat la..sedih la jugak, sbb fail masa interview je. life goes on, skrg lpas keja bertahun2 rasa nk sambung bljr semula. hari tu baru tau yg diorg dh guna online application form (masa dulu kena submit satu envelope besar penuh dgn segala mcm docs; saya dh tua ke :p )

anyway, wish me luck eh. again, thank you so much for the informative entries :)

Anonymous said...

Mcm mana dgn accommodation? Awk uruskan sendiri atau ada ejen uruskan?