heart u!

Tuesday, January 31, 2012

Cara-cara nak mohon loan/biasiswa MARA

assalamualaikum!


rentetan entry Cara-cara nak sambung belajar di Luar Negara yg saya pernah tulis berzaman dulu, ade yg tanye pasal biasiswa MARA ni. so utk tidak menghampakan semua org,waah poyo kau. hahaha haa...jadinye sy buat entry pasal nak apply loan MARA lah pulak ye. oh btw ni utk postgrads study.


1. rajen rajen lah check website MARA, sebab deorg akan announce anything pasal loan or biasiswa tu kt website deorg. pasal bila opening, bila boleh ambil borang, semua la..check kt sini kay :



*check kt terkini/pengumuman punya column. 



2. bila deorg dh annouce opening utk loan/biasiswa. boleh dapatkan borang tersebut kt Ibu Pejabat MARA, Jalan Raja Laut. alaaa yg dekat dgn SOGO, jln TAR, pertama kompleks tuuu. xkann xtauu kann. tp xpee, meh i bg alamat.


Bahagian Penganjuran Pelajaran
Tingkat 3, Ibu Pejabat MARA
21, Jalan Raja Laut
50609 Kuala Lumpur.

Telefon: 03-26132015/             03-26132016      
Faks:     03-26915854
  

* tak sure borang tu boleh ambil kt pejabat MARA negeri ke tak. boleh call deorg tanya kay.




3. bila dh ambil borang, isi la mcm biasa. bg semua document yg deorg minta. then bila dh siap semua, hantar blk borang tu kt pihak MARA. if nak extra info, time ambil borang tu, tanya la anything kt staff MARA.




4. pihak MARA akan teliti application tu, then deorg akan panggil interview. 

- time sy dlu, interviewer ade 3 org. sorg lecturer dr uitm if im not mistaken, and dia lecturer engineering, mmg mcm2 dia tanye aku. heh 2 org lg staff MARA.
- interview in english la..ade la kot kekdg deorg ckp melayu. mcm interview biase. 
- make sure kita tau pasal bidang yg kita nak sambung tu, kot2 deorg tanya, boleh gebang best siket.
- pastikan jawapan yg nmpakkan diri kita yg best, and kita mmg sgt semangat nak sambung stadi.
- if deorg tanya future plan, ckp je la nakblk berkhidmat utk negara kita. even mmg korg nk keje oversea ke lepas habes stadi kan..heh sbb slalunye deorg takot bdk tak balek mesia lepas habes stadi.  





5. lepas setel interview, berdoalah byk2. tggu je pihak MARA contact. or surat. sy pon dah tak igt. maybe deorg hantar surat ckp kita dpt or not. if dpt, congratulation. if not, boleh try appeal for the loan, maybe they can recheck your application and call back for interview once again.



actually semua depends on MARA punya kewangan. time sy, MARA decide tak nak hantar student pergi UK, so i have to apply for other uni kt australia, di mana sy terdampar sekarang. heeh tp still bersyukur.


lepas dh dpt, deorg akan minta korg buat medical check up semua lah. procedure biasa. 


rasanya tu jee kot. if ade pape lg let me know okayy?




lots of laf~




Monday, January 30, 2012

balek kelantan dan sakit.

assalamualaikum!

last week i went back to my kampong for my cousin's wedding. its only baba,umi me and erin excluding those three stooges because they didnt got an extra holiday for chinese new year.

after sending yana and nabila back to their hostel on tuesday morning, we headed back to kota bharu. it was a looooooooooooooong journey. nearly 8hours, my baba speed. gosh i keep on sleeping, eating, sleep again, sleep and sleep. booring. no nice scenary at all except at the tasik banding area. and the roads are in a very bad condition. i havent snap any picture because the car keeps on rocking when baba try to avoid the hole. or should i refer holesssss. we should use 4WD next time maybe. 



the akad nikah was on wednesday nite, then kenduri belah pompuan is on thursday. our side punya kenduri was on saturday. yeah my kazen is lelaki. semua laok masak seniri. xmain katering beb. gila, nak pengsan tau. kt kampong mmg cmni, still rajen utk masak2 and gotong royong. 




they start preparing for the food from friday night. kupas bawang, potong itu ini, goreng ayam etc. asapp byk gila, aku sedot smpai tros saket dada. esknye, terus selsema, batok2. nice. setel je kenduri mmg teros collapse, time blk tu singgah klinik amek obat. then tertdo dlm kete. smpai umah ayah pa kt kb, xlarat langsung. msk bilek tros terjelepuk. smpai umi n baba suap ubat semua, then tros tdo xsedar diri smpai esk. 




and esk tu, kne blk perlis dah. haaa xhabes lg penat, nak sambung lg penat dok dlm keta. before gerak blk, sempat g pasar cik jah skejap bli tudung. haha time ni tersehat jap. smpai kt mana tah, tetbe perut saket yg amat. sampai meraung2 panggil umi. tak tipu. period pain+angin. xboleh duduk. aku meringkot kt seat, dagu bertemu dgn lutut. xpernah lg pp saket smpai cmni. smpai umi tuka dtg duduk blkg and sapu minyak kt perut and tlg urut. :') terharu nak nangessss. huhu terimakseh i lebiuuuu. nk mkn obat,perut ksong. tp bila nk mkn roti pon xleh nk telan sbb perut sgt saket. haih sadis sgt. tp mkn gak ubat. lantak.




lepas benti kt rnr pergau kot. time ni dh ok sket. mkn la nasik n sup. siket je dpt msk alas perut. and maybe time ni ubat dh bg effect. boleh la gagah jalan. then tros kn lg perjalanan lg 4jam tu...fuhhh. smpai rumah, kol 10lebeh. dpt tgk last 3 lagu je ajl. then kemas2 brg, tdo dgn gembira. 


  lots of laf~

Monday, January 16, 2012

Langkawi - Young and Dangerous

assalamualaikum!

last weekend was really fun! see the post title? yeahhh we went to langkawi, we are young, and dangerous too! and i consider below 30 is still young ookayy. ;)



berdiwri: enee, jea, se
duduq: sa,dila



this langkawi trip is really awesome with awesome people too. we manage to do all the activities that we have planned, and Alhamdulillah, everything went well. 


ok bebelit kepala nk pikir ayat. sambong kot melayuuu. bahasa jiwa bangsa kan. hahaha  



cik dila pick up jea, sa, se dan enee kt tren stesen kt arau, then kami jmpa kt kuala perlis punya jeti. i paksa hapis bgn pagi2 tu pastu anta kt jeti. tros bli feri punya tiket. mmg cun gila kot timing..seb baek dpt catch up feri kol 9.30pg tu...so plan takde la lari sgt. dalam feri plak bercerita tak hengat mcm itu feri kami yg punya. gelak plak nauzubillah tau maseng2. tak kira lg speakang kelate teganu yg harunn org laen tak paham..haha mmg maseh tak berubah dari zaman forecast time 2005 dlu tauuu. sgt mengimbau kenangan. we talk about everything..mengimbau zaman cacat dlu jugak. pasal cakap telepon 3saat, sampai la skodeng budak maen bola. ops! :p




smpai jeti kuah, terus cari kereta sewa...then pegi mkn kt kenny. sebabnya semua dh kebuluran. sebelum bertukar jadi singa, jadi haruslah penuhkan perut dlu. then org yg bg sewa kereta tu ade buat island hoping jugak, so kami booked teruss...sonang. lepas dh check in apartment, kami get ready pegi island hoping. 




org tu ckp island hoping ni kol 2.30ptg, so kami bajet smpai sana kol 2.30 gtu laa...gerak dr bilek pon dlm kol 2.10 gtu...kena pegi pantai chenang, igt mmg sempat laa kan..skali eh apsal mcm jaoh jeee...dh la tetbe tersalah msk jalan, kena plak lalu tmpt kedai2 byk tu. kereta gerak mcm siput. time ni dah agak, abes la semua org marah sbb kita lmbt. called2 kakak tu suruh tggu kiteorg. last kami lambat 15min jee...hee mujor satu boat tu ade lg 4org laen. so takde la rasa bersalah sgt sbb kami ber 6, lg majoriti kot. ehehe










memula ke tasik dayang bunting...mandi sini tp kne pakai life jacket..kaki mmg tak sampai lah. memula nak turun tu mmg bercinta. cuak okayyy. pastu lama lama ok je. cuci cuci mata sket tgk geng hot pants. haha lepas sejam, gerak g next pulau tp lupaa nama. kt situ ade eagle feeding. tgk2 burung helang je kejap, then gerak g pantai beras basah. kt situ maen banana boat. tapi 20hengget ok sorg. aku rase mcm agak mahal. maybe kt chenang boleh dapat lg murah. time ni tgk gak org maen parasailing. yg terbang2 pakai belon besar tu, then boat tarik...haa gedik jugak nak buatt...tp bila tanya harga, skali rm100. gulp tros mcm takjadi.








penyambut tetamu tasik dayang bunting. sexayy tau. 








lepas setel tu, pulang blk kt chenang. time ni dlm kol 5.30ptg. deorg ckp sbenanye 4jam island hoping. maybe cepat habes sbb ade satu tmpt tu dia benti kt tgh laot pastu suruh kami turun utk bg mkn ikan. then semua taknak turun. loh..aku pon takot la gak. ahaha dlu time g tioman ngan bdk ateam, kami tron je time kt tgh laot. rasa slamat sbb ramai. if jd pape misti deorg slamatkn, kot? heheee



sbb awal lg, so kiteorg g lepak kt pantai chenang jap. pastuu ade gak wey parasailing. g la gedik gedik tanya harga. dia kasi rm50. tu pon lepas sy ngan jea goda goda sket. hahaa sparoh dr tmpt first td. gilo gilo. teros booked tau. lepas sy solat asar, kami terebang! hoho doa kasi panjang time solat tu. cuak gak sbenanye sbb mcm tinggi kot terbang. kalo jatuh? fuhh tanak pk. alhmdulillah selamat. tak serik kot if nak naek lagi, tp i nak tukar instructor tau. kah kah.









parasailing tu boleh je nak naek terbang sorg2...tp i ni tidak lah yakin diri. mau ku terkucil2 kt atas sana kalo terbang sorg. pastu time nak landing tu mcm kena guna byk tenaga je nak tarik, sebab tu utk keyakinan diri, i naek je la dgn instructor dia. walopon instruktor i tak comel sgt, tp dia cekap okay. so i takde lah landing dlm air mcm jea. walopon lah dia punya instructor muka comel mcm tajol dunia baru tu. *tak habes lg jeles ni weyy* bahaahaha. done with that,mlm tu mkn seafood lah. malas nk cita sbb tak bape sedap, tp still eatable karena semua kebuluran.



second day, jerit subuh2 lg suruh bersiap sbb ms yg tidak byk tapi byk lagi aktiviti nak kne buat. so kol 8lebeh, kami gerak menuju tmpt cable car ituwww. before that pegi beli tix feri utk blk petang tu...sedang elok gak, smpai tmpt cable car, tak ramai org. beli tiket, dan menuju ke atas gunung matcincang! oh oh if korg pergi sini, jgn lupa tunjuk mycard sbb dpt half price tau! org kt dpn sy tak tunjuk mycard jadinya dia kene baya full. org kat kaunter mmg tak mintak, so pepandai la. 



muka kenapa pelik2 ni. tgk i menten senyuman menawan walaoponnnn...dlm hati siapa yg tahu. kakakaka




rasa sangat lagend.....dary bila berada dipuncak dan tidak comot. hahaha




kol 11 lebeh, gerak kembali ke pekan kuah, check out apartment, bershoping dgn cepat then berlari2 ke jeti utk pulang ke pangkal jalan. 




tudiaaa...tudia!




camane. young and dangerous bukan? hahaha blk umah je, saket2 bdn dah. mcm nak demam rasa. jmpa lagi di laen waktu uolsss!



lots of laf~

UPDATE BAJET YOUNG AND DANGEROUS:

feri - rm36 return
kereta (avanza) - rm120/day, additional rm10/hour if nak extand 2,3,4,5 jam
island hoping - rm 30
banana boat - < rm20
parasailing - rm50-rm60 (sila buat kt chenang!)
cable car - rm30 (bagi mykad dpt rm15)
hotel - ikot bajet maseng2
shoping - ikot nafsu masing masing.