heart u!

Friday, December 21, 2012

selamat berkawen feeza ku syg!


assalaamualaikum!






first time i met her during forecast program at utm skudai back in 2005. we are not in the same class, tp sebab bukaan ramai mane pon bdk2 forecast, so we know that familiar faces, budak2 hingusan baru lepas spm kena paksa belajar. hahaha. 


of course perasan kewujudan dia sbb lawa sgt. hahaha sounds pervert isnt it? kahkah aku mmg suka tgk pompuan lawa. kagum dgn ciptaan Allah. ceaceaa so kalo aku dok tenung tgk korg tu, korg lawa la, tau? hehe oh tgk laki omey kachak pon kitew suke gak. so balance ler. nyehnyeh. 


 and dah mmg jodoh nak jadi kawan baik, msk first year, ade la jadi mcm2 pastu sampai la kteorg jadi roomate. trus jadi rapat sampai sekarang. how time flies. its nearly 8 years since the first time i met her and she's still the same person that i know back in 2005. manja, sensitive, tak reti nak marah, gelak tersedu sedu. hahahaha sorry syg. gelak awk mmg omeyy sgt. :p



and tomorrow, she will be marrying the love of her life. zairy, i know u can take care of feeza. sometimes she may annoyed u, but u will miss her dearly when shes not around. take care of her, be patient with her and always make her happy because she deserve it. 



photo credit photographer pre-wed mereka. 




tak cukup post kt wall feeza nak gak tulis kt sini. ehehehe touching lebeh la gni! heeee xsabar jugak nak jadi pengkapits esk. jgn la aku buat perangai rosakkan majlis org. oh dan encik pengapit lelaki, misti xsabar nk jumpe i kan? wakakaka



lots of laf~

Tuesday, December 11, 2012

Tips untuk survive semasa belajar di luar negara


assalamualaikum!


cik seri dtg lagi! berkurun diam kens. hehehe aritu baru bc and reply komen2 kt entry yg cara-cara nk smbung blajar kt luar negara yg i tulis dlu tu. pastu ade sorg suggest suruh buat entry pasal nk survive kt negara org. thanks!


actually takde ape sgt la sy rasa. negara memana pon sama je. ade maknusia, ade shopping complex, ade restoren. hehehe cuma rsnya ade la certain factor yg buat setiap negara tu unik contohnya culture, cuaca, ketinggian org, kaler kulit dan jugak of course takde family disisi sobs. hewhew


so meh sy listkan kengkonon mcm tips nk survive kt tmpt org, especially yg baru nak mulakan hidup kt negara yg before ni mmg asing bg kita.



1. Cuaca

Bila dh dpt offer letter and everything, dh ready to fly je, buat la research sket pasal  negara yg korg nk pergi tu. 4season ke. 2season ke. panas sepanjang tahun ke, banjir sepanjang tahun ke cmne kens. heh so boleh la prepare gadget ke baju and yg paleng penting mental. ye la kulit dh biasa dgn suhu 25-34degree celcius, tetbe kene pergi tmpt -16 or 46 degrees, tak ke terkojot2 tu. ade certain country mmg extreme cuaca deorg. if panas, panas gila, if sejuk, sejuk smpai nak pengsan. so better prepare la pape yg sepatutnya. pastu tgk tarikh korg nk fly tu tgh season ape. jgn la over pergi pakai bubble jacket,mafla, snow cap, boot segala pastu sbenanya kt sana tgh summer. haa kan tak kena tu. get it??


summer (Waverock,WA Sept 2011) 


winter. (Mount Buller, Melbourne July 2011)



2. Make connection, friends.

Jangan nak jadi kera sumbang. dah sedia maklom paklom kan family sedara mara bff kita semua jaoh, so before fly tu, risik2 la kt kekawan ke sedara mara ke if deorg ade kenalan kt tmpt kita nk fly. jgn malu, jgn segan. serius sy ckp ni pon berdasarkn pengalaman, mereka aka kami semua sedia membantu org yg baru smpai ni. sbb kita pon pernah merasa gak dulu. even takde org yg kita knal pon, CARI. sekarang zaman canggis manggis internet dihujung jari. google aja persatuan pelajar malaysia perth/auckland/aberdeen/isketambola etc. insyallah ade. kt fb pon harus berlambak group2. pastu pm ke email ke, i.allah there's someone akan reply and assist anda semua. pastu tanye la dkat deorg anything. contoh: pasal rumah nak sewa ke, mntak deorg pick up kt epot time korang smpai sana. mula2 mungkin korg contact sorg je, nanti dh smpai sana, maken lama maken luas empayar kawan2. join the crowd, join if ade makan2 or bbq or any activities. if not korg akn rs hidupmu gelap malap dan sungguh bosan. lagipun if saket ke demam, deorg ni la akan tolong kita. undersetenggg?

dinner GradWA, Nov 2011 *nak jugak tayang gmba matlutpi. hahaha*


paintball, March 2012


raya puasa, Kings Park Sept 2011


raya dinner with pm. kehkeh. kt malaysia pun tak jumpe tahu. :p




3. Consulate General of Malaysia.

Before fly, take note location consulate general kt mana. if korg mmg tak dpt contact sesiapa, contact je org2 consulate. sbb tu la function mereka kt sana. untuk tolong rakyat malaysia yg dtg. simpan alamat consulate kt dlm phone or igt je la location so that if anything happen, kita boleh pergi sana. sini la tmpat berkumpul rakyat2 malaysia kalau ape2 yg jadi. jgn lupa untuk register nama dlm database. takde la tetbe korg MIA kan. contohnya ade earthquake, tp korg dh hilang. takde sape tahu pon korg hilang sbb nama takde dlm database. haaaa scaryyy tak contoh i kasi? kehkeh :p


*curi gmba dr fb en rudy* hewhew
 



4. Islam Inside.

Ni untuk yg muslim/islam. even kt mane pon korg pergi, walau sampai kutub utara, ingatlah Allah sentiasa memerhatikan kita. cewaaah. hehe maksodnya, jgn la tetbe culture shock sebab pergi negara org. kt malaysia elok je paleng ayu skali pakai tudung hana tajimamat tak pon tudung yuna mmm hair care. skali smpai oberthesea terus berhot pants. ha...nanges nenek kt kg tgk gmba uols kt fb. heh sy pon bukanlah baek sgt ponn. ade jugak terlepas sini sana. ade gak time summer terlepas subuh sobs. subuh kol 3pagi katanya kens. tp harap2, walaupun kt mana kita, nak buat pape igtkan mak ayah kt kg, igt Allah paleng penting. sy tak kata org pakai hot pants tu jahat. noo bukann itu maksodku. kalau kt malaysia pon korg mmg gtu, no hal la. ni yg tetbe berubah bertuka menjadi dahsyat lepas g obersea. pheww nauzubillah. tp ade ramai jugak je yg berubah jd lebih baek. so dont judge. paleng penting, solat jgn tinggal. if ade kawan2 buat perkongsian ilmu or majlis agama, join je la. bg makanan jiwa sket. hehehe



5. Pergilah mengembara.

Sy mmg jenis suka travel, sy suka jalan2, tgk tmpt org. so grab the chance ms korg kt oversea ni. pergi la berjalan. duit scholar tu simpan sket, xpon duit buat part time tu simpan then g la berjalan. simpan duet byk2 pon buat ape kan. hehee sbb nya nanti bila blk malaysia dh susah dah. tambah2 bila dh kerja. nk apply cuti lg. student mmg paleng bahagia. cuti lama gila, so g la round. preferably pegi ramai2. buat road trip or backpacking ke mana2. jaoh perjalanan, luas permandangan. lepastu korg akan semangat sgt belajar sbb xsabar nk pergi jejln. dulu siap buat coundown. hahahaa time jejalan ni sure akan tmbah kawan lg sebab akn tumpang duduk rumah org. kawan kpd kwn pon boleh. mmg duduk luar negara ni skill berkawan bertambah dan menjadi superduper independent dan juga tak malu. hewhew even tak kenal org tu, boleh je tumpang rumah deorg. pengalaman sgt. tp jgn la pegi je rumah totally strangers. risik2 la dlu. kang jd mende yg pelik2 pulak.  ok?


Araluen Botanic Park, Perth. Sept 2010


Fitzroy Garden, Melbourne July 2011


Lucky Bay, Esperance Sept 2011


Rottness Island, Perth April 2012


Queenstown,New Zealand. July 2012


Fox Glasier, New Zealand July 2012




6. Mak Ayah di hatiku

Jangan lupa contact mak ayah kt kampung tu. "eh, mak ayah i tak duduk kg la, deorg duduk keyeel". haa xkesah la mak ayah duduk kg batang berjuntai mahupun duduk kt wangsa melawati ataupun duduk kt afrika ke. jgn lupa call/skype/whatsapp/viber mereka. misti deorg risau mcm mane la keadaan anak yg jaoh kt perantauan tu. kekdg deorg ni xnak la kacau kita kan. so sbg anak, rajen2 contact deorg so that deorg tahu kita ok. tambah2 time ade earthquake ke tornado ke kt tmpt korg, contact and let them know yg kita selamat. so that deorg xde la risau. gtuuu. nak pergi jejln kt mana2 pon bgtahu mereka ok? at least deorg tahu lokasi kita.


family potrait! The Gap and Natural Bridge, Albany. June 2012.





haa..ni je yg dpt dipikirkan. kalau ade pape nak tanye, comment je ok? 


lots of laf!


Thursday, November 22, 2012

she's engaged!


assalamualaikum!


dh tunang dah darah manisss awwwuch auuucchh!






bkn makhluk ini. dia maseh muda donk! waka waka waka.






taraaa!! cik bakal puan nelly nilla! ceaceacea tgk mak handam tuww. hahaha. mak handam tu kengkonon je pakaikan tudunng. kalau lah dia yg mekapkan ila, harus lari blk rombongan pihak lelaki.



 muka penoh berdedikasi, nak khidmat mak handam ni dan sanggup menanggung risiko yg tinggi? email saya.   :p




makanya pada hari kejadian, meluncur sikun melalui karak highway membawa rombongan cik kiah puan kiah dr kl. puan pg dtg all the way from penang, then gerak skali ngan kteorg.


bini bini org sila kekiri...yg single dan ebelebel sila rapat kekanan...bergerakkkk!!!




doorgift, aku takdapat nih weyyy..kesokk!




pg kate babynya lapo, tu mkn extra siket. katanyaa la. hewhew




al-budu-tun! mengambil hati belah lelaki kewww. ihiksss 








sang arjuna ewaaah, ewaahh bulee...ewahh bulee teraju tigo!




gadis dulang polkadot.




kalo panggil tok kadi ni dah boleh langsung terus ni. kehkeh meriah uols rombongan berapa belas kereta xtau ni. eksaited nk pinang cik ila. almaklomlah persis Salma Hayek kot. Salma Hayek kne penyek. wakakakaka Lol




moment kewww?



cer teka yg mane ibu yg mane anak? ihikss. 




hatunnn ya ampunn rambut ko dah out of control weh. haha




urusan jual beli. hehehe




mummy pg!




:')




syahdu sgt muka kenapa?




panas sgt, sbb tu pakai shades dlm ghumah? 




rapat sikit supaya berjangkit si darah maniss. kehkeh




mak ngan mama. kan?




sukee ngat makcikk dpt nantu omeyyy. holoh2 omeyy nyee shopan shantun jua! awwwwww 



congratulation my bestie arnila and bali! semoga dipermudhkan urusan membina masjid kalian! hugs and kisses! :*



lots of laf~


Wednesday, November 21, 2012

Kaftan Batik Crepe For Sale!


asslaamualaikum!!

cik kiah nk menjual lagi ni. mari mariii. hehehe


haih dh koreje ni asek xdok mase je nk menulis. tu kita hold dlu laa. meh tgk ade brg baekk punya cik kiah nak jual.


Kaftan kan sgt in nowadays. wah gtuw. dulu org pakai buat tdo je tp skang dh dikomersial kan nox. siap pakai kain batik crepe yg mahal tuu. kain tu je if nak bli, 4meter 2,3,4 ratus. kain tu sgt comfy and exclusive design. kata pembekal tu, satu corak ni deorg buat satu kaler je..batik lukis kensss. Btw dkat dlm ada tali. so, if nk nampak shape sket baju tu, boleh ikat. if nak nmpak mcm jubah, xyah ikat. :)


email to:  rehansyazwani@gmail.com



so mari dekat mari lihat!


oh before that nk tayang dlu model2 fwree yg pakai baju ni.






haaaa...gorgeous kan. walopon model ituww mcm tentut sket. hahaha tu adek i yg tak berapa xcantik sgt. tp boleh la. wakakaka






Kaftan - Plum
RM 260 including shipping





Kaftan - Blue Butterfly
RM 260 including shipping





Kaftan - Red Leaves
RM 260 including shipping





Kaftan - Orange Flower
RM 260 including shipping





Kaftan - Yellow Leaves
RM 260 including shipping





Kaftan - Belachan Baby Blue
RM 260 including shipping





Kaftan - Choco Marble
RM 260 including shipping






ini kain batik crepe, 4meter untuk jahit buat baju. paster colour, with swarovski diamond. i baru g tailor utk tempah peplum dgn kain mcm ni. nanti i tayang! hehehe

Abstract Batik Crepe
RM 290 including shipping





happy shopping!


lots of laf~