heart u!

Thursday, October 27, 2011

kota kinabalu-brunei-miri ikut jalan raya.

assalamualaikum!


yeah walopon dh hampir setahun trip ni..bru nak cerita la kan. gudjob. heehe sbb nya malah nak edit gmbo. dlu ade bwat entry pasal holiday ni tp siket ajo..alaaa yang ni. Maulidulrasul di brunei.
ok setelah beberapa zaman, meh nak bg tips tips nak travel by car dari kota kinabalu,sabah ke brunei dan smpai ke miri, sarawak. jaoh permandangan,luas perjalanan. aaaaaaaaahhh terbalaek tp mls nk betulkan.paham kan.




Checklist utk korg before plan journey mcm ni.

1. list tempat yg korg mmg nak pegi. google la beb. semua org akan ade pilihan sendiri...tp if nk ikot tmpt2 yg sy pegi pon boleh. cekidaud je nanti.

2. jgn lupa google operating hour, tgk tmpt tu tutup hari ape bukak hari apa. if not nanti jd mcm kami. tsk, nanti i cita.

3. buat passport lah! kan nak g oversea nih. walopon hanya over the river, still negara org ok. 

4. check kereta. haruslaaa...nk jalan 1421 kilometer lebeh ni. 

5. cari jugak several number of hotel..if tak nak booked pon takpe, just walk in mcm kteorg. baru adventure. haha

6. TOLONG bawak GPS if korg ada. dah bwk GPS tu jgn lah pulak tak download peta Brunei. sgtlah batal ok. serius papan tanda kt sana "SANGAT SANGAT" membantu. *julingkan mata,kembangkan hidong*. mungkin juga sbb tempat kita tak biasa...so susah la sikit. 

7. time travel tu, bwk geran kereta. sbb nanti bila nk msk Brunei, deorg akan mintak. 

8. Print out senarai Checkpoint (semua ada 11 kalo xsilap) dkat checkpoint ni tmpt imegresen lah...cop passport. selamat memenuhkan passport anda. hehehehe pastikan tak tertinggal satu pon checkpoint, kalo tak, korg kne patah blk amek cop. nak ke? tak nak kan...

9. jgn lah lupa tuka duet Brunei dollar siap2...pandai2 lah bajet brape nak guna..duet hotel and makan je lah...shoping...xperlu sgt kot.


Tempat menarik yg kiteorg pergi

1. Masjid Jame Asr Hasanol Bolkiah
2. Universiti Brunei Darussalam
3. Kampung Ayer
4. Masjid Sultan Omar Ali Saifuddien
5. Royal Regalia Building
6. Berry Wan Hot Pot Restaurant 
7. Semua jenis Istana
8. Jerudong Park



haaa..tu je kot...now mari memulakan perjalanan! bismillah!


taya kereta baru berpusing 3kali stengah, tp anak2 ayam semua dh bising nak berenti beli buah. bestttt laa! maniss gila tembikai,murah pulak tewwww.





now dekat first checkpoint, Mengkalap, Lawas Sarawak. imegresen first kan...eksaited siap turun kereta amek gmba. =.=  then checkpoint lepas lepas ni dah tak layan. siap tak tahu dah lalu. "eh, baba dh copkan passport? how sweet, mekaseh muah!"





2nd checkpoint...yeay msk Brunei. tgk, amek gmbo dr dlm kete ajo. 





ade naek feri you. kelassss, bkn jaoh mana pon, and feri tu just pusing 360degrees..xbegerak lgsong,tp just pusing (byk kali nye ulang,org paham dh la ish). tapi belah sini adelah malaysia, belah sana brunei. so xdpt persetujuan utk bwat jambatan. mcm tu laa pulakk kann. 






aloha! slamat dtg ke Bandar Seri Meng....eh Begawan...




haa...dh smpai tu, sy bawak keluar senarai hotel yg berpotensi utk di check in. sbbkan kami tak ade GPS sobs, maka sesat barat kt brunei yg kiut ini. tanya org smpai 3,4,5,6 kali baru jmpa hotel. then tros check in...dah tak payah nak pegi survey2 hotel laen kang sesat lagi. hahaa 



so check in la dekat Hotel Traders Inn...ok la utk percutian bajet. kami asal boleh je sumbat ramai2 satu bilek...ahaha sape lambat,tdo sofa,padan muka. kah kah. lepas freshen up, lepak jap,pastu keluar dinner. Mengikut list sy, mmg nak cari tempat mkn steamboat yang femes kt brunei ni...yeah again, sbb takde GPS, kami tak jumpa! tensen. tensen. pusing dekat sejam lebeh. tanya org, still xjumpa..last2 makan kt tmpt laen. :(





dah kenyang, round round tgk masjid! subhanallah cantik. ni Masjid Jame Asr Hasanol Bolkiah. rsnya yg ni bukan masjid emas tu. ade lagi satu nanti sy tunjuk.






ich iis biee sii 




tu jelaa first day...sbb perjalanan pon dh 9 ke 10 jam ntah. so masa mmg habes atas keta. oh and n time beratur kt imegresen. 





so hari kedua pengembararaan dimulakan dgnn.............tadaaaa!!!

lawatan pergi university ok.babaku mmg suka melawat uni. eheh layankan ajee.






ni antara tmpat femes, Kampung Ayer...also known as Venice of East. yang panjang mcm rumahpanjang tu adelah sekolah...and if perasan, nampak tak kubah masjid kt atas belah kanan. sini kira mcm perkampungan atas air...semua ada...siap bomba pon ada ok. snang tau if ada kebakaran, sedut air sungai je. hehee




act boleh naek bot yg mcm dlm gmba ni pegi kt kampong ayer..tp deorg semua malas la..takot la...haip! marah betol. so ikot majority, sy kalah. wuwuwuwu





ini diaaa sejid emas (Masjid Sultan Omar Ali Saifuddien) ! patot kikis siket bwk blk boleh buat rantai ke seutas. aummm.




ade jugak pegi mall deorg tp mahal likita! pastu xcantik pulak tu design , so slamatlah duet korg sbb bercuti kt brunei adelah mmg tak payah keluar duet utk shoping. yeay




Royal Regalia Building. sini muzium alat kebesaran raja. and kebanyakan adelah emas...bablinggg bablinggg....kchinggg kcingggg. kt dalamm lg cantik,tp xleh bwk msk camera. sadisss.




lepas lunch, kami blk hotel then tetbe decide nak g Miri. eh? boleh gtu kan. umi la goda goda baba ckp "baby,ni dh dekat dgn miri, jom la kita pergi Gua Niah...kawan darling cakap best...jom la baby". keh keh...kalo umi mmg ckp mcm tu, agaknye pengsan semua anak anak. heheeee ;)



maka,bergeraklah kami ke MIRI, Sarawak.  




and terus check in hotel. ini hotel sgt best! bilek besar gila (semua boleh tidur atas katil yehaaa) ade swimming pool. aku yg paleng beria ok mandi. org baru beli swimming suit muslimah time ni...siap ade skirt labuh lagi awww. oh btw nak mandi mmg kne pakai swimming suit...xkesah la sexy ke muslimah ke....xbg can langsung kalo pakai track and baju pagoda je. 





pagi pagi lagi dh bersiap semangat nak menjelajah gua niah. erin pon xmenahan. gua niah ni dlm 70++km from miri. 






tapi takdir menentukan segalanya....deorg tutup gua niah sbb ade baik pulih apetah sbb lepas banjir...maybe byk lumpur and licin, so macam bahaya if nk bg tourist msk. SEDIH! jaoh kot dtg....uhuuuuu. jadi bergambar lah byk2 kt dpn kws info kaunter.




makanya kami gerak lah kembali pulang ke brunei,check in hotel yg sama. yea, Traders Inn tu laaa...malas ah nak sesat lg cari hotel laen. oh, kami berjaya cari tempat stimboat tu! horeeehhh! semangat.



tudiaaaa..."kami amat puas hati" . satu kepala 10brunei dollar. and mkn buffet. mkn lah smpai dah tersadai xlarat nak bgn langsong. 




esknya pegi jalan2 kt city..la ade sambutan maulidul rasul. molek sgt la...kan org dok berarak, kami dok klik klik amek gambo. sempat snap jugak sultan brunei yg engsem itu. oh! 




tudiaaaa ferrari menantu sultan baru kelua dr istana. kene berdiri tegak...sedang elok time ni kami tgh nak amek gmba....tetbe pakgad dia suruh berdiri tegak. (~.~!)  






Jerudong Park. tutup juga. haih haih. laenkali,sila check website! grrrrrr snap gamba sana sini pegi mane tah lagi, den gerak kembali ke pangkal jalan...smpai rumah dlm kol 12t.mlm gak la...sure baba letih gila sbb dia drive all the way. bravo daddy bravo. i lebiu. 




kat brunei ni byk mnde2 pelik yg menarik yg sy perasan...ohsem tauuu! acu cubo terai tgk.

translation 'awas, ade kereta tgh u-turn lah kt depan tuuu...300m sana'






epik gila rumah! wow wow






korang kerja ape yg kaya sangat nih! (@.@)





haaa...panjang gilaaaaaa. amek. sape baca smpai habes, tahniah! hehehe kesimpulannya, pergi sekali....cukuplah sekali. ehehehee 

2 comments:

I'm Yours said...

nak gi Brunei... ! thanks utk entry ni.. ;)

Hafiz Qayyum Ahmad said...

syukran share info..sbb nak trip MIRI-KK guna laluan darat..slama ni guna laluan udara..so skng nk cri pnglmn..tq again..:-)