heart u!

Saturday, January 29, 2011

kuik update

assalamualaikum!!

sy dh selamat pulang dr coti2 aritu...eheh lame dh blkk...3 hari da kot tp yelah bz sket...byk sgt mnde nk bwat dlm mase yg xbrape nk byk ni..how mehhh...crite nk kongsi pon manyak jugak tp kne curi2 mase. nanti biler dh berjaye curi i tulis k....

till then!


nak kene mandi ni..byk aktiviti yg mendatanggg..huhu


l0ts of laf~

p.s: tggu cerita dr indonesia yaa..byk ni nak story mory...hehe

Sunday, January 23, 2011

liburan!

assalamualaikummm!!

ibu2..bapak2...cewek2..cowokkk2..mari dengarin yaa...guwe sama teman2 guwe mau liburan ke jakarta esok!!

doakan kami selamat pergi dan pulang ya!!! ;)


l0ts of laf~

Thursday, January 20, 2011

kidal itu indah

assalamualaikum!!

SELAMAT HARI THAIPUSAM!! SELAMAT BERCOTI JUGAK!




okeh. sape left handed kt sini macam saye? sila angkat tangan KIRI! hehe nak jugak tu. 


cepat angkat..kite para-para maknusia kidal ni kene bersatu tau. heh 


ha..bukan ape...kami para2 org yg byk guna tgn kiri ni selalu di diskriminasikan. tgk la brg2 or tools yg jual kt kedai. mmg direka utk org yg guna tgn kanan. so bile kiteorg nk gune, akan rase kekok and obviously org laen nampak kekok. pastu misti cam....

"eh kenape la die tu nampak mcm kekok je bwat keje. misti xbiase bwat keje kt rumah tu."


ee..xbaek tauu...kiteorg bwat keje la kt rumah. nampak je mcm kami pegang pisau ke, gunting or pembukak tin tu mcm pelik sikit. tp percayalah, kami MAMPU!! hehe emosi sikit sbb slalu je org tengok2 bile sy bwat keje kt tempat awam. tempat awam tu bukan lah bermakna sy p potong sayur kt stesen bas ataupun sy nak bukak tin kt tepi org jual goreng pisang, tapi mcm kt rumah2 org ke...tak pon kat tmpt kenduri yg kne masak ramai2 tu. 

bile nk potong je..ade la yg jerit sane...jerit sini...

"aihh...takot la tgk pegang pisau mcm tu."
"ehh...ituuu...laa...inii laaa...grrrrr"

lek la makcik...sy kidal kot..mmg la makcik nampak sy mcm kekok sikit. tp bagos gak. xpayah sebok2 nak potong mcm2..dok bersile kt tepi pastu tggu mkn buah tembikai yg org dh potong. nicee.

sbenanyekan..kalo dipikir2...org kidal ni lg pembersih tauu tak. bile kiteorg pegang pisau ke ape2 tgn kiri, maknenye kiteorg akan pegang mende yg nak dipotong tu tgn kanan. kalau org yg biase, akan pegang pisau tgn kanan pastu sayur ke makanan ke yg nak dipotong tu tgn kiri.. haaaa. mane lg bersih? keh keh. jgn la tanye mane lg lazat sbb dh tau kan. :p


lagi satu. kalo tgh bwat asimen ke, keje sekolah ke..xkesah la asalkan kalo tgh menulis. org2 yg tulis guna tgn kanan boleh mkn ke? boleh la kalau nk mkn twisties ke potato chip ataupun muffin tu dgn tgn kiri. i xkesah. hehehe tp we ol yg kidal ni boleh!! guna tgn kanan lg you. teros rase multitasker walopon kadang2 kt asimen yg nak hantar kt lecturer tu tetbe ade kesan twisties jatuh kan. hahaha. tu ok lg..kalau time mkn nasik lemak. alamatnye ade kesan smbal lg tu. 


ha..itu saje untuk hari in. hidup KIDALians! jgn berasa rendah diri dgn kekidalan kite ok? haha xpasal. v(~,*)V

tgk sape lg geng ngan kiteee.... ;)


l0ts of laf~


*abeh lepas ni kne banned ngan semua org. hahaha*

okayy..xpee..kalau bukan kidal ponn korg tetap cantek dan hansome!! *amek ati blk* :p

Tuesday, January 18, 2011

surat MC

assalamualaikum!

erin xpegi sekolah tau semalam...pastu sebok la nk tulis surat mc kt cikgu. org amek kt dokter, kau nk tulis seniri ye. bagos2..cita2 tinggi tu i suke.  hehee


*klik utk pembesaran yg sehat!*


so ade sape2 nk request surat mc dari dokter erin x? btau je sy ok?



l0ts of laf~


nota jari kaki: umi ckp tulisan sy dulu lg huduh. ish xpatot. *xboleh terima kenyataan.*

Monday, January 17, 2011

erin masih dara

assalamualaikum!

bile erin tgk cerita aku maseh dara, sy sbg kakak yg lebeh matang ni *matang ok..ini serius* kne la menjawab pertanyaan2 yg agak mencabar ye...nk explain kt budak yg umor 8 tahun ni, huih pening tau nk pk , susun ayat lg. kang kalo salah explain plak haru jadinye. 

cite ni last month rupenye kuar..kiteorg xp tgk kt cinema pon..si mamat yg duduk kt rumah xbwat ape2, maen dota, maen tenet,tdo ------> apis anak jantan umi ngan baba. ye, budak tu dh p subscribe kt astro first cerita ni. haa..amek kau ulang2 smpai 48jam. tgk la smpai muntahhhhh. nanti die ckp nk subscribe ngankung la damping malam la. haih. lantakkk. tp astro first ni lg bwat org xnk p tgk cite melayu kt cinema kan. dh la org xbrape nk tgk dh cite melayu tu. 

pasal cite ni, ok la sbb tgk kt umah kan. heh tp agak la jugak bahasa2 yg deorg guna, pakaian seksi nak pengsan gak la rase. kalo skirt tu, ala2 stengah jengkal je tutup pehe. auch. suke la tu ehhh. :p kalo laki tgk, byk2 la istifar ye. hehehe pastu die mcm tunjuk the other side some of muslims' life. yg black side punye..yg jenis minom2, clubbing, partayy2 kt rumah pastu tdo sepah2. whoaa. ni yg mcm2 soalan erin tanye.

erin: kak long, condom tu ape?
k.long: aa....mnde tu xbaek. *ok ni je explanation yg mampu di pk. haha* 

erin: kak long, love bite tu apedie? 
k.long: laki tu, buat jahat kt die.
erin: oo..yg merah2 tu ye.
k.long: iyeeee. *xnak panjang2 kan lagi kang xtau nk jawab....heehe*

erin: die makan obat ape tu k long.
k.long: *haih kenapela si apis ni subscribe cite ni.* tu obat tu kalau mkn nanti jd pening. xbaek tu makan obat tu. 


eh yeke kalo makan ecstasy jd pening? hahaha suke ati je bantai. failed betol la. jgn la adek aku terpesong. heh tp dh ckp kt die..mende deorg buat ni slaah..xbaek. cewaaah gtu. 


farid kamil seronok lah ye blakon cite ni. heeeeee


so overall, cite ni 3bintang la sy kasi. bile tgk lifestyle deorg, takot pon ade...nauzubillah la mntak jaoh la jd mcm tu. mntak jaoh anak2 or keturunan kte jd terpesong mcm tu skali. tgk crite ni, boleh la bwat pedoman utk diri seniri. :)

and ayat paleng best

"alaa..kau ni hilang dara je pon..bukan hilang nyawe. kecoh arrr..."


perghhh. statement xnak kalah! haha




l0ts of laf~




p/s: tetbe berdebar2 pulak tgk asyraf muslim nih. kekekekeke....eh, sepek kite same la you... *ade org tu dh lali dgn statement ku ini..hehehee dun worry kau tetap dihati ku...awwwww  :p* 

Saturday, January 15, 2011

cari rumah di alam maya

assalamualaikum!

skang ni sy n housemate, cik nash, cik effah ngan cik dhamirah tgh mencari2 rumah untuk kteorg duduk nanti. kteorg kt mesia, nk cari rumah kt sane. huih mencabar sungguh. mujur je kami sumer tabah. huhu. 

memule maseng2 tgk kt website, mane2 rumah yg mcm best n affordable utk sumer. lagi murah umah, lg byk duet boleh simpan. awww simpan keee?? mungkin kami simpan kt supre, dotti, valleygirl ataupun guess. :p 

pastu bg link kt kiteorg punye conversation msg kt fb. kalo sumer suke dgn rumah tu, so contactlah agent. fuyooohh canggih manggis bukan. zaman dah maju dunia dah berubahhh...heehe lgpon kiteorg xmampu la nk p sane kejap smate nk cari umah. sbb duet mcm byk nk kluar ni..huhu

stakat ni dh ade 5buah umah yg dh dpt tarikh utk view. dan mangsa pemviewkan kami adelah encik amin!!! time kaseh jasamu dikenanggg..sape suruh xblk. ;p hehehehe kalo dpt rumah best kiteorg blanje awk ok? so die akan viewkan rumah bg pihak kami, den amek2 gmba pastu upload kt fb bg kiteorg tgk.  ha begitu lah prosesnye. baek x die? single lg ni..sape2 nak bekenalan btau sy. die pon tgh mencari bunge tu..awwww. ;)

oklaa..sy nk pegi beradu la..cik seri kurg sehat. sesemelah, saket tekak la..nak demam..fuhh...mintak2 sehat cepat..mnggu dpn kan byk xtvt. heeee


l0ts of laf~

Thursday, January 13, 2011

jantung dan paru2

assalamualaikum!!

aritu igt x sy dok ckp saket dada la kan. td baruuuuu nak pegi klinik. hehe tu pon sbb saluran perpaipan ku tersumbat sebelah. adeh pnat nak benapas sbelah lobang je tau takk. angen pon berpusu2 nk msk sebab sebelah pintu je tebukak. korg paham ke pemende sy ckp ni? heh xpe. jom kte g jmpe dokterr!!

dokter: umor mcm ni xde sakit jantung lg kot. tgk rhythm pon mcm ok je. xdek yg abnormal. 
sy: ohh..sengeh2 gembira..alhmdulillah. so dr jantung sy sehat ke?
dokter: *tetbe dh ckp bahasa medik*
sy: ohh...gtu..*sengeh2 cube sedaye upaye paham nih*
dokter: paru2 pon sehat. maybe sbb angin kot. selalu x mkn ke?
sy: xdek la *padahal mkn xbenti*
dokter: tak pon selalu bwat keje rumah.
sy: *tetbe idong kembang2 prasan rajen bwat keje umah. hahaha* 

itu sajeee. alhmdulillah. mintak2 mmg xde ape2 la kann. lega sket rase. kalau tak sy dok pk mcm2 la. huhu

semoga kita sentiasa sehat dan dilindungi Allah..aminnnnnn! jaohkanlah kami dari penyakit dan malapetaka yg tidak diingini. :)


l0ts of laf~

Wednesday, January 12, 2011

la macaronia creamy cheezyy

assalamualaikum!

ade nk bg resepi baru yaww! haha ni semalam la gatai tgn kan pastu tgk ade macaroni,ade leggos cheese etc2. 

tingg! marilah kite mereka mnda baru. boleh la dimakan. nak kate sedap tu biase je. *merendah diri takk...kann? kann? :p* 

actually dh slalu je org msk mnde mcm ni..tp smalam sy cari2 resepi xjumpe. ish..tp sebab gedik gak nak bwat, tu yg trial and error je.  


la macaronia creamy cheezyy *name nak gedik*

2 cups macaroni
butter
flour
milk (fresh milk or evaporated milk...either one)
leggos pasta bake sauce (boleh je gune brand laen. kalau pandai bwat seniri lg baguss)
mince meat
salt and black pepper
mozzarella cheese (or ape2 la cheese. ikot suke ok?)


1. mule2 rebus la dulu macaroni. panas kan air, tambah sikit minyak and garam. bile dh mendidih, msk macaroni.

2. dekat dapo lg satu, panaskan minyak +-3 sudu, pastu msk mince meat. goreng2 smpai ala2 nak msk, masuk pasta bake sauce. byk mane tu suke ati. lg byk lg best kan. gtu laa. tambah salt and black pepper sket.
 
3. lepas tu, bile sos dh siap, angkat letak kt tepi, amek kuali or periok baru, masukkan butter dlm 3,4 sudu...bile dh cair butter tu, tambah tepung gandum 4 sudu. kacau gune whisk tu. lepas dh xdek ketul2 tepung, msk susu. dlm 2 cawan gtu kot. kacau lagi kacau lg smpai sebati and agak likat tp bukan berketul tau. msk salt and pepper lagii pastu tutup api.

ini whisk.


4. amek loyang lepas tu tuang yg sebatian creamy kaler putih tu kt bwh sekali, pastu msk macaroni, pastu baru masuk pasta sauce. then ulang lagi sampai habes semua bahan. bwat lapis2 gtuu..hee faham x? failed betul bab nak explain2 ni..

5. last sekali tabur cheese kt lapisan paleng atas lepas tu bakarr!! dgn suhu 200celcius++. bakar sampai msk. check either sos putih tu dh keras ke belum. cucuk ok?


happy trying!!



sy mmg suke hanget2 sket gini. haha




l0ts of laf~

Tuesday, January 11, 2011

baibai kota kinabalu.

after spending about 4years here in this beautiful city, we finally will be moving out. :')

and i have mix of feelings...happy yet sad also,theres so much memories and we really have fun here. i always like being in new places. because i know there will be new things,people, foods especially and etcc...etcc...and i really like to explore it.

since i was small, we've been moving here and there and thats why i didnt really have friends that i really grow up with like other people. i have lots of friends *perasan*, but most of them i met when  my father transfered to the new places. 

if im not mistaken, after i was born, our little family *time tu umi,baba,me and mok yah je.* my father works in taiping,perak. then he continue his degree at UUM and at that time we live in the campus. kt rumah kelamin tuuu.  after finished his study, baba works in alor setar, still in kedah but we move to the new house somewhere in hutan kampung. btw kt situ ade laksa sedap. but it has been agess. ade lg ke eh?

ok. pnat pk ayat..hehehe smbong kot melayu ye. :p  sy stay kt aloq staq smpai darjah 1, sekolah sultanah asma tu duluu. nak jgak. pastu pindah la kuala lipis time darjah 2, taon 1996 kot. time ni la dato siti tgh2 nak naek tuu. i pernah tau ms g tusen drjh 5 ke 6 tah, terserempak ngan die gak. die nak spm rasenye ms tu. rugi xamek gamba pelok2 comolot. (T.T) kalo x boleh tayanggggg. awwww oh kt sana skolah clifford rendah and menengah. nk tau x sy still hafal lagu sekolah ni? haha 

lame gak kt kuala lipis tu, smpai la sy form 2 separuh, baba decide nk smbong master..kt mane? UK ke? hehhh...xdeknyeee. die maseh setia dgn uni kebanggaan. UUM. xgeng la kite baba. makaa, berpindahla kami ke kedah. again? suke betol dok kedah...best sgt ke kedah? *ade org tu dok kembang2 idong perasan nih..hehe*

master setaon stengah kan..elok2 je lepas sy abes pmr kt smj. yeap time ni kteorg dok kt jitra, kampong hijrah. selepas ituuu, baba kne bertukaaaa kt maran. eh jgn la muke tu begitu. obvious sgt tu xtau. meh nk btau, maran ni dekat pahang..dekat2 ngan temerloh. sy smpat sekolah 2 bulan je kt smk maran sbb lepas tu sy msk mrsm pc. tp 2 bulan kt maran sy dpt ramai kwn baru, and still contact dgn deorg smpai sekarang. hai kawan2 maran! hehe :)

msk je mrsm setat la hidup ku berpisah dari kuarga. smpai la sekarang..dok rumah time blk cuti saje. lepas maran, baba kne pindah keje kt HQ kt kl, so kami duduk kt serendah kt rawang. ye hujung terpaling sekali. larat tol baba berulang hari2 naek komuter. time ni sy pon msk utm dh...and kami pindah kt kk ni taon 2007 smpai la sekarang. 

and ptg td time baba blk lunch die tunjok surat tranfer die.


ABDUL HALIM BIN MAMAT - ..............., PERLIS.






maka keutagha lah kite nanti. dari sabah, ke perlis...peh mmg ujong ke hujong la. bile nk pindah tu xtau lg. kalo ikot surat 17jan ni kne lapor diri kt sane. tp maybe baba mintak tangguh dlu kot nk setel2. umi pon xtau lg boleh ke tak tuka terus. kalo x mmg nanges sorg2 kt sini. bai umi! :p

l0ts of laf~

I <3 KOTA KINABALU! ;)

Saturday, January 8, 2011

otak saya kenape?

assalamualaikum!

slamat bermalam minggu. 

awkk...otak kite sekarang dh xbrape nk synchronize tauuu. ckp mrepek, msg pon merepak. tgkk salah lagi. merepekk ler!



ceghita 1

baru lepas mkn bege king.. pastu, tgh jalan tu ade nmpak billboard celcom and ckp2 psal broadband celcom smbil nk msg en dear. 

"nyammm! sedapnye saye mkn celcom!"

teros tkn sent tanpa rs bersalah. tetbe nmpak cm pelik, tgk blk msg. sakai ke ape kau nk mkn celcom. adekah celcom tu sejenis kuih berinti kelapa ataupun makanan baru di mekdi? 

haih...nk kensel mmg xsempat la..pastu tros anta lg satu msg, ganti pekataan celcom tu dgn beger king. tp mmg dh terlambat la kan. misti die gelak kaw2 punye. tgk reply pon tauuu. jhahat! jhahatttt!! *nyanyi mcm stacy sket yawww*



ceghita 2

lagi satu, byk betol perkataan baru wujud. sebabnye, nak ckp byk2 dlm 1 mase. kalut la haiii. x pon salah cakap.

1. umi, basar nye mende ni! 
banyak+besar


2. eh, lagu aizat ni bukan ade org main tanglung ke?
omaigod. tanglung tu yg chinese punye mainan ade perayaan apetah kan. yg ni angklung ler. yg mcm kt anjung warisan tu. yg toi af maen. ok org paam dh kot. 


ok..byk sgt sampai dh xsanggup nak igt. kalau berterusan begini amat bahaya. asek kenee je ngan budak2 ni..ish. padahal deorg pon ade salah cakap jugak. same je la otak xbape nk betul sgt. hee


l0ts of laf~

Friday, January 7, 2011

kenape budak sekarang tak boleh bwk handphone pg sekolah?

assalamualaikum!!

cbe scroll tgk gamba2 kt bwh  ni..scroll tgk gamba je duluu........................




haa. ade tak mcm terkembali balek memori silam gtuuu. awwww haha gedik.

actually it came across my mind.. why todays, the student cant bring their handphones to the school or hostel. my sisters and brother are in the boarding school, but there is a rule that students cant bring their phones in the school area. what do u expect? most of them just break the rule. maybe all of them. its like, hello? handphones are as important as an oxygen okayy...cant live without them..phewww. 

few years back, i was also in boarding school in kelantan. mjsc pc rawk!!! haha tetbe. i got into that school in  form 4 and guess what..we can keep the phones and we are free to use it in front of the teachers as long as it doesnt disturb the school and prep time. cool huh? but after the new principle came, which we call him Ayahnda, he makes a new regulation, no handphones are allowed in the school. tp xdek maknenye sumer org nak bungkus blk telepon maseng2 pastu pos kt rumah. kann. misti la buak dekk je. luckily, we also have the cool head warden, cikgu zaidi. 

cikgu ini adelah best giler...ade satu ms tu tgh2 prep, tetbe nmpak die kt dpn kelas..amek kau sumer kalot2 nk sorok telepon mcm la cikgu tu xnmpak.pastu die cam ckp gni. 

"sy nak bwat spot check telefon ni..baek awk semua sorok telefon kt mane2 tapi jgn bwh meja sebab sy nk check bwh meja. charger2 tu semua cabut."

best x warden kamii?? haha kelakar tol. cikgu mmg terbaek laa. pastu die pg meja sorg2 tgk kt bwh meja. konon2 la check gtu, ofcourse la xdek yg kantoi. 

tapi bile pk2 blk, telefon kte dulu bkn boleh bwat ape pon kan..stakat call, msg, habes canggeh pon anta picture message. tu dh kite cam sweet giler sbb picture message mahal siket. mms? apetuu....time tu xdek pon istilah mms, video call, facebook via blackberry, facebook mobile...etc2..telepon plak black and white je. kalau ade yg bwk phone ade kaler, peehh kagum sgt dh tu rase. and this is the most glamor phone ms sy sekolah.   


tadaaa!!! the nokia 3310. ramai gak yg pkai telepon mcm ni.


3315..canggih sket la konon dr 3310 sebab keypad die sambung2...hehe


this is my first phone! dh rase bangge la konon bwk sbb laen sket dr org..poyo la kauuu.



dh msk form 5 ramai yg tuka2 phone..dak2 laki sume nk n-gage ni sbb boleh maen game kot? alaa2 psp gtuuu..hehe pastu ade yg boleh ckp ikot tepi..bajet cool laaa.





phone sy pnah msk air masennn. 2 kali ye. sekali kwn sy bwat, sekali sy bwat seniri. haha before beli baru tu, sy sempat pinjam kwn sy punye enset mcm ni kejap. canggih oi phone die ni..ade kaler2, boleh amek gamba tauuu...gile cheesy wedges keyepci!

hoh0 begitu laahh...sbb tu cikgu pon mcm xkisah kot dlu kiteorg nk bwk telefon. mcm xdek bg effect sgt. stakat nk msg2 pakwe kt blok sebelah. tu pon jarang sebab 1msg 20sen tuu. uih mahal2. tp tgk la phone budak2 sekarang..mak oii kalah la kite ni. sumer yg boleh bkk tenet tuu. mmg patot pon korg xdpt bwk tepon pg skolah. kalo dh keje update status kt fb ngan tweeter, bile ms nk belajor nye! adeh asal bunyik mcm mak2 dh ni..ngaaauuummm2!



l0ts of laf~

Thursday, January 6, 2011

kekasih

assalamualaikum.

di suatu petang yg hening.

si bapak dok kupas2 buah mangga. pastu potong, lalu suap kt mulut si ibu. 

tiba si anak bongsu bersuara.

"ee..baba suap umi macam kekasih la"

semua terkedu lepas tu bantai gelak xhengat punye. KEKASIH? keh keh pandai yeee..mumaiyiz pon belom. 

l0ts of laf~

Wednesday, January 5, 2011

minom susu anda jadi sehat dan kuat!

assalamualaikum!

walopon itu adelah tagline MILO, tapi cheq nk pinjam kejap eh? jgn risau, minom MILO tetap jadi sehat dan kuat! 

tapi ni nak cerita pasal susu..ok?

sape yg minom segelas susu atleast sekali ar sehari? atleast la kan..daripada xminom lgsong...saye!! saye minom susu sekali sehari! yay stat blk rutin setelah 5,6,7 bulan tinggal. huhu sebab dok kt sane mcm terlupe gtu...bile blk umah baru la hegeh2 carik blk susu ku dlm bekas mane tah. mujur jumpe and xexpired lg. fuh. 

sebab ape kne minom minom susu? penting sgt ke susu tu? kalau sy, sebab iklan kt tibi! hehe yee seorg yg sangat mudah attract dgn iklan kt tv itu bernama nur raihan syazwani ye. kebanyakkan brg yg sy beli slalunye sebab iklan yg deorg bwat tu. ish xbaekkkk. suke mempengaruhi i tau. so pengiklanan kt tv jugak penting rupenye. 

ok dh...pulang semula kepada cerita susu. dulu time kecik2 sumer org minom susu kan. tipu la kate xminom. atleast susu mama..pastu beralih kepada ibu susuan laen iaitu lembu malaysia ataupun lembu new zealand itam putih tu. susu tepung lah.

si gemok leher bertingkat ini minom susu kt botol sampai darjah 1. bekal tepi beg sekolah adelah botol susu ye.


den dh besar2 nak msk sekolah sumer dh brenti minom. sebab ape? sebabnye mak sorok botol susu bile dh stat sekolah tu. tak kan nk bwk botol susu msk kelas mcm saye kan. eh kantoi pulak.  xpon ckp botol susu kne curi dgn lipas? anjing curi dsb. dulu budak2 pecaye je. pastu duet mane ade nk g klcc ke g beli botol susu baru. bile mak ckp ilang, pasrah je..pastu dah tak nak minom susu lg. kann. 

sampai la besar panjang baru ade kesedaran sendiri. xpon lepas jatuh pastu tulang retak ke patah ke. baru la rase mcm oh, kalsium dlm badan xcukup ni. kne topap. pastu panjat2 gunung..saket lutut. hey, umor 20an dh saket lutut ke? sape kate xboleh..sy saket je. tsk. 

so solutionnye adelah...tadaaa!!!! minom susu. heh yee sekarang sy dh smbong blk minom susu anlene. sebab dulu tgk iklan die mcm best. yg pompuan pakai baju biru menari2 ngan laki, pastu pusing2 tetbe die saket tulang. oh no. mcm mane nanti i nak menari ngan hubby kalo saket tulang. not good...not good. jadi minomlah susu. hahaha kau berangan mmg suke. ;)

pastu sbb ade percuma mug! terus excited nak beli. hoh0. tapi last2 mug lupe amek. sedeyyyyy.


sy stat minom yg coklat sbb rs kalo yg putih tu, rs mcm plain je. kalau seminggu boleh tahan kot..tp kalau nk habeskan sepacket 1kg tu..haih bercinte la gamaknye. so to be safe beli coklat punye flavor. nyum2! 


aritu ade plak iklan yg bruuu...creamy taste punye flavor. mcm lazat je nmpak iklan dieee..auuummmm iklan lagi!

harus cube bile dh abes packet yg coklat ni. tp kalau dh nk blk sane cane. kt sane ade anlene ke? haih. nanti la tgk iklan susu kt sane plak. mane tau ade yg best.

majulah susu untuk tulangmu!


l0ts of laf~

petua kulit cantik

assalamualaikum!

 haa..title entry harus la poyo2 gtu. hehe bukan la petua sangat pon, ni mcm perkongsian mende mengarut yg sy sukae bwat. V(^.^)v

kalau dok kt rumah kan, sy suke la godek2 fridge tu, tgk ape2 yg menarek ke..kalau tak bwat mkn, sy buat maen. hee boleh gtu? 
satu mnde yg agak sy selalu buat adelah mencuri buah tomato umi yg selalunye die beli sbb nak bwat masak. no..no ..no sy bukan makan begitu saje, tapi bwat beginiii...
jeng!!

hehe..dulu2 rajen la jugak mengarut gni sbb mcm xdek keje kan..sbenanye keje ade tp malas, lg rela bwat mnde mrepek2 mcm ni sbb lg best. heheh boleh x gtu? tp bukan la sy bwat everyday pon. time kt utm dlu, bile study week ke, mule la bwat prangai. sbb time stadi week je byk mase kt bilek kan. haih patot la grad xdapat pakai medal. ni keje kau time study week eh. ('.'!). rasenye kalau xbwat byk mnde merepek dlu boleh kot grad pakai medal? haha. berangan lah kauuu~ ;p 

dah la ajak kwn2 skali melagha. ishh..maap ye cik yern, cik feeza and sesiape je yg sy penah ajak bwat facial kt bilek dlu..hee. kalau kt rumah plak, bile sy stat pakai, abes sumer anak2 ayam sebok nak jugak. pening kepale mak aku ade ramai anak pompuan gni.

tapii sbenanye org kate tomato baek utk kulit kan. tp sy xpasti la die punye khasiat yg sebetulnye, ini hasil dari mengoogle:


"Khasiat tomato juga berkait rapat dengan kecantikan kulit. Sayuran ini dikatakan berkesan untuk mengecilkan liang roma, mengurangkan masalah jerawat dan merawat penyakit kulit. Elemen penyejuk juga mampu menyejukkan kulit yang kasar, astringen untuk menghapuskan minyak berlebihan, dan vitamin A dan C untuk mencerahkan kulit kusam dan mengembalikan keremajaan kulit."


ohooo. gtu ghupenye, patotla lepas dok tepek2 tomato kt muke tu, bile dh cuci..rs mcm fresh gtu. haha mindset je sumer padahal. tapi, ape salahnye kan. kite tinggalkan jap olay ke skII, loreal, safi rania gold ataupun garnier, pastu pakai masker tomato ni. bukan lame pon..lenyek buah tomato, pastu pkai kt muka..g tdo jap. *kalau sy tdo kejap sy tu mknenye 2jam++ tau* pastu bgn, bile tomato yg kt muke tu dh kering, bilas la muke dgn air suam. tadaaaaaa...anda akan rase kulit anda cantik!! mindset kulit akan cantik tauuu before buat tu, baru la kite yakin. hehe

petua2 lain kegunaan tomato:
Mengecilkan liang roma
Campurkan satu sudu jus tomato segar dengan dua hingga empat titik jus limau. Sapukan bahan tersebut menggunakan kapas pada kulit wajah dan urut perlahan-lahan. Biarkan selama 15 minit. Bilas dengan air suam untuk mengecilkan lagi liang roma, selepas itu sapukan pelembap muka.

Merawat jerawat
Hancurkan tomato segar dan sapu rata bahan tersebut pada kulit muka yang berjerawat. Biarkan sejam atau lebih sebelum dibilas dan dikeringkan. Buat setiap hari sehingga jerawat hilang.

Membersihkan kulit muka
Topeng muka menggunakan campuran tomato dan avokado amat sesuai untuk kulit kombinasi (berminyak, biasa dan kering) kerana ia menggabungkan astringen dan antiseptik yang boleh mengurangkan kandungan minyak serta noda hitam pada kulit.
Topeng penyegar muka ini kaya dengan vitamin A, C dan E - kesemuanya penting untuk kulit yang sihat. Untuk membuat topeng muka ini, hancurkan tomato dan avokado dalam mangkuk dan sapukan pada muka, bilas selepas 20 ke 30 minit.
Boleh juga sapukan campurkan jus tomato segar dengan jus timun pada kulit muka untuk mengawal minyak and jerawat.

Menyejukkan kulit yang rosak
Kisar sebiji tomato dan campurkan dua sudu yogurt. Sapu bahan tersebut pada kulit muka dan biarkan selama 20 minit. Bilas dengan air suam.
Gabungan tomato dan yogurt mampu menyejukkan kulit dan mengurangkan kesan kesakitan termasuk akibat selaran matahari dan kerengsaan kulit.
Ini kerana yogurt merangsang protein pada kulit dan menjadikannya lembut manakala tomato menyejuk dan meneutralkan permukaan kulit




lihat kulitku..bersewry kannn...hahahahha. pangg!! ok sy dh lempang diri sendiri. ;p gamba kecik, mengelat giler. padahal byk je bintik2 durjana...hiyarghhh! btw, kalau korg ade petua utk hilangkan freckles, kongsi la ngan sy eah? bukan ape saje nak tau. keh keh tak nak ngaku tu. padahal freckles tumbuh bagaikan cendawan butang.tsk oh btw comel kan bang mijie pkai bungee..awww :p


l0ts of laf~

Monday, January 3, 2011

tunang, kawen!

assalamualaikum!

selamat memulakan persekolahan kepada adek2 mahupun cikgu cikgi. 
bile dh xsekolah ni misti teringat je zaman2 dlu kan. tu laa...dulu xsaba sgt nak besar. ni dh besar dok rindu2 plak zaman dlu. 

tp kenangan sekolah rendah kot byk yg kelakor2. ye la sebab time tu mane nak cerdik lg. mumayyiz pon belum..bwat ape2 pon suke hati xberpk kan. tu la yg bestnye jadik budak2. bwat salah pon org ckp, xpee budak lagi. kalau sekarang. pandai buat, pandai la tanggung. hehe membebel tetbe ni kenape. ntah, bosan mungkin? terstuck di kota kinabalu tanpa kawan2. time cuti sekolah aritu xbosan la sebab sumer ade kt rumah. ni dh start sekolah, mau la mati kutu sorg2. ladt2, jadik je la bibik. BORING~
walau pun begitu, cewaah sy happy je dok kt rumah boleh menyumbangkan sedikit sebanyak tenage kt umah ni. time ni je la nak tlg mak bapak pon kannn. nanti dh ade family seniri xdapat dh dok celah ketiak umi baba kan. peh tetbe ckp pasal famil seniri mcm mnggu depan je nak kawen. keh keh gatal kannn. :p

ni gara2 facebook tau! kenape kt news tu kuar gamba2 org kawen la tunang la. ngapppp. dah la sedeh xdpt p kwn2 punye majlis. jeles je tgk gmba. dush! tu je sbenanyee...hehehe tp akan ku pastikan majlis tunang PG nanti, daku akan smpai ye. i.Allah. PG ni kwn time sy kt pc dlu. name panjang fahaizi. perempuan. hehe nak gak mention kan. i really hope i can make it. nakk pegi majlis dieeeee. first kwn yg baek nak melangkah lebeh jaoh. lepas ni arnilla plak kot? ;)

ape2 pon, sy doakan kawan2 semua berbahagia sampai syurga!!!

l0ts of laf~