heart u!

Wednesday, December 29, 2010

Cara-cara nak sambung belajar di Luar Negara

assalamualaikum!

tengok tajuk tuuu..tgk tuu. wah mcm serius sungguh. xpernah seserius ini tajok entry. heee

sebenanye bukan ape pon. ade seseorg ni btau sy, suruh sy tulis kt sini pasal cara2 dan prosedur utk smbung studi kt oversea. utk master or phd la. kalau undergrad tu sy mmg xdek pengalaman sgt sbb sy amek degree kt utm. ye UTM skudai yg cukup sy banggakan ituu.. wah wah. ;)
tapi untuk postgraduate boleh la sy nk share. bkn la sy tau sgt, and maybe mnde sy btau ni korg dh tau punn, tp saje la nak compile la gtu. ni pon berdasarkan pengalaman yg sy dh tempuhi dlu la. dh sedia semua?? ok jom saya bwk anda semua ok. fasten ur seat belt, gentlemen/women...start ur engine.


Cara-cara nak sambung belajar di Luar Negara
1. Survey and apply for University

Korg misti dh plan nak sambung study kt mane kan. UK ke US, Canada, Australia, New Zealand, etc...so boleh la google universiti yg ade kt tempat2 tu. itu kalau dah ade tempat yg korg nk pg. lagi satu, boleh la cari universiti depends on their ranking. sbb each university ade specialty die. maybe universiti A bagus engineering, pastu universiti B ni bagus bwat MBA..gtu laa. then, g la website uni..tgk la course2 korg nak tu, pastu apply lah on9. kebanyakan uni kite boleh apply on9. tapi ade yg free and ade yg kne bayar.


selain dari gune internet, korg boleh gak mengunjungi education fair yg mmg selalu diadakan di serata negara. eh, di seluruh malaysia. actually kalau pegi ni mmg membantu gler la sy rase sbb dulu pon, sy apply uni melalui education fair jugak. time ni, korg tanye la ape2 je korg nk kt universiti representative yg datang. deorg baek sangat. mmg jawab je walopon korg tanye tu merepek2. sebab kne la jage imej uni kan. lagipon budak2 international mcm kite, bayar yuran mahal. sebab itulah mereka akan layan kite baek2 gtu. heheh lg satu, untung2 korg boleh apply uni tu free je sbb deorg akan wave kan application fees. certain2 uni mmg kene bayar application fees. kekgd smpai 100dollar. erk mahal kot, dah la xtau lg kite nk g ke x kt uni tu..betol x? so kalau boleh, biarlah application kite tu free of charge je. heee


2. Reply from University

Bile dh apply uni semua, tggu la reply dr deorg..and selalunye xlama. 2,3 minggu or sebulan. if apply on9, korg ade bagi email kan, pihak uni akan bg feedback kt korg. then, biasanya bila apply on9, kite kne scan segala sijil2 yg berkaitan tu. transcript, degree dsb. nanti deorg akan tgk, course yg kte nak apply tu sesuai ke tak dgn degree kte. if semua ok, nanti pihak uni akan bg conditional offer letter. conditional ni sbb kdg2 sbb kte xcukup memenuhi semua condition lg. contohnye xamek IELTS/TOEFL lg ke. tak pon ade sijil yg missing, or passport punye copy xanta. tgk la...nanti dkat surat deorg bitau.


3. Funding. 
Lepas dh dapat uni, boleh menarik separuh nafas lega, sebab ape separuh? sebab skang kne la berusaha cari funding pulak. kalau u ol mampu support diri sendiri, boleh la menarik nafas lega smpai habis. tapi kalau mcm sy, ala2 tak berape nak mampu gtu..hehe so kne la berusehe cari funding, sape2 ke yg nak support kte belajar kan. sebab bukan murah nk belajar tempat org ni. tgk lah currency deorg kan. kalau kt indon boleh tahan lagi. tu pon agak mahal kalau compare dgn msia. if nk sambung master kt oversea, kalau kt australia or NZ, utk 2years if korg ade +- rm400k, boleh la nk gune duet seniri. kalau UK,US plak mybe 2kali gnda kot. hehe pandai2 je. tp yg pasti mmg perlukan wang yg berkepuk2 la gtu. so, boleh la cari2 scholarship di sini. cube apply. selalunye akan ade interview lah. doa byk2. i.allah ade rezeki, ade la company or gomen nak support. 



3. IELTS/TOEFL
Next step nye adelah mengambil english examination yg valid utk kte gune di oversea. sebab ape kite kne amek exam tu, sebab negara kite adelah non-english speaking country. maka, utk prove kan kite ni boleh survive kt negara deorg, kene la amek exam ni. saye dulu amek IELTS. 3 kali. hahaha malu nak tulis besar2. :p kalau rajen boleh tgk crite IELTS sy yg panjangggggg tuu. kalau korg terror english, ok je kot sbb IELTS ni mcm MUET aje. tp kalau rs mcm pening2 skt, lupe2 dah nk bwat essay cane ke, boleh la pg  mane2 english class supaye xpayah amek banyak kali. sy dlu kantoi yg module writing. pehh tensen ok. sebabkan satu module xlepas, kne repeat semua. terbang melayang duet. sbb writting die mcm kne ade skill. ade certain2 term yg kte kne tau. lepas 2 kali sy xberjaya dpt band 6 and above utk writing, sy pg english class kt area klcc.  and lepas tu alhmdulillah setel! ;)



4. Passport

biler dh setel and lulus semua, boleh la tarik nafas yg tertinggal td kan. and sekarang masa utk bwat passport!! hehee tp sy tau la skang ni sumer org mcm dh ade je passport kan. so ini bukan lah masalah pon. bile dh ade passport, time application kt uni tu korg jgn lupe attached skali passport korg tu. scan la skali ngan transcript2 ok. 

5. Visa.
Untuk visa application plak, once dh dpt unconditional offer from uni, baru la korg boleh apply for visa. and sekarang kan canggih manggis. so visa application boleh la dibuat secara on9. sediakan credit card utk bwat bayaran ye kawan2. 

setelah dapat visa tu, boleh la stat cari2 barang utk dibawa terbang bersama. ha begitu lah ceritanyaa. ade yg saye tertinggal x? kalau ade btau la nanti sy tambah ok?

l0ts of laf~

216 comments:

1 – 200 of 216   Newer›   Newest»
MiYOKO TACHIBANA said...

bestnye kalo dpt study oversea...tp, cam susah skang ni nk apply scholarship...

anas said...

gewd writting..sumone sumwhere will find it usefull..bravo dear...

Capik said...

WOw..dlm pemikiran nk sambung oversea jgop..^^

tgu company support laa dulu..HEhehe

rehan syazwani said...

cik miyoko: belum apply belum tahuuu. cube je dlu k? ade rezeki i.Allah~ :)

dear: thanks to youuuu. <3

capik: hehe...tu la..tggu company pom besh gop. utung2 gaji jalan,elaun pon dapatt. hoh0

Capik said...

HOr laa mesti doh..lonie tgh menghabiskan sisa2 degree...sedap jugop ngaji tempat oghe..ko guano?hehehe

rehan syazwani said...

buleh la sikik2. nasik belaok sedap lg tapi. hehee

jAuh hAti said...

first time pergi, pergi dgn kawan2 ke alone?

:)

btw, info yg sgt berguna

sedang cari peluang untuk master study ^^

rehan syazwani said...

first time pegi sorg2 je...and flight smpai perth pukul 1pg cmtu..huhu tp before smpai tu dh contact org2 kt sini, mntak tlg ambil. kalo nk g mane2 pon, cari dlu la deorg punye student assoc...deorg mmg byk tolong. :)

daylachan said...

bestnya,sy dah dpt offer letter tp funding xdpt...pening je kepala nih...huhu smbg blaja tinggal angan2 je kot

rehan syazwani said...

cik daylachan: dh dpt offer ok la tu..lg org nk consider bg funding...try la google malaysia scholarship ke..or mane2 company yg ade offer scholarship... :)

abd latif said...

salam..nak tnye awak dpt scholar dr mana yer??..sy pun bru abes deg uitm bln 4 hri tu..ingt nk sambng master dkt ovrc la..

hidayu said...

post yang sangat membantu... saya ada baca ur older post and there something bout 'agen yang menguruskan proses awak nk sambung belajar'... boleh terangkan pasal tu?? plezz, saya pn sangat interested untuk sambung belajar ke luar negara..

rehan syazwani said...

abd latif: funding dr mara.

hidayu: agen tu, sy tau time pegi education fair. so alert la bila2 akan ade education fair kan...sbb slalunya agen ni akan bwat edu fair tu. :) good luck!

Anonymous said...

hye.good information for me...saye amik degree in electronic engineering kat uitm..2 thon lpas...skrang keje..hehe..cadang nak ke obesea..klu syrat klulusan untuk sambong ovesea brape erk?...susah ke nak sambong?
:D

rehan syazwani said...

waah...courne critical tu...hee utk apply further study kt obersea rsnye xyah result gempak gila kot..atas 3pointer dh boleh rasenya...tp depends on the universities and course. selalunya deorg akan gtau reqiurement. xsusah sgt kot utk dpt tempat kt uni sbb deorg sukaa je student international, kita baya yuran mahal kan..huhu cuma utk scholarship, kena usaha lebeh sikit la. :)

Anonymous said...

rehan, nice and informative, sgt membantu. thanx a lot. :)

faradila

Anonymous said...

kau rase susah x study kat oversea?...stress2 ke...hehe..membe kurang ke...ke better study dalam malaysia jer?

masyuk bro said...

wah menarik entry ni. Bagus2 berguna juga, terutama utk sy yg ada cita2 nak sambung ke oversea. Bukan apa dah 2 kali masuk u kat malaysia ni nak jgk cuba belajor kat oversea plk. Cuma tang penaja je yg kantoi.

rehan syazwani said...

anon: best sbb leh jalan2.heeh membe coursemate mmg kurg la..kebykan ms mmg lah lone ranger. tp baguslah byk sket pengalaman. heeh

bro masyuk: dptkan uni dlu..iallah lg snang nk cari penaja. :)

misz sue said...

very useful info..tenx! saye juge bercadang nak sambung masters oversea.skang tgh thn akhir degree...nak tanye pasal agent tu, diorg ade cas pape ke utk servis dorg uruskan application kite? saye cadang nak sambung di australia,boleh tak bitau negare mane yang lebih affordable ye utk smbng masters? cos sye rse mcm ssh nk dpt scholar nie,cgpa bwh 3.5.huu

Cik Sara said...

Wahh..nice entrie..saya baru j habis degree bulan 4 ari tu.. bercadang nak sambung master dekat oversea juga.. Wish me luck ok.. Nak cari U dengan related course dulu..=D

Thanks for sharing the info!

Anonymous said...

im like all about your information...thanks a lot...:)
_bo's_

syahirin said...

kalau nk pergi negara jepun kena ambik exam english tu jgak ke???

rehan syazwani said...

cik sara: gud luck! ;)

anony: welkammm. :)

syahirin: if kt jepun xtau la..cube tanye kt blog kwn sy ni...die smbong master kt jepun.
http://aliyasaleh.blogspot.com/

rehan syazwani said...

misz sue: sorry dear tak perasan comment awk. btw agent tu deorg xde charge pape pon...if master kt oz, slalunye 1 1/2 tahun hingga 2 taon. if kt uk, setahun je. tp kne amek kira currency jugak kan. dkat website uni slalunye deorg akan gtau brape yuran deorg akan charge..tp tgk yg international student rate tau. :)

Ini Mamat said...

Salam..terima kasih kerana berkongsi. Saya baru menamatkan pengajian di ipta dlm kos tesl. saya teringin nak sambung masters di luar negara. Agaknya kalau sy nak sambung masters English, Mara nak sponsor tak? sebab saya tgk kwn sy yg bawah tajaan Mara sume amik either enginnering atau medic (kos sains & teknikal je)

rehan syazwani said...

salam mamat! tu kne tgk mara punya iklan..sbb every year deorg mcm tukar je. nanti deorg akan ckp kursus ape yg deorg nak taja. then, awk nk jd lecturer ke lepas ni, if that so, awk bleh try mntak skim pensyarah muda ke kt universiti2..gud luck! :)

mamat said...

saya ade jugak survey skim pensyarah muda, tapi tgk dari segi kelayakan, cam ta lpas je sebab requirement for cgpa nya 3.70 ke atas. Saya nak sangat sambung master nih,jadi saya akan cari juga jalan apa care skalipun. awk dlu pas abis 1st degree terus sambung master ni ke atau keje dlu & masa 1st degree dlu awk guna biasiswa atau pnjaman? maaf banyak soal.eheh

Anonymous said...

Salam, kebnyakkan uni skrang berkehendakkan kita utk lulus GRE... macam mana plak tu?

thnx in advance

-rehan jugak-

rehan syazwani said...

mamat: sy xkeje pon...ade sbb uruskan byk hal, ielts prob la..sebabtu sy sambung lambat sket...sy konvo sept2009, tp sambung blk july2010. time degree dlu sy biasiswa mara jugak.

rehan jugak: hye!! hehe btw GRE tu apedia eh?huhu

Anonymous said...

salam..
nak tanya, semasa cari supervisor, kita kena sediakan skali research proposal skali or supervisor tu dah ada projek yg nak dibuat?

thanks

Anonymous said...

salam..da sambung belajar e?kat neh?so kita boleh try apply dulu la e on9 kat thoz respective universities then boleh tak pastuh baru tehegeh2 nak bagi result ielts la hape bagai...btw, saya da lame konvo sept 2007..camneh ngan academic regeree kita a?rasenyeh ade ke lecturer yg rajin nak layan tulis testimonial pasal kita?dlu saya kat itm..business school..
thanksss

rehan syazwani said...

anon1: if buat research sy tak sure lah mcm mana. rasanya either one boleh kot..if awk dh ada project yg nak di propose, try la dlu bg proposal tu. tp yg penting selalu la contact2 uni or lecturer tersebut..tanye je deorg..

anon2: aah...dah smbung kt UWA dekat perth. dlu memula mintak uni pon sy tak amek ietls lg.if deorg terima application, deorg akan bg conditional offer letter. so, lepastu tgk la syarat2 deorg bg utk dpt unconditinal offer letter. sy dlu dh dpt conditional offer baru pegi buat ielts and passport. pasal referee, try lah pergi jumpalecturer yg pernah mengajar dlu ke...tak pon if ada kawan2 yg dh kerja boleh jugak kot.

niezam said...

hai rehan. australia ye? wah. best2. sy pun nak sambung belajar kat overseas jugak la kalo camtu. tp mslh penaja la. even sy skang blaja under JPA, tp dorang bg syarat 3.75 nak apply scholarship untuk master. uhuk. uhuk. pointer saya tak capai sejauh itu. tpi saya nak ke UK. biasiswa apa yang boleh saya apply? sy minat nk ke Leeds, UCL takpun Newcastle. sangat memilih kan. hehe.

Anne L'amour said...

akak ! saye amek SPM taon ni, nak study abroad amek ARCHITECTURE. how can you help ? ;(

Anne L'amour said...

oh one more akak, i think i nak smbg dkat Australia, cuz i have some relatives there :)

rehan syazwani said...

niezam: sori lmbt bru lepas exam. hehe aah...alamak scholar ni mmg kene usaha lebeh sket...kne rajen google la..if awk berminat nak jd lec, boleh try skim lecturer muda kt universiti2 mana2..deorg akan support awk blaja, tp blk nanti kene jd lecturer kt uni deorg. xpon byk lagi scholar yg laen.


Anne L'amour: hai adik! ;) awk tgh amek spm sekarang ke?or spm 2010? actually kt uni akak skang ade jugak architecture...but boleh google uni2 laen mcm kt melbourne or sydney etc2...and compare mane lg ok. tgk ranking semua. then australia ada bg scholar for foundation study untuk student lepasan spm yg dpt good result...then after the foundation u hv to continue study here but then u have to apply for a new scholarship for ur degree. if parent mampu, deorg support pon ok jugak kan? ;) hope my answer will help u.

Miss Shining Star said...

wah.....good information. susah nak sambung kat luar yer. saya tengah2 plan nak sambung kat luar jugak ni

Anonymous said...

Tejumpa blog ni scara tidak sengaja..
post ni sangat2 bguna bg org2 yg cam sy..n i respect u rehan sazwani, sbb sudi jwb semua soalan2 yg d tanya cos soalan2 dorg 2 mwakili soalan2 yg ada dlm otak sy juga sbenarnya,hehe..neway, thanks =D

shahjiehan said...

nice info..

btw, bp yuran utk amik exam bi tu?


Klo nak dapat tajaan mara camne plak?


Rumit jugak procedur semua2 ni...


anyway, thanks info!

Anonymous said...

salam
entri yg byk m'bntu, sdikit sbyk jd pnduan utk sy bt p'mhonan, i.Allah bln 9 ni akn ke uk..sy ade soalan, utk urusan tket pnerbangan ke sana, awk urus sndr or agensi yg uruskn? tmpt tggal cmne lak?adakah kita mmg confirm dpt duk asrama universiti?

rehan syazwani said...

shahjiehan : sorry lmbtt reply. utk amek exam ielts tu, kne baya rm560 if tak silap. tu exam je..if nak g kelas before exam tu, kne baya laen plak.

utk scholar mara, kne rajin check website deorg..slalu awl tahun akan keluar offer.


anon: wasalam! congrats. utk tiket, mcm sy dlu gtau pihak scholar bila kita nk fly, nanti deorg akan belikan. tempat tinggal mmg sy gamble je, sebab kne pegi dlu baru leh tau keadaan kt sana. if nak duduk asrama, boleh apply online kt website uni kot..tp mcm sy, sy prefer nk duduk dgn msian jugak, mcm snang kan. sy rs awk bleh contact pihak msia hall kt london. duduk kt msia hall dlu before dpt tmpt tinggal.

Anonymous said...

slm
trm ksh ats bantuan yg diberi..:)
hrp lepas ni klau sy ade soalan lg leh la tlg lg ye...tqvm..:):):)

Anonymous said...

salam,
sy ade mslh skit ngan offer lttr,cmni time isi p'mhonan tu ade part yg tny psl funding,sy mmg plan nk cri biasswa,disbbkn xsure leh dpt biasswa or x sy jz tlis self funding lam p'mhonan tu wt smntara wktu,igtkn ble dh dpt biasswa nk ubh la blik,nk skip xleh sbb part tu wjib isi,ble dh kuar offr lttr kna byr deposit dlu,byk gk la,agknye leh x kalo kta mtk tgguh shgga dpt biasswa?mase awk isi p'mhonan dlu ade x dia tny psl funding ni?

rehan syazwani said...

wasalam..dlu time apply ade tanya pasal funding..tp xde plak deorg suruh bayar pape..tp kekdg certain uni mmg ade mintak application fees,dlm 100dolar ke. cuma yuran slalunya kne baya bila kita dh stat study. if nak mintak tangguh, email je admin ckp kt differ entry utk next sem or next year.

Anonymous said...

mse dia tny funding awk tlis ape?klau leh xnk tgguh pengajian,jz nk mtk tgguh byr dposit,hehe(ade gk yg nk kna hempuk ni)..jz want to knw ur xperience..huhu

rehan syazwani said...

tak igt dhh...hehee rasenye tulis ade scholarship..tp uni tu takde la plak mintak bayar pape.

Anonymous said...

slm akak....info kt ats memg sgt2 membantu glerr..ermm nk tnyaa kalu kite xamek muet but trus amek ujian yg akak dok cebut 2 kn..yg elts 2 kn. agak2 bley x?sy smbung degree kt ipts depa xmntk pown muet.so sy pown xwat la hehehe..(amek ksemptan) tulun2 ek..

from lina ^^,

rehan syazwani said...

akk rase boleh je...xde pon deorg mntak result muet. lgpon ielts tu lg tinggi qualification dia. worldwide kot. hehe

rehan syazwani said...

akk rase boleh je...xde pon deorg mntak result muet. lgpon ielts tu lg tinggi qualification dia. worldwide kot. hehe

Fuza Marquis said...

artikel ni sgt membantu! thanks!!

Anonymous said...

ye kew akak..tma kcey sesangttt ehehe..kire xyh amek muet la trus amek IELTS hehe..akak dlu amek ujian 2 kt mn ek?? n xkish kew blaja klaz english kt mn2 pown kew dia ada klaz english yg khusus utk amek ujian IELTS 2??
from lina ^ ^,

rehan syazwani said...

fuza: u r most welcome!

lina: akk punye ielts byk betol problem. if nak tau boleh bc kt label ielts kt sbelah ni. hehe yg last skali akk amek kt kl, g kelas kt els and amek test pon kt situ gak. leh tgk kt sini : http://www.els.edu.my/en/

willfarell said...

hm. sy tgh consider nak sambung study dkt australia.

sy nak tnya. awk guna biasiswa mara ke? boleh tulis entry proses mara x? haha. please. apa yg dia nak.

Syukrie Basrie said...

Salam... harap dapat share info..

1. Ape syarat2 nk sambung master ea?
2. Ada kaedah lain ke nak apply master selain based on result? May be job experiences? result saya kurang dari 3.50 la.. huhu...

rehan syazwani said...

willfarell: yup...actually loan mara. tp xpayah baya 100%. still kne pay back to them but maybe 1% or 10% etc depends on our final result. haa..nanti if rajen2 sy tulis pasal proses nk apply scholarship mara plak ok. hehe


syukrie: wasalam..
1. syarat2 nk smbong actually depends on uni,or course yg kita apply..it varies. not necessary to get 3.5 pon.
2. im not very sure, tp time apply tu maybe boleh include skali ur cv ke..ikot la sometimes certain course nak job experience kan.

Anonymous said...

salam..
Sis, satu lg..
susah ke nk apply and dptkn loan Mara o JPA ??
any interview ? huhu

terima kasih

-amirahwahab

Anonymous said...

Salam...

Sis Rehan.. im mira
currently sy still studying dgree and dlm 1st sem of final year..in shaa ALLAH hbs Jan2013..
ok...mcm ni..
i plan nk further my master end of 2013 maybe september ?..
mmm..i plan nk further kt UK dlm master management yg berkaitan dgn construction.. cos in shaa Allah i'll graduate as a quantity surveyor soon..

sy nak tye pendpt Sis..
rasa2 ye sempat x proses utk apply uni,funding or loan and ielts and also visa before september 2013..or maybe 2014 ??

and is it ok if from now i serach for which uni dat i want to ?? huhu and kalau apply awl2 boleh ke? or kena tunggu hbs degree for the whole result ??

and another thing : pihak uni will give conditional letter for those yg xamek ielts kn? .. and agak2 letter tawaran pihak uni selalunya sampai bila ?? huhu

and kak rehan kt Aussie kan?
amik master apa ek? hehe

hope dpt keeep in touch..
thank you

-amirahwahab-

rehan syazwani said...

mira: wasalam hai mira! for now akk rs awk apply uni dlu, dptkan offer letter. if xbuat ielts/tak complete document yg deorg mntak, deorg akn bg conditional offer. offer depends to uni jugak, awk rajen2 la follow up deorg or check status online application tu.

fyi akk dlu apply uni time final sem jugak, bg transcrip study yg still on going tu utk apply uni.

aah, akk kt uni of western australia, amek master in ict. :)

oh, btw now degree ade dpt scholar jpa/mara/ anything ke?

nak apply loan, tak susah..cbe tgk akk ade post pasal nk apply loan mara. but if awk mmg dh scholar jpa, boleh tros apply utk smbung master. try contact org jpa tanya.


hope my answers help. ;)

Anonymous said...

salam...

Sis, akhir ye thank you for ur reply.. huhu

now degree, sy xamik sholar mana2..xnk ikat dgn mana2 govern..
ingt dlu mcm nk kerja dlu..but then bila pkr balik..y not further study terus smntara smgt bljr tu msh ada..
and currently PTPTN..huhu

sy ada la juga cek2 uni yg nk g but mostly sume regstration utk september 2013 and Jan or Fen 2014..
jadi, mmg xsempatlah..
huhu
kalau gitu sy kena lah bersbr utk nextsem..i mean final sem nnt.. huhu

psl loan tu, sy dh bace entry loan mara akk tu.. thanks :)

thank you..

-amirahwahab

Anonymous said...

waa
MAster in ICt.. bestyee..
congratez..
:)

currently mmg smgt sy berkobar2 nk g smbg bljr abroad..
jeles tgk mmbr2 laen yg tgh study sana..huhu
(itu la dulu mls sgt..)
boleh dikatakan setiap hari sy on9 cri psl study abroad ni..
tgk tips2 dari saudara2 laen termsuk akk ;)

thanks

-amirahwahab

Anonymous said...

bestnye dpt smbung di overseas. sye degree, master n skrg phd di msia je sbb my hubby xbg study jauh2. huhu. so, pendam je impian itu..

Anonymous said...

salam...
sy baru je register ielts, tp kn saya baru perasan yang speaking takdak tarikh, memang macam tu ke? dorang juz bagitau sabtu or ahad..camna tu?

rehan syazwani said...

speaking test xde tarikh? emm pelik gak. tp slalu 4module tu akan berturutan je. try awk check blk dgn tmpt awk register exam ielts tu.

nur hidayah isa said...
This comment has been removed by the author.
asri said...

seronoknya baca post ni..sy nk smbg tp dlm islamic law..x tau la kt mna

Anonymous said...

salam..sy skrng blaja kt UTM n plan tok smbng stdy kt australia..perlu ke amek IELTS or TOEFL tok smbng kt sne?n nk tnye mcm mne nk cari course yg kte nak dkt university sne?bole share skit x..

thnx

Anonymous said...

salam..sy skrng blaja kt UTM n plan tok smbng stdy kt australia..perlu ke amek IELTS or TOEFL tok smbng kt sne?n nk tnye mcm mne nk cari course yg kte nak dkt university sne?bole share skit x..

thnx -hanudin-

rehan syazwani said...

hidayah: soroooryyy xprasan commnet ni. huhuu...2nd class tu okeyy la..rhn pon bkknye first class pon. heeh i.allah rsnyaa. rehan amek mix mode. so ade mcm small research jugak laa.


asri: islamic law? maybe kt negara2 arab ke? heeh sy pon xtau la jugakk try awk google tgk.


hanudin: wasalamm..yup perlus amek ielts or toefl. tp slalunya org amek ielts laa...toelf tu computer based..mcm susah sket...ielts tu ala2 mcm muat je, tp version susah sket. heh actually pasal course, awk boleh browse kt university punya website, deorg akan list down course yg deorg offer. boleh la tgk mana2 yg awk minat.

wnorlinda said...

Salam rehan,

Akak nk bterima kasih sbb info awk byk membantu kami2 yang lost..so dgn info awk, flow die nampak ringkas n mudah difahami...thanx sis, u done a good job! smoga sis dmurahkan rezeki n dpermudahkan sgala urusan.

Thank a lot.

Abdul Muiz said...

kak rehan , sy nak tanya sikit , kak apply blajar dekat luar negara ni lepas SPM ke lepas degree eh ?

rehan syazwani said...

worlinda: im glad it helps! thanks for reading. :)

muiz: akk apply lepas degree. so now tgh buat master.

fatin nabila said...

akak nk tye skit :) saya dah apply abroad utk smbung degree. and tgh apply utk scholarships jgak. sekarang tgh tggu results utk finals je ni. lama x process die? kalau mcm saya pn dri UTM tp kn die ad mtk official transcript, bley x bg results yg UTM post kt rumah tuh? and IELTS tuh agent education ckp xpyh amek pn xpe, as long as diploma is conducted in english. correct me plsss. :)

rehan syazwani said...

fatin nabila: ouh...the process depends on kt mana tmpt kita apply scholarship tu la rsnye..akk pon xsure. maybe dlm 2,3weeks ke. pasal transcrip, kan kita boleh mntak kt office even kita still tak convo. tp dia akan tulis on going lah. btw yg post kt rumah tu official tak? ade cop utm semua? if ade ok je kot. yeap pasal ietls tu, if kita blaja fully english, tak yah ambil kot. tp certain scholarship mmg suruh kita ambil ielts. and certain university nak tgk result ielts kita. cbe awk check blk kay. :)

lahnahar said...

salam, saya nak further ke UK..dah jumpa pun uni mane nak further..cuma mslhnye, sy nk tanye, berkaitan funding..saya memang JPA Scholar, so saya bercadang nak mintak sambung scholar 4 master..cuma, saya nak tanya, apa yang diorang biaya? yuran pengajian? elaun sara hidup? berapa dia bagi? sebab saya risau tak cukup duit masa kat london nanti~~~very high-cost la kt london~~

rehan syazwani said...

lannahar: wasalam..kwn sy dlu ade yg smbung master kt uk and JPA sponsor. rsnye deorg bayar everything, yuran and sara hidup sekali. tp xtau la if deorg ade tukar polisi ke...boleh try contact org JPA and tanye deorg utk clarify betul2.

Anonymous said...

hai..application utk loan mara ade syarat x?i terlepas utk scholarships sbb one of syarat kena kredit semua utk subjek masa spm.my degree pointer quite well tho
im a late boomer :))

Anonymous said...

and saya x jumpe link utk your post regarding loan mara.pleeese :)

rehan syazwani said...

haii! ni link:

http://milahnaher.blogspot.com.au/2012/01/cara-cara-nak-mohon-loanbiasiswa-mara.html

tp rsnye yg tu pasal pinjaman bersyarat. xpe la try je check it out dlu.

Writing is Freedom said...

macamana pula kalau org yg ambik education... teringin nak ambik education (math) kanak-kanak, terutama untuk pedagogi.. ble tak rasanya?

rehan syazwani said...

ooh...sy rs cara-cara nya mungkin sama. cuba dapatkan surat tawaran dari university dlu, then baru apply scholar. mungkin utk education boleh try apply scholar kpt ke.

kii said...

Salam kak, saya bercadang nk smbung degree di uk dalam aerospace engineering , tp saya masih kurang mahir dengan cara memohon di u kat uk, stakat yg sy tahu, kalau nk smbung kat uk kite perlu apply through UCAS kan. tp maslah utama skarang u kat uk mostly recognize alevel ngn stpm je.saya ni lepasan diploma , so akak tau xcara tau prosedur nk trang kan kat pihak u tu tntg klulusan yg saya ade skarang? atau mmg diploma xlayak pn tuk memohon kat u luar negara?

rehan syazwani said...

hai kii! wasalam. eh, diploma takde problem rsnya dek. sbb ade kwn akk yg study kt sini dulu amek dip kt uitm , then dia sambung degree kt sini. uni yg adik nak msk tu takde on9 application ke? if ckp kt deorg diploma certificate, deorg tak tau eh? akk pon xsure la.

Mohd Hanif Hazahari said...

Salam. 1st sekali tahniah. Tulisan2 anda banyak membantu dan byk memberi info .

Saya nk tya, kalau dah dpt conditional offer dari uni, dah bolehk ke apply scholarship/sponsor? atau kene dptkn unconditional dlu?

Best Regards,
Hanif

rehan syazwani said...

hanif: depend on scholarship jugak. rsnya boleh je sbb if conditional pon sbb kita xambil ielts lg je kn?

Iqlima Azmi said...

seronoknya! teringin jugak, tapi macam dah terlambat untuk saya. hukhuk.

Iqlima Azmi said...

lupa tanya tadi. research ke coursework?

rehan syazwani said...

iqlima: nape terlambat? kwn2 sy ramai yg dh keje, pastu mntak smbung blk blaja, then apply scholar. ok jee. never to late to try. :) btw sy amek mix mode, so ade kelas, exam and ade buat mini project jugak.

Nabila said...

Saya nak tanya kat mana tempat untuk ambik class persediaan IELTS tu? yuran die camne plak? berpatutan x?

Fazira said...

ramai sangat tanye pasal cara nak apply, IELTS, and funding...tapi x de sape tanye psal VISA...huhuhu...

so, brape lame process visa nie ye?

rehan syazwani said...

nabila: soooryy takperasan comment ni. dlu sy amek kelas yg intensif kt els centre. boleh try rujuk entry sy pasal ielts. yuran dia pricey lah jugak sbb cikgu pon foreigner. tp worth it lah sy rs.


fazira: oowh buat visa xlama. sbb skang semua online kan. sy dlu agen yg uruskan, just bayar kt dia. within 2weeks kot leh siap.

pue said...

mmg berbaloi ke kls ielts tu??? takut rugi je byr mahal2 tu..huhuhu

wan said...

abik yg mn satu ielts preparation, workshop atau class??

Anonymous said...

Tengs sgt sbb membantu n dah nampak pon stepnya... ;-)

D'manis said...

as salam rehan, lepas bace entry ni,baru saya tergerak nak apply master overc,igtkn kna dapat scholar baru ley apply.nway thanx... dulu mase degree senang2 je tolak tawaran ke jepun,tapi skang teringin nak smbung master kat overc lak. harap ada rezeki...

sy ada apply yang heriot-watt uni kat UK sbb saya course petroleum engineering..tapi die mntak attach kan financial guarentee letter macam mane ye??saya xapply scholar lagi..hajat nak apply mara sbb mase degree dulu mara taja.tapi da terlambat,da keluar keptusan sape y da pohon.so,kena apply tahun depan ke?macam xsempat je untuk tahun ni..xsilap saya,yang saya apply ni untuk admission september...

untuk yang referee ni,kalau lecturer suh kite type sendiri then dorg nk sain je...he..type xpekan??ke kena handwrite?

-syazwani-

wawa abdullah said...

thanks a lot for the entry sis..sgt2 berguna.. :)

btw, sy dr UTM Skudai yang tercinta jugak..hehe :)

sheffie said...

Akak terima kasih atas information yang akak bagi. sekarang saya tengah tunggu result upu untuk lepasan matrikulasi ngan asasi. rasanya degree saya sambung kat Malaysia je tp saya dah ada plan nak ambil master kat oversea. Insyallah semoga terlaksana lah impian saya ni. =D

rehan syazwani said...

sorryy semuaa lambat reply, sbb baru blk jalan2 aritu, pastu blk umah kne kmas brg pulak.huhu


pue: if sy dlu, sy rs berbaloi pergi sbb sy dh lupa dh cara2 nk tulis essay mcm time kte spm dlu, pastu kt kelas ramai foreigner, kte akan prektis ckp english la sket2. tp if your english is good, tak yah pegi pon xpee. depends. :)


wan: sy amek intensive class dlm 8minggu kalo tak silap. seminggu 2kali kelas. every session, 3hours.
itu include class utk semua module. if awk just nakcertain2 module boleh je cari yg workshop2. byk gak org buat.


anon: ur most welcome! im glad it helps. :)


d'manis: wasalam. ooh heriot watt ni mcm fmiliar sbb my friend apply situ gak dlu. if ckp je nak personal support je xleh? if dh dpt offer letter ok la snang sket nk apply scholar kn. utk referee tu, dlu one of my lec pon suruh sy tulis sendiri. type je, then nanti deorg sign and stamp nama deorg skali.



wawa: sama sama! :) yeaah utm rawk! *tetbe* :p


sheffie: i.allah dek! usaha lif kejayaan. naek lif la cepat sket sampai, jgn naik tangga. hehe good luck!

Anonymous said...

Salam.
nak tanye... kalau nk wt phd cena?
kena wt proposal dulu ke?

Anonymous said...

salam..bez jugak info awk..sye nk tnye mcmne lgkah2 nk blja oversea?apply uni dlu ke?mbik IELTS dlu?thanks..:)

sy nk smbung dgree ovrsea..tp msih d tahap blur yg kritikal...stakat nie da muet jer..mm..hehehe

Nasha Alyssa Mohd Yussof said...

thank you so much kak for the great info!

now i knew better the flow to apply fr master in overseas.

currently i'm 3rd yr student in UM.another 2yrs to complete my B.Eng.

Nak tanya, the most suitable time to apply uni dkt edu fair ialah time final sem final yr or after grad?

if boleh masa final sem final yr, means kita boleh guna current cgpa?

i'm now jpa scholar. so ada bonding dgn government lah.

since jpa nk taja yg frst cls degree je, *which means harapan saya tipis

boleh tk apply mara loan?

dengan jpa tu boleh ke buat surat mintak tangguh berkhidmat sbb nk sambung belajar?

And mara loan tu selalunya open bulan berapa?

kita dh confirm dpt U, baru blh apply mara loan kn? so usually how long it takes to know the result either kita dpt or tk mara loan?

i'm sorry fr asking too much of questions~ haha XD sorry kak.

-nasha-

rehan syazwani said...

anon1: salam. kalo xsilap sy if nak buat phd kne contact tros dgn lecturer tu. boleh msk website uni then cari ikot faculty ke. tgk bhgn research maybe. slalunya deorg akan mintak research proposal or if lecturer tu mmg dh ade tajuk, boleh buat phd tajuk deorg tu. sy pon belum smpai tahap phd lg so xtau sgt. hope membantu. :)


anon2: hai salam! mcm sy tulis kt atas, sy rasa apply je uni dlu sbb ielts tu boleh amek later if semua dh setel. utk dpt offer letter deorg tgk result je. then ielts tu utk secure the offer letter. lambat sikit pon takpe.


nasha: glad it hepls! :) apply time final sem pon boleh. apply awl2 takpe sbb boleh differ entry later. and yes, boleh guna current cgpa, sbb dkat transcript akan tulis status on-going. bila dh habes study hantar la lg transcript yg dh complete tu.
pasal bonding dgn jpa tu akk xsure, tu awk kne contact pegawai scholar jpa sendiri and tanya deorg.
Mara loan selalunya apening awal tahun, jan/ feb gtu tp awk kne rajen2 check website mara sbb deorg mmg announce pape kt situ kay.
no worries, if anything just ask.

Farhanz Rayzyen said...

salam kak. sy nk tnya skit. sy amik graphic design. skr ni tgh praktikal lg. n sy igt nk repeat subjek sbb sy xpuas ati dgn result sblm ni. nk naikkan pointer. akak rs boleh ke sy apply uni tu skg? ke cpt sgt? sbb sy bru start praktikal n nk ambil repeat subjek lg....

Amirah Wahab said...
This comment has been removed by the author.
Amirah Wahab said...
This comment has been removed by the author.
Amirah Wahab said...

salam...
kak rehan, it's me Mira lg ;p
ok cmnie - mse awl tahun ni around bulan 4 cmtu (lupew tarikhye) ada 16th postgrad exhibition at mid,sy ada la g but sadly xbyk choice for overc ye uni..time tu ada Uk i2pun cambridge n cwgn2ye n aussie mne tah(lupew) then germany n france. and soon end of this September nnt ada 17th postgrad exhibition,so mira plan nk g sana n nk try apply through them like u did ;) tapi hopefully ada choices la for Uni.and nnt hujg taun ni gak ada star education fair n UK education fair...huhu
So kak rehan ada x tips or link, surat2 apa yg perlu dibawa selain transcrip on-goin ? huhu adakah perlu surat from lecturer? huhu
ok kak rehan ... thanks a lot ;)

akhi.Bahri said...

Salam akak, sy graduate dr Kolej Mara Kulim n alhamdulillah skrg nieh sy dh diterima ke QUT dekat australia utk smbung degree sna..sy nak tnya..bleh x klu sya directly bawak resuma sy bersama cover letter n offer letter ke pejabat mara utk mohon bantuan or pinjaman pengajian ka??? sy berharap sgt utk dpt mana2 bantuan kewangan selain dr buat loan bank.

rehan syazwani said...

farhanz: wasalamm. boleh je rasanya. lgpon if deorg dh bagi offer, if katakan awk tak setel lg, awk boleh differ kan entry, msk next sem or next year. tp depends on university gak la.


mira: salam hai hai! ooh akk dlu g edu fair bawak transcript dgn resume je kot. tak igt dah. heh tp bawak je, incase pape kan. boleh jugak if awk nk bwk surat dr referees ke.


akhi: wasalamm. alhmdulillah dh dpt tmpt! utk undergrad akk xsure. tp mara mmg ade bg loan utk student yg nk smbung study. maybe awk leh check website deorg or call terus tanya.

Anonymous said...

salam , ada sedikit soalan.nak belajar ke oversea nie harus ada aliran science ..?

sufi haraki said...

assalam.. akak, thanks a lot! ^^ akak ni baik la.. byk tlg kitorang2 yg blur ni.. hihi.. doakan kitorang dpt study abroad mcm akak jugak ye.. semoge Allah jaga akak walau di mana akak berada :)

rehan syazwani said...

anon: wasalam! boleh je rs nya aliran apa2 pon. depends kt pihak scholarship deorg nk taja course mcm mana kan.


sufi: wasalamm..thank dek! im really glads it helps you guys. akk pon tulis just berdasarkan pengalaman yg xseberapa ni. :) i.allah usaha,doa tawakkal. good luck!

Nasha Alyssa Mohd Yussof said...

thank you so much kak! :D jangan delete blog :P nanti nak tanya apa apa hal lagi senang! thanks kak! and all the best with your studies! ;D

amalyn said...

akak, kalau lepasan spm, apply for scholarship then mcm mana pulak nak apply study overseas after spm? still wondering...

gogogo said...

Saya Daha dapat email Dari Melburn U, berminat nak sambung tapi masalah saya B Inggeris, mcm na mau g klas inglish and ambil exam tofl ke ape tu... lepas tu cari penaja.. ngah nak aply untuk Master Busines in information system Australia sila beri tunjuk ajar TQ n Ok ke Universuti Tu

orked violet said...

dear, great info shared. thanks a lot!

tringin nk smbng phd kt oversea tp tkt terLampaw mencabar puLak Life kt sne (bkn stdy yg mencabar.haha.statement xbLeh bLah)

tp mmg tekad nak try appLY.tp ps kawen La.hikhikhik

BTW, saye foLLower br.free, foLLow La ye
sya-orked.blogspot.com

Nadhirah Ahmad said...

useful info. plan nk smbg master d melbourne. tapi funding kena fikir2 skit.

Anonymous said...

Salam akak. Boleh tanya tak? Kalau spm tahun 2009 kemudian sekarang baru nak sambung belajar, college dekat luar negara mana sesuai? Dapat creadit pun 4 je. bm/bi/sci/pi. Boleh ke? Akak boleh tolong tak? Apa-apa email saya rajanurlalafadz@yahoo.com. TQ!

Huda Ghazali said...

Assalamualaikum..
Respek la kat awak ni..sebab SUDI JAWAB semua soalan yg org tanya. Stengah org kedek bnor nak tlg org lain..

Nak cite psl saya plak....Dulu masa 1st degree dah dpt offer kat UK..tp masa tu dah masuk matrik, maka saya teruskan kat matrik, lepas tu 1st degree kat UM.

Tapi bila tgk kebanyakan adik2, kawan2 smua buat masters kat UK, NZ, OZ...rasa NYESAL SGT2 sbb x bljar overseas dulu..

Skrg nih, ada anak2 tiga org, suami pulak bertugas kat sini, parents in law dah berumur, macam mana nak belajar oversea?........memang mustahil la....INSYAALLAH, MASA DEPAN2 NIH DIMURAHKAN REZEKI SAYA TERINGINNN SGT2 NAK SAMBUNG KE OZ.. :'(

Tq sooooo much for ur info!!

Anonymous said...

Thank you so much! I am very pleased to find this post of urs. Dah lame cari post yg cmnih... sebb kite semngat nak kuar cri pengalaman luar negara tuh memg ade, tp nak wat cmner, carenye tak taw pon kan?? anyway, I find this very useful. thank you very muchie!

rehan syazwani said...

nasha: sama2! tak delete kot. tp slalu entry mengarut je la. heh

amalyn: application kalau lepasan spm akk rasa sama je. semua online kan.

gogogo: hai daha. i ade buat entry tentang ielts. cbe u tgk. Melbourne uni sgt ok i rs. good luck!


orked violet: ur welcome! dlu sy pon cm cuak gak. tp bila dh sampai sana ok je..gud luckk! g la tukar angin kt negara org plak. i.allah xnyesal. hehe


nadhirah: its okay. try apply mara. sekarang deorg byk bg utk postgrad.


anon: wasalaam. college tu akk xsure la. awk try google. sebab selalunya deorg tulis everything dkat website.


huda: wasalam. sy pon tgh free i.allah try jwb pape yg sy tahuu. hehe takpe akk, if g smbung oz dekat je dgn mesia. senang nak blk. hehee


anon: ur most welcome! best of luck to u!

zulaikha aswani said...

Salam akak . Saya nak tanya , saya daripada student asasi . Foundation of islamic studies . Jadi boleh ke kalau saya nak sambung deg di overseas guna result asasi ? Lagi satu , pasal pendafraran on9 tu dia mmg buka sepanjang masa atau ada masa2 tertentu .? Thanks akak.

Anonymous said...

salam.
saya nak tanye. loan/ biasiswa MARA tu memang sentiasa terbuka ke atau ada certain times je? kalau kita dah dapat offer dari uni yang kita nak tu baru kita terhegeh2 nak mintak pinjam ngn MARA boleh?hehehe...

VanillaKrimSoda said...

Salam kak,
tenkiu so much for the info !..really appreciate it.. mmg info yg sgt2 sy kehendaki.. akhirnya dpt jgak clue mcm mane smbung master oversea... trima kasih jugak encik google telah menemukan sy dgn entry ni..
gud luck in your life kak!
=))

rehan syazwani said...

zulaikha aswani: wasalam. akk xsure tentang undergrad. slalu nye if im not mistaken, utk smbung degree kt oversea kne ade a-level or any qualification yg sama level. tp awk boleh email admin university and tanya deorg. pendaftaran on9 tu ikot university. kalau adik dh register pon, still boleh differ entry if perlu. :)



anon: wasalam. loan/ biasiswa mara tu xbkk sepanjang tahun, tp ade masa2 dia. slalunya awal tahun. depends on mara jugak. kne rajin2 check website mara ye. slalunya secure je dlu tempat kt uni, then apply scholar lg snang. :)


vanilla: wasalam. ur most welcome. thanks for ur doa. good luck to u too! ;)

Anonymous said...

salam..

info yg menarik..thanks..

sy nk tanye sket..
skarang ni sy baru abis master (mechanical eng) dan bercadang nk sambung pHd kat luar negara..
bleh x bgtau lebih detail proses nk aply cam ne..maksud sy step dari awal..sbb sy masih x brape clear psal bnde ni..harap dpt membantu..tq..

Anonymous said...

assalam Rehan,
Blog Rehan amat membantu dan menyuluh laluan kpd orang yg seperti akak ni....Syabas dan moga Allah memudahkan laluan Rehan dalam apa jua yang diusahakan...
Maaf akak ni mengganggu ketenangan Rehan. Akak ni dah berusia 40 thn tp teringin sangat nak pegi over c utk buat master. Akak ni x buat degree awal krn berkorban utk adik no 2 buat degree d uitm krn kekurangan kewangan. Akak pegi maktab sbb ada elaun. Baru ni akak bru abis buat degree kat OUM course pendidikan Kemahiran Hidup. Masalahnya study akak tu ditaja oleh Kementerian Pelajaran M'sia. Layak tak akak mohon untuk buat master di luar negara. Akak minat ke UK boleh tak Rehan tolong bagi akak sedikit guide utk ke sana...Boleh tak apply u skrang sbb akak konvo bln 12 nnt... Terima kasih yang teramat sangat....

Anonymous said...

tulis la plak pasal pengalaman lepas turun flight 2 nak gi mne..pg kedutaan malaysia ke ade org uni 2 amek kte...mungkin soalan nie silly2 skit tp nak tahu sgt2..please.....

rehan syazwani said...

anon1: utk sambung phd sy xbrape sure. tp kalau tak silap sy, kne contact lecturer kt sana by email lah lepas tu tanya or bincang dgn deorg. maybe boleh propose tajuk or sometimes the lecturer dh ade tajuk utk phd tu. so check potential university mane awk nk pergi, then msk ke website faculty berkenaan. kekdg deorg mmg ade website utk research ni. cari potential lecturer dr situ. contact deorg, slalunya by email la senang. hope my answer helps. :)

anon2: wasalam..terimakaseh. sy share dr pengalaman sendiri je. :)
akk kne check dgn kementerian yg taja akk tu sama ada bonded ke tak. if tak bonded senang je. akk apply la university, lepas tu cari scholar. tp kalau bonded kne tanye la deorg kot boleh bagi perlepasan utk g sambung master. apply university bila2 pon boleh. if kita still xdpt funding, boleh minta university differed entry ke next intake.


anon3: ooh okay2 i.allah nanti kalo ade kelapangan ye. :) mcm kes sy dlu, tron flite dh ade org jemput. lepas tu the next day ke bila dh free sket g la lapor diri kt kedutaan.

Rusdi said...

Salam..Terima kasih atas maklumat yang amat berguna terutamanya untuk org macam saya nie. Minggu lepas saya dapat tawaran biasiswa daripada kptm..tengok dalam tawaran oversea. Jadi nak tanya pendapat rehan sebab saya dah ada 4 orang anak. Cadang nak cari universiti kt Aussie gak bidang Civil Engineering..Macam mana hidup berkeluarga sana? Tawaran saya untuk tahun 2013. Sekarang nie belum prepare apa keperluan lagi..Risau gak pasal IELTS tu..

rehan syazwani said...

rusdi: wasalam. ur most welcomeee. congrats dh dpt funding, bkn senang tuu. ms sy study dlu mmg ramai akk and abg2 yg study sana bwk family deorg. good for the children utk rs new environment. blk nanti sure english berhabuks. hehe lgpun mmg ade persatuan2 msian yg mmg sgt membantu. IELTS tu if rs mcm dh lupa format2 essay ke, better amek kelas. sy ade tulis entry tentang ielts. sbb sy takreti sgt pon english. hehe harap membantu.

Anonymous said...

thanks rehan tentang maklumat pasal nk smbung pHd tu..leh la wt survey lpas ni..insyallah..

Mencari ketenangan said...

salam..ramai juga yang bertanya kepada awak ni..boleh jadi pakar rujuk ni.cam awak leh dpat banyak mklumt ni..kadang2 saya tanya mereka yg belajar luar ni..mereka pun xreti nak bgtau.leh tolong carikan tak uni yang menawarkan islamic course utk sambg master,xpun utk double degree di aus dan uk..jika xde..kat nz..leh send kat emel tak..fakazman@gmail.com

Anonymous said...

Salam Rehan,
tgh google psl study abroad n terjumpa blog ni.... umur akak dh 40 thn tp still berminat nk further studies in accountancy (degree). Actually in 1996 lps grad Dip In accountancy dr UiTM, akak dh dpt offer dr uni kat UK utk BA(Hons) in accountancy, dh ambik IELTS(ambik sekali n result 6.5,nasib baik) tp sangkut xdpt sponsor,so x pegi. Now after 16 years akak nk try lg sekali. Funding may be half self funding & half loan/scholarship.Yg susahnya bila dh 40 ni ssh sikit nk dpt funder utk p\undergraduate nyer program.....

ukasya shakena said...

Salam, hi! Best entry . Saya undergrad di ukm dalam ekonomi.bila baca entry ni bersemangat rasa nak buat master kat oversea. Nak tanya,biasanya mohon selepas konvo atau selepas tamat tahun 3. Lepas tu, saya under JPA. Dan saya ad tanya, mereka twrkan scholar utk master hanya utk pelajar 1st class. Kalau saya tak dpt 1st class, kemungkinan tggi ke rendah nk dpt funding. Ada tak kawan2 akk yg dpt funding dr pihak swasta. Berapa requirement dia ? And utk economy cadangan yg sesuai negara mana ye

rehan syazwani said...

anon: sama2! (",)

mencari ketenangan: wasalam. sy pon tulis and jawab base on pengalaman je. if mane leh bantu, sy try. utk islamic course, sy rs mungkin awk leh cari dekat negara2 islam la kan. since negara omputih ni xsure la sbb deorg kan bukan islam. maybe ade subjek deorg tawarkan, tp xsure la ade specific faculty.

anon: salam. oo yeke. tu laa sebab slalu scholar deorg ade letak had umur kan. so sy suggest utk akk try loan ke. maybe lepas habes blaja leh appeal utk pengurangan bayar balik.

ukasya shakena:wasalam hai! chances nak dtp tu ade je i.allah. apply awl2 je university. sbb slalunya uni agak snang nak dpt placement. yg tricky part ni nak cari funding. try google scholarship malaysia or anything. byk gak rsnya company2 yg tawarkan scholar or loan. sbb awk amek econs, boleh try tgk bank negara ke bank2 or any audit firm. utk university, awl leh google top uni for economic study etc. nanti ade ranking semua. hope my answers helps. :)

Janna said...

MashaAllah! May Allah reward you tremendously for writing this! Alhamdulillah... rasa semangat balik nak carik Uni mana... harap2 semangat tu kekal la.. rasa tak confident je ni. Fund dah ada...nak carik uni nya yang mencabar...

despyan said...

rehan:gud job for this writing.may ALLAH bless u..btw,insyaALLAH thn dpn akn cuba jgk nk further my Master,n destination insyaALLAH Holland,course agriculture biotech..tapi bak kata awak,bab fund tu yg jadi masalah.sbb hajat dihati nk bwk isteri & anak sorang yg baru 2 bulan ni..

Janna:Hamdalah/Alhamdulillah u dah dapat yg paling penting,"FUND"..boleh share apa Fund tu?& bagaimana dapatkannya?sangat berminat kalau boleh share pasal ni..

rehan syazwani said...

janna: sy cuma membantu mane mampu jee..alhmdulillah im glad if this entry membantu sesiapa. :) ooh dh dpt fund tu best lah. finding a uni not as tricky as finding the fund. best of luck!

despyan: alhmdulillah, terima kaseh! bwk family lagi best, dpt kenal tmpt org ye dak. semoga awk dpt further study! good luck!

VISIBLE ME said...

sy interested baca entry ni. tiba2 rasa nk sangat3 sambung kt oversea :( tapi kalo grad dgree pun xbape nk power sgt mesti tak boleh kan.

rehan syazwani said...

visible me: alaaa..apply je dlu. tak try tak tahu kan! best of luck! ;)

one said...

Hi rehan..
good job..informative post n very helpful...
Wish rehan boleh share agen mana yg dimaksudkan as well as tips untuk survive di sana.info tu sgt membantu bg org mcm sy yg lgsg xde pengalaman..thanks dear

Safwan(^__^) said...

wow..bestnye dpt study oversea...saya mmg bercita2 tp saya ni buknlah bijak sgt orgnyer (T___T)

akak, klau kita nk apply scholar MARA, die tgk jugk x course yg kita ambil wktu degree even result kite gempak..mgkin diorg pikir course kite wktu degree x mncabar untuk ke abroad study.

noor azlina said...

slm akak...erm..bley x kalu saya xwat ujian ielts, xdk mn2 sponsor lagie n result trkni xtermsok praktikal bwh dr 3.5 sipi2 jew la hoho..dpt 3.47 jew. ermm kalu sy truz apply kt mn2 uni overseas yg sy suka bley x ek?? t uni 2 akn bg conditional letter kew ek kalu kta lyk msok uni dia??

from lina ^_^

alia said...

sy dah dapat unconditional offer letter. intake bulan 5. tapi tak dapat funding lagi. mara/jpa etc tak bukak application lagi. berapa lama eh proses dia? kalau bulan 3 baru keluar iklan for scholarship, sempat ke untuk intake bulan 5 tu? kene accept 6 weeks before enrol. hmm.

and proses buat visa tu berapa lama pulak?

thanks!

Ami the Amy said...

Fuyaaa terima kasih sangat2 atas post ni :) Semakin membara semangat nk sambung blajar oversea muehehe. Tapi kan, saya musykil skit..scholarship bantu stakat tuition fee atau dia siap bg elaun belanja harian? Sbb risau jgk x cukup bajet nk cover food etc...sbb xnak la bebankan mak ayah lg kan. Dah 25 tahun ni..malu dah nk mintak money mak ayah ahaks. Hue hue tq!

iffah :) said...

kakak! thanks ye. semua links stated above really help me. muaahh haha

D'manis said...
This comment has been removed by the author.
D'manis said...

thanx rehan,

one more question,

saya da dapat conditional letter dpd heriot watt uk, hajat nak apply mara,dulu mase degree mara tanggung. rase2 chance untuk dapat tu tinggi x?? berdebar jugak if mara reject..he.

mara ni nati kena byar balik full ke??or percent cam mase degree dulu?lau kena,bape percent?slalu bulan bape baru mara iklankan offer?

1 lagi..he.. em,actly uni waive kan ielts sbb da bg evidence medium instruction in english, if apply mara,mara still nk ielts or if uni oke,mara pon akan waive kn?

btw, rehan ni kawan tengku syara kn??he

thanx dear..;)

rehan syazwani said...

one: tips utk survive? hehe i.allah soon. thanks for the suggestion.


safwan: xkesah la bijak ke tak bijak ke ape. apply je dlu. kalo dpt tu rezeki kan? ;)pasal course tu boleh refer pada scholarship.


noor azlina: wasalamm. awk apply je uni dlu. buat ielts bila dh betul2 confirm dpt placement and scholarship. yup slalu uni akan follow up awk punya application.


alia: process depends to sholar jugak. if tak sempat, awk boleh email uni mntak differ netry utk msk next intake. try la. proces buat visa dlm 2weeks la sbb now semua e-visa, i.allah xlama.


ami the amy: same samee! :) sholarship ade mcm2 jenis. nanti check blk la. mcm mara dlu dia cover semua tution fees and allowance utk hidup kt sana. lgpun, if blaja oversea, buat la part time. byk kot dpt. plus tmbah pengalaman.ehehe


iffah: same2 dek! :*


dmanis: xpee..apply je dlu. mara depends deorg je kn.slalunya ikot percent. kne rajen check website mara. slalu nya mcm awl2 tahun ade iklan. pasal ielts sy xsure. tp ikot mara, deorg mmg nk tgk ielts. tp try tanye deorg if uni dh wave mcm mane plak kan. maybe deorg leh consider. eh eh aah dia housemate sy kt perth dluuu! hewhew what a small world. ;)ur most welcome.

Anonymous said...

salam nk tny...mse bt application kt edu fair tu kne bwk transkrip @ ape2 dokumen x?@ just isi form kt sna?

rehan syazwani said...

iffah: wasalam. bwk je semua incase deorg nk ape2, leh g potostet. be prepare je.

Anonymous said...

salam senang x nk catch up ms dlm klas?diorang kn ckp english laju..hehe..pastu kalo sy nk apply online utk intake sept/oct 2013,tp transkrip sy blom ade sbb sy akn abis degree jun 2013..cane eh?slain transkrip, doc ape lg diorg nk besenye ms apply online?hrp sudi kongsikan.tq

mohd noor shahizan abdul salim said...

assalamualaikum...akak terima kasih kongsi pengalaman.....just nak tanye..saya buat degree in political science..... di private uni....so if saya nak sambung overseas......teringin nak amek dalam public administration......mcm mane klu saya graduate dari private uni nie nanti...cerah ke masa depan nak apply sponsorship??? mcm akak lak....buat loan ke dapat sponsorship???

ayie_88 said...

saya nak tanya.. SLAB dia bayar terus ke yuran kita time kita register kat Uni kat oversea. ke kita kena bayar dengan duit sendiri dulu yuran tu, lambat tak duit KPT nak masuk 1st pembayaran la.. di luar negara??? saya nak tahu please

shahfiqah rosli said...

Assalammualaikum kak rehan..
sye bru dpt offer letter from RMIT this morning..sye dpt unconditional offer trs...sye nk taw...what should i do next..?accept offer ker mcm mne..?

rehan syazwani said...

soooryyy lamabt replyyy...i kan kengkonon workaholic. haha


anon: awal2 tu ternganga jugak la. heh accent deorg laen kan. lama2 i.allah okay. doc yg yg uni mintak sbenanye depends. if belom ade official transcript lg, just let them know, bg lambat sket. maybe deorg akan mintak transcript smpai latest sem.


shahizan: wasalam. samaa2! act sponsorship ni byk je. xsemestinya under government. so awk bleh try gugel, dkat mana2 company ke. mcm akk, mara bg load boleh ubah. tp slalunya maybe kne baya blk 1% or 10% ke etc, depends on result and mara punya policy.



ayie: skim SLAB tu sy xsure la. tp rsnya deorg yg setelkan yuran semua. abd slalunya if dpt sponsorship, deorg akn bg advance 6 months punya duet poket. tp boleh confirm blk dgn pihak yg berkenaan ye.


shafiqah: wasalamm. awk nk g undersponsorship ke nk bayar sendiri? if bayar sendiri just accept the offer la. uni RMIT cantik btw. hehehe if not, start la cari sponsorship.

Anonymous said...

Salam k.rehan.sgt membantu post ni!Alhamdulillah akhirnye ade gk guide heheh.nk tye akak,mse buat class ielts tu, during class ade yg kne ckp2 in front others or mmg kite blajar n dgr je ape yg lecturer tu ckp? Sbb sy jns nebes sket tmbh lak kne speaking huhuhuhu

Nurfarzana Abdul Manap said...

hmmmm...teringin nye nak amek bidang vet kat longbeach :D

ayaNaomi said...

Salam,nak tanya..saya lepasan diploma dari politeknik..teringin sangat nak sambung degree kat oversea...tp sya kurang yakin..hari tu sya da g jmpa agen yg uruskan hal yg blja kat aussie n NZ..dia org ckp okay tp kena tukr transkrip dlm english beserta dgn subj description...skrg sya tgh tggu transkrip and pasal subj description tu yg payah sgt..hahaha tpksa buat sndri since pihak poli tak sdia kn service mcm tu..btw,susah tak mula2 smpai sna?nak cakap omputeh g..n mcmna ngan study?dpt trma tak...skrg sya rsau sgt..psl speaking omputeh nie la yg sya tkut sgt2....

Ara said...

Salam kak. Sy otw nk grad asasi sains uitm skang ni. so nk tnya klau mara dgn jpa, dia punya syarat pointer brp? sy plan nk mintak degree tesl oversea. tp pointer sem 1 cukup2 makan je. Parents suruh amik medic tp rasa macam x dpt plak kalau tgk result balik. satu lagi, katakanlah sy brjaya dpt mara atau jpa tu, mknanya sy kena buat preparation yg student dorang biasa buat jgak ke? yg program 2 tahun apa sume tu

Anonymous said...

hii kak :) this entry really2 helpful..
mmg fkir nak smbung study overseas for masters, insyaAllah next year.. tpi nak cari agent yg urus smua pasal study overseas mcm mna ehh nak cari?
especially if dduk KK.. :)

rehan syazwani said...

anon: wasalam! ms kelas tu ade mcm2..ala2 kelas english kita ms kt skolahh. dlu akk sekelas ramai foreigners. dont worry, deorg nye english xde la bagus mane. so xmalu pon utk berckp. igt je, prektis makes perfect. good luck!


nurfarzana: dah teringin tu boleh la stat apply! hehe


ayanaomi: wasalamm. bila dh dlm keadaan itu, i.Allah awk akn ok je. stat speaking dgn simple words je pun. dont worry too much. ;)


ara: wasalam..yg syarat2 scholar tu akk xsure..kedgn tiap2 tahun berubah. so kne check dgn deorg jugak. utk preparation tu, depends kt pihak scholar. if awk dh ade foundation, maybe xpayah kot.


anon: hii! mekasehhhh! :) if awk kt kk boleh try guna agen akk dlu.

Cynthia Lim
Admin. Officer / Education Counselor
AC SERVICES ENTERPRISE
Lot 1 & 2, 6th Floor, Wisma SESB,
Jalan Tunku Abdul Rahman, Karamunsing,
88673 Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia
Tel : 60-88-230779 / 230780
Fax : 60-88-240285 / 230782
Email : cynthia@acs-enterprise.com

Anonymous said...

Thank you so much kak for the address smua.. ;)
really appreciate it :))
btw,klu about MARA,agent tu yang akan tolong handle kn juga ke kak? or klu loan2 tu kita yg kne buat sendiri?? :)

rehan syazwani said...

anon: utk mara, kita kne urus sendiri je...dont worry xsusah pon. nanti deorg akan guide. :) if pape, leh refer kt akk punya entry yg cara2 nk mohon loan mara.

Anonymous said...

hehe.. ok kak.. thank u so much for the info..
nnt klu saya need any further guide,bleh tnya2 akk kn?? :))

Anonymous said...

godd info..
ada x cara nk habiskan master dengan masa yang singkat???nak habiskan cepat sikit drpd org lain..

Janna said...

Assalamu'alaikum,

May Allah reward you from this useful entry.. check out the readers mashaAllah!

Nak tanya, insurans perlu apply juga kan? any tips?

Anonymous said...

Very useful to me. Thanks a lot btw! (:

ainroslan said...

salam ,, akk .. thanz 4 this entry .. xpenah jemu bace comment2 ni .. hehe ..

just nak tny ,, cm mara kan .. saya tgk syarat am dia spm sume sbjct credit .. tapi cm saya ade 1,2 sbjct x credit .. nak apply ni pon cbb cgpa ok kn .. huhu ..

akk rasa klu saya try apply mara dpt x ?

then ,, saya abis degree study jan 2014 ,, convo oct 2014 .. ingt nak sambung master sept 2014 o jan 2015 .. so ,, so saya da kne stat apply end of 2013 kan .. cbb nak tgu uni offer .. then dlm bln mac 2014 ,, try apply mara o any scholar .. boleh ke cmtu agaknye plan saya ?

pendapat akk cmne ?

thanz 4 sharing ye .. doakan saya dapat jumpa akk kt sne .. =)
want to shake hands wit u that really helpfull . thanz akk

Anonymous said...

best la info ni..
rehan klu sambung master dlm engineering slalunya bapa thun erk?tq :)

rehan syazwani said...

anon1: bolehh..tanyaa je..if dpt tlg akk jwb ye. :)

anon2: nak habeskan master dgn cepat? amek byk2 subjek dlm 1 sem kot. kalo org laen amek 4, awk amek la 6 ke. tp mmg pecah kapla la. hehe


janna: wasalam. waaah thanks for the dua. :) depends fly ke mana. mcm kt oz dlu, ade ohsc (insurans), pihak uni yg uruskan..nanti time orientation deorg ckp.

anon3: welsoomeee! :)

ainroslan: wasalam... sesamaaa! awk nk apply postgrad kan. maybe ok kott..akk pon xsure deorg tgk org not. awk bleh try call mara and tanya deorg.
btw, akk dh balik malaysia dek, dh keje ni. hehe plan awk tu ok je..if nk apply uni awl2 pon xsalah, if awk tak dpt lg scholarship, boleh mntak differ entry.


anon4: ikot negara. mcm kt uk setahun je sbb mmg fully taught course. mcm kt oz 2years sbb ade mixed mode, which means ade kne pergi kelas, amek test and ade jugak kne buat simple research.

Anonymous said...

dear ex-housemate,
thanks for da info..skng ni tgh push hubby untuk further study (n push diri sendiri jugak)..so,info ni sangat2 berguna..thanks again.. ^^
~KB~

illy aqilah said...

salam akak. saye dr utmkl. amek dip. qs. ktorg ade plan mcm nak buat program dgn student malaysia yg amek qs kt sane. mcm nak rase pengalaman blaja kt sane. agak2 senang tak nak deal n akak ade link tak kt sane untuk saye contact? thanks.

rehan syazwani said...

KB: welcome! sorryy sape eh ni? hehe

illy aqilah: wasalam. kat sana tu kt mane ye? jr akk kt perth dlu ramai amek commerce, architecture, medic and pharmacy. qs xde la plak. actually anything awk bleh email je university punya admin, or msk dkat faculty punya website, email lecturer deorg.

eka zulaika said...

salam..akak mse akk stdy english kt els 2 diorg ade sediakan tempat tinggal x?agak2 berapa lama ea klu nk study english 2?smpi x setahun?

rehan syazwani said...

eka: wasalam..tempat tinggal sendiri je. deorg just buat kelas. ala2 mcm kte g tuisen zaman skolah dlu. haa gtu la. hehe dlu akk amek kelas 3months. nanti ade jadual deorg kasi.

eka zulaika said...

Oo..ok.terima kasih byk2..info yg sgt mmbantu.

Anonymous said...

salam. akak , nak tanyeee . ehem . saya tengah diploma sains , tinggal 2 semester lagi nak habis . alhamdulillah cgpa 3.9 above . bercadang nak apply degree medic somewhere oversea . tapi , nak mintak funding tu . agak2 ade ke company nak beri fund ? sebab jpa and mara takkan bagi scholar dah kat saya , sebab saye penah reject scholar jpa PIDN and mara SPC . pleaseee :'(

rehan syazwani said...

anon: wasalamm!wwahhh tere nya! congratss on ur excellent result. btw mmg jpa or mara xkan bg dh ke? try awk call or tanya deorg dlu. slalunya deorg nk je support bdk2 excellent ni. hehe then, awk boleh jugak google scholarship dr tmpt laen. byk act. ade kwn akk dpt scholar dr angkatan tentera malaysia rasanya. nnti blk terus jd kapten dokter. so berkhidmat dkat hospital tentera. cool gak kan. try la google scholar kt mesia. n apply je semua. result mantop dek, i.Allah ade rezeki. good luck! :)

Azham abu bakar said...

Salam..1st..thanks for a great info..saya studentnt semsester akhir poli..currently sdg praktikal..n saya bmnat nk smbg degree in civil engineering d uk or aus..tp sya masih blur u mne yg sesuai(but its oke la..sbb leh google pelan2..hehehe) the things is..sya cma student poli je..student poli kn mcm dpndg rendah je..smpaikn saye nk utrakn pndpat saya nk study abroad pn org mcm xyakin..

rehan syazwani said...

azham: wasalam. sesama! sekarang kiranya awk tgh buat diploma la kn? jgn peduli pon ape org nk pndang kita, bukan awk nk g sambung blaja pakai duet deorg pon. hehe ramai je org yg smbung degree kt oversea. for the time being, apply on9 dlu dkat uni2 yg ade potential utk awk. ade kursus yg awk minat. then dh dpt placement boleh proceed dgn cari biasiswa. usaha lif kejayaan! jgn naek tangga, sbb lambat. hheehh best of luck!

Azham abu bakar said...

Thanks.. Skrg sya nga tekan button lift..sikit hari lg saya naik lif...n 1 more..u akak ad course civil engineering x?

rehan syazwani said...

azham: yupp...uni akk dlu ade course civil. civil rsnya mana2 pon ade..depends awak nk majoring ape.

Anonymous said...

kalau orang yang amik kos tesl,ada peluang ke nak blaja luar ngara?i mean ada ke yg nak support?

Qieyla sweetstar said...

salam,,kak..nk tnya..sy m'rupakn lepasan spm'12 aliran sains tp kte org x ambik biologi tp d'gantikn dgn ekonomi asas..sy nk ambik f6 dlm aliran sains sbb sy nnti nk ambik course farmasi mse kt u nnti..dpt x sya smbg bljar kt korea lps ambik stpm??brpa pointer yg perlu sy dpt untk smbg bljr ke sana??mcm mana nk dpt tajaan@biasiswa drpd jpa??hope bleh tlg sy..

Raja Azrul said...

Salam Rehan,

Saya nak ucapkan tahniah dan terima kasih atas perkongsian ilmu yang cukup bernas! Saya pun dalam proses nak risik risik universiti di NSW atau Victoria. Aussie is my first choice sebab tak jauh dari Malaysia (compare to UK dan US ler).

Oh ya, alang-alang ramai peminat entri ni, just nak share, Australia Uni ada buat open day 2013. Please check out IDP website (http://www.malaysia.idp.com/uk/home-1.aspx).

Event tu start early May. Apapaun good luck to you!

Eleena Zakaria said...

Salam kak , nak tanya dulu kak ambil degree cos apa , ipts ke ipta ? Kalau sy dr ipts nak ambil master kt luar negara boleh ke dapat scholarship :)

ainroslan said...

salam .. akk .. nak tanya . akk ade x contact num o email student malaysia kt uni akk or melbourne o sydny ? klu ade boleh email kt saya x ? untuk wt collebration program ... tq ..

qar91_11nia@yahoo.com

Anonymous said...

salam akak..nice entry..sy nak tanye..if dah dpt uni then x dpt financial aid mane2 so kte bole batal mcm tu je la?

Mirashada said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

salam kak,
nak apply scholarship tu..
if only dpt conditional offer letter pun dah boleh g apply ye kak? tak payah tunggu for unconditional offer??

coz i already got a few conditional offer from ucas, but then tak berani lagi nak pi apply scholarship sebab belum dpt full offer.

mama caca said...

Salam rehan..

Terima kasih pd semua info2. Tp komen2 kakak baca
Semua ada dip n postgraduate utk pergi overseas tp anak akak cuma lulus dr matrikulasi. . First sem dpt 4 flat n 2nd dpt 3.96.. cuma tgh tunggu peluang dr uni2 tempatan aje, dia amat berminat utk ke o.sea, dgn kelulusan matrix dia bercadang utk buat aeronautics engineering adakah dia berpeluang n dpt funding utk kesana? Akak ada tanya pd 1 agen sbb jumpa dlm salah satu blog ada bg nama agen yg dia guna.. masalah nya nk buat visa pun kena ada duit dlm akaun sebyk 1 tahun utk visa n accommodation that means klu Uni dkt Uk nk kena ada rm110000.00 simpan utk 1 bln klu setakat 1/2 minggu blh la juga bertahan... senang ke dpt funding dr mara utk course yg begini sbb anak akak perempuan

Anonymous said...

Dengar kata IELTS di LEA English Centre lebih murah.

cuba check www.lea.edu.my

Anonymous said...

Sy skrang study uitm amek degree in finance.next year praktikal.sy bcadang nk g oversea sambung master sane.kalau sy amek ptptn mase degree bole ke sy mintak funding drpd mara tuk sambung master ni?tlng sy confius

Hafiz Yatim said...

Salam..nak tumpang tanya..saya bekerja dlm sektor kerajaan skarang..da submit untuk sambung phd InsyaAllah tahun 2015..Then, yang sy tahu JPA akan panggil untuk interview tajaan candidate yg lulus tahun depan (2014). From your opinion camne, da boleh ke daftar kat uni yg kite nak?biasanya conditional letter ada tarikh utk register tak?or kite boleh mohon die extend tarikh register tu?

eecha12 said...

assalam . very interesting entry . nak tnya .dapat scholar dri mara utk master.kena pernah dapat scholar dari mara jugak ke sbelum ni .?

Anonymous said...

Salam kak,
saya berminat untuk sambung dekat UWA jugak. Saya guna agent untuk daftar tapi saya tak sure dengan dokumen2 yang agent tu suruh sediakan. Sijil spm n transkrip matrikulasi tak perlu translate bi ke? Saya ade bace satu blog nie. Dia tulis, reference letter tu kite kena karang sendiri n baru pass dekat lecturer. Betul ke? Saya ingat just inform dekat lecturer tu n dia sendiri yang sediakan letter tu. Mintak akak dapat bagi pencerahan..huhu..

rehan syazwani said...

salammm...sorry sy mmg dh lama xbkk blog. kengkonon bz dgn life. hehe if pape maybe snang nk email sy ke. i.allah st try reply ye.


anon: kwn sy ade yg amek tesl and study kt luar, maybe bleh try cari biasiswa kpt etc.


qieyla: akk xsure dek kalo under undergrad. tp info tu semua boleh google je. byk sbenanye biasiswa kt malaysia ni.


raja azrul: sama2..sy just share dr pengalaman je. tq for sharing the info.


eleena: dlu akk amek computer engineering dkat utm skudai. if ipts pun sama je akk rs. just apply utk placement tempat, then apply sholarship. best of luck!


ainroslan: sorry lmbt..misti dh setel kan program awk. hhuhu


anon: if dh dpt uni, nanti ade letter of acceptance. if xdpt funding, just reject je lah.


anon: yupp..dh dpt conditional offer pun dh ok.


mama caca: apply utk dpt tempat dlu, then baru cari scholarship. i.allah mne tau ade rezeki. best of luck!


anon: pasal ptptn xsure cmne, tp maybe leh mntak perlepasan bayar or penangguhan bayar dlu ke. boleh check dgn deorg.



hafiz: dlu sy pernah differ entry. sbb lmbat dpt scholar. so boleh try email admin university tu tanye cmne.


eecha: xsemestinya..sesape pun boleh apply scholar ni.


anon: reference letter depends on lecturer. ade yg malas sbb deorg cm byk lg keje laen kan. hahaha so awk buat je seniri puju diri seniri lebeh2 sket, nanti lecturer tu akn sign jee. transcript akk dlu akk mmg hantar yg english version.

Anonymous said...

slm kak,
blh x list kn uni2 kat OZ yg offer waive for IELTS ??

Anonymous said...

slm kak,
nak tanye ade x kenal mane2 agent yg bole tolong kite conduct dr A smpi Z utk smbg master d overc.. bile saye google, or tgok kat blog2 mcm2 care ade. smpai naek pening.saye tgh praktikal skrg, bulan jan2014 ni abesla.. ingat nak smbg master overc n my choice is aussie. and saye belom lg amek ielts tu..sebb xtau nak mule mcm mane..byk sgt care bile tgok..so, mintak tolong akak kalo tau mane2 agent utk conduct nih..tq!

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 216   Newer› Newest»