heart u!

Friday, October 29, 2010

saye rase mcm saye lulos

assalamualaikum!!
harini. rase mcm gembire sikit. kalau betol la yg saye kira. kalo mmg betol, mmg saye patot gembira dan manadah tgn kesyukuran. ehehe pening eh?

there wouldnt be other things that can make me happier than not failing the robotic subject. im blessed! alhamdulillah. alhamdulillah. alhamdulillah! oh. exception for nice foods and shopping. both of them can always be my paracetamol. yeah. they can cure everything. trust me. :)

this afternoon i received an email from my robotic lecturer, yeah that Thomas. haha u all know him already? of course rite cause i keep on mentioning his name on my facebook. he was a nice guy. haha ;p by the way, he email the marks for our paper last monday and also the overall marks for laboratory. if im not mistaken, the final marks will be the total of the paper and laboratory marks. and if i add both of them, i got more than 50marks which means that i PASS! at least. hehehe but still hoping for a better one. hee
i hope that my assumption is right. at least for the time being. where is my mood?? come to mama!!!! ;D

happy. happy. happy. please pray for me dear friend. still have 3 more papers to go.
 hehehee. lame xmencoret mengarot kot omputehs. dah mcm translator je. pk kot melayu, translate kot english. haiya. bile nak ckp berhabuks2 ni...hahahha

oh..hari ni kak effah bwk sy jalan2 kt claremont. ade mcm shopping centre gak kt sane..bole laa untuk jalan2 walopon xsebest city. hoh0 naek bas dpn kondo kami je. soronok sungguh. xpayah jalan jaoh2 mcm nk p city. 

l0ts of laf~

Thursday, October 28, 2010

solat dhuha


assalamualakum!
harini..ushtajah nak ajar anak2 semayang dhuha ok?? haa..kalau ade yg kate xtau tu nk kne rejam nih..ustazah ni garang tau..jgn maen2. :)

DEFINISI:
SOLAT DHUHA:  Solat ini dilakukan pada waktu Dhuha iaitu pada saat matahari naik lebih
kurang sepenggalahan (istiwak) iaitu +- pukul 8pg-1ptg.  Paling banyak yang dikerjakan oleh
Rasulullah ialah 8 rakaat dan paling banyak yang disabdakan oleh baginda
ialah 12 rakaat. Paling sedikit yang boleh dikerjakan oleh 2 rakaat.

CARA MELAKSANAKAN: 
1. Niat

"Sahaja aku sembahyang sunat Dhuha 2 rakaat kerana Allah Ta'ala"

2. Solat sunat Dhuha ini dilakukan seperti solat-solat lain, cuma bacaan yang dianjurkan Baginda s.a.w. selepas al-Fatihah, menurut hadis yang disampaikan oleh Uqbah bin Amir, ialah surah al-Syams pada rakaat pertama dan al-Dhuha pada rakaat kedua. (Riwayat al-Hakim)
*Tapi kalau ade yg xhafal surah2 tu, Bacaan solat boleh dibaca apa-apa surah yang penting niat kita adalah IKHLAS untuk Allah SWT. Pada rakaat pertama bacalah ayatul kursi kerana ayutul kursi terlalu banyak keistimewaannya.Rakaat kedua bacalah surah Al-Ikhlas sebab surah Al-Ikhlas merupakan 1/3 dari Al-Quran* 

3.  Baca ketika sujud yang terakhir - 3 kali

4. Baca doa ini selesai solat

Maksudnya:
Ya Allah, sesungguhnya waktu Dhuha itu waktu  DhuhaMu, kecantikanny adalah kecantikanMu,
keindahan itu keindahanMu, kekuatan itu kekuatanMu,
kekuasaan itu kekuasaanMu dan perlindungan itu perlindunganMu.
Ya Allah, jika rezekiku masih di langit, turunkanlah, dan jika  di dalam bumi, keluarkanlah,
jika sukar, permudahkanlah, jika haram, sucikanlah dan jika jauh, dekatkanlah.
Berkat waktu dhuha, kecantikan. keindahan, kekuatan, kekuasaanMu,
limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh.

credit to: sini,sini dan sini. 
slamat beramal nak2 muridkuu! ;)

l0ts of laf~

Tuesday, October 26, 2010

double beday party

assalamualaikum!!
malam ahad aritu kiteorg ade bwat konon2 suprise bday party utk cik ana dan hadi. ntah la jadi ke x..kami yg over excited. haha
bwat kat Tina's kitchen, iaitu chewah iaitu xtahan..tempat bdak2 ni keje gak..deorg ade wat part time kt kedai ni..so knal owner n oll. kak tina baek sungguh. time kaseh ye air bandung free itu. nescaya ia adelah lazatttt. sy mkn laksa sarawak bdk2 ni sumer order mcm2 la..sbb kt kedai so maseng2 je order, snang. den decorate meja sket..tarok kek lilin buah n sumer2. pastu tggu kedatangan bday girl.

yg bday boy pon dok tggu gak..hadi x expect kot org nak smbot beday die skali sbb bday die next week kalo xsilap. tapi tetbe ade 2 kek. teros die menages keterharuan. hehe tipu je. nyanyi2 sket, pelok2 sket..pastu sumer serbu makanan lah..maseng2 lapa kan..okeh jom tgk gamba.

majlis dimulai dgn demonstrasi '1M Malaysians Reject 100-storey Mega Tower'. haha.


cik rehan, cik haya, PUAN effah, cik shida. ;p


adek2 manishhhh...cik dhamira, cik mimi.  


 tudiaaaaaa!!




 encik amin, encik amad dan encik nazirul. ade lagi sorg ni..encik beri..tp beliau bekerja. kesian je. huhu

happy beday kepada cik ana, sweet 21, yay dh dpt kunci kebebasan,. waaaah. kpd hadi, dah msk 20-an ni. tp belom bebas..tggu next year ok? moge panjang umor dan dimurahkan rezeki!! kawan sampai syurga! :)

l0ts of laf~

Monday, October 25, 2010

robot2.. ilovee yuuu!

assalamualaikum!!
ptg ni kol 2, first final paper saye di sini,bumi kangaroo busukkk...hehe ohhh debaq.
paper robotic lak tu...double debaq..haha
okeh tu je nk ckp..tlg doakan saye k? 
supaya dibuka mata hati dan jiwa nak jwb soalan..mntak2 dipermudahkan urusan...aminn!

l0ts of laf~

Sunday, October 24, 2010

kalau berpacaran


ana raffali yg kiut, pak cik mior yg hemsem, dan jugak altimet yg bejaye mnjadi shaitooonn. ;)

oh xlupe gak ally yg comel disitu...kekeke

lagu yg menarek dan penuh pengajaran. bwat peringatan bersama!  :)

itu sahaja komen utk mnggu ini. jumpe lagi di masa dan waktu yg sama.

assalamualaikum!

l0ts of laf~

Wednesday, October 20, 2010

kalau tak suka, pulangkan.

credit to : Norhazlina Omar 

***************************************
 
Kereta dihentikan betul-betul di hadapan rumah. Pintu pagar automatiknya terbuka. Perlahan kereta dihalakan ke dalam garaj.

“Horey! Papa balik!” Kelihatan anak-anaknya berlari mengiringi keretanya.

“Tepi! Bahaya tau tak?” Jeritnya.

Anak-anak termanggu. Cahaya kegembiraan di wajah mereka pudar.

“Aimin bawa adik ke belakang.” Arahnya pada anak yang sulong.

Pulangnya petang itu disambut dingin oleh anak-anak. Isterinya turut terdiam bila mendengar anak-anak mengadu tentang papa mereka.

“Papa penat. Aimin bawa adik mandi dulu. Mama siapkan minum petang. Lepas minum papa mesti nak main bola dengan kita,” pujuk Laila.

Dia yang mendengar di ruang tamu hanya mendengus. Seketika kemudian terdengar hilai tawa anak-anaknya di bilik mandi. Dia bangun.

“Hah! Main air. Bil bulan ini papa kena bayar dekat seratus. Cepat! Tutup paip tu! Buka shower!” Sergahnya. Suara yang bergema mematikan tawa anak-anaknya.

“Asal saya balik rumah mesti bersepah. Kain baju berselerak. Apa awak makan tidur aje ke duduk rumah?” sambungnya kembali bila isterinya terpacul di belakang pintu.

“Anak-anak pa. Diorang yang main tu. Takpe nanti mama kemas. Papa minum ye. Mama dah siapkan kat taman.” Balas isterinya lembut.

“Fail saya kat depan tu mana?”

“Mama letak dalam bilik. Takut budak-budak alihkan.”

“Boleh tak awak jangan usik barang-barang saya? Susah tau tak? Fail tu patutnya saya bawa meeting tengahari tadi.” Rungutnya sekalipun di hati kecil mengakui kebenaran kata-kata isterinya itu.

Suasana sepi kembali. Dia menarik nafas berat. Terasa begitu jauh berbeza. Dia tercari-cari riuh suara anak-anak dan wajah isterinya. “Laila” Keluhnya Akhirnya dia terlena di sofa.



—————————————————————————-



“Saya nak ke out station minggu depan.”

“Lama?” Soal Laila.

“Dalam seminggu.”

“Cuti sekolah pun lama. Mama ikut boleh?”

“Budak-budak? “

“Ikut jugalah.”

“Dah! Takde! Takde! Susah nanti. Macam-macam diorang buat kat sana . Tengok masa kat Legacy dulu tu..”

“Masa tu Amirul kecik lagi.” Balas Laila.

Wajahnya sayu. Dia masih berusaha memujuk biarpun dia tahu suaminya tak mungkin berganjak dari keputusan yang dibuat. Tak mungkin peristiwa Amirul terpecahkan pinggan di hotel dulu berulang. Anak itu masih kecil benar sewaktu ia berlaku. Lagipun apa sangatlah harganya pinggan itu malahan pihak hotel pun tak minta ganti rugi.

” Bolehlah Pa ! Lama sangat kita tak ke mana-mana.”

“Nak jalan sangat Sabtu ni saya hantar awak balik kampung,” Muktamad!

Demikianlah seperti kata-katanya. Anak-anak dan isterinya dihantar ke kampung. Laila tak merungut apa-apa meskipun dia tahu isterinya berkecil hati. Anak-anak terlompat riang sebaik kereta berhenti di pengkarangan rumah nenek mereka. Tak sampai setengah jam dia telah bergegas semula untuk pulang. Bapa mertuanya membekalkan sebuah kitab lama.

“Cuba-cubalah baca. Kitab tu pun abah ambil dari masjid. Dari mereka bakar abah ambik bagi kamu!”

“Manalah saya ada masa..”

“Takpe..pegang dulu. Kalau tak suka pulangkan balik!” Dia tersentak dari khayalannya.

“Kalau tak suka pulangkan balik!” Kata-kata itu bergema di fikirannya. Dia rasa tersindir.

Tahukah bapa mertuanya masalah yang melanda rumahtangganya itu? Bukan..bukan tak suka malah dia tetap sayang sekalipun Laila bukan pilihannya. Dunia akhirat Laila adalah isterinya. Cuma..

“Mizi, makan!” Panggil ibunya yang datang menemaninya sejak seminggu lalu. “Jangan ikutkan hati. Yang sudah tu sudahlah.”


———————————————————————————-


“Papa! Makan!” Jerit Aiman ,anak keduanya sambil tersengih-sengih mendapatkan dirinya.

“Tak boleh panggil papa elok-elok. Ingat papa ni pekak ke?”

Aiman menggaru kepalanya yang tak gatal. Pelik! Kenapa papanya tiba-tiba saja marah. Dia berpatah semula ke dapur.

“Awak masak apa?”

“Mama masak sup tulang dengan sambal udang!” jawab Amirul memotong sebelum sempat mamanya membuka mulut.

“Takde benda lain ke awak boleh masak? Dah saya tak nak makan. Hilang selera!”

“Papa nak ke mana?” Soal isterinya perlahan.

“Keluar!”

“Mama dah masak Pa!”

“Awak saja makan!”

“Takpe Aiman boleh habiskan. Cepatlah ma!”

Laila tahu Aiman hanya memujuk. Anak keduanya itu sudah pandai mengambil hatinya. Aimin tersandar di kerusi makan. Sekadar memerhati langkah papanya keluar dari ruang makan.

“Kenapa sekarang ni papa selalu marah-marah ma?” Soal Aimin sambil menarik pinggannya yang telah berisi nasi.

“Papa banyak kerja agaknya. Dah! Makan.”

“Abang tak suka tengok papa marah-marah. .”

“Adik pun sama. Bila papa marah muka dia macam gorilla kan ?”

Kata-kata Aiman disambut tawa oleh abang-abangnya yang lain. Laila menjeling. Di hati kecilnya turut terguris.Besar sangatkah dosanya hingga menjamah nasi pun tidak. Kalau ada pun salahnya, apa?

Syamizi menjengah ke ruang dapur. Kosong.

“Laila..” serunya

“Sudahlah tu Mizi! Jangan diingat-ingat. Kerja Tuhan ni tak dapat kita tolak-tolak. Bawak-bawaklah beristighfar. Kalau terus macam ni sakit kau nanti.” Kata ibunya yang muncul tiba-tiba.

“Sunyi pulak rumah ni mak,”

“Lama-lama kau biasalah.”

Airmatanya menitis laju. “Kalau tak suka pulangkan!” Dia rasa terhukum. Hampir segenap saat kata-kata itu bergema di sekitarnya. Dia rasa terluka. Kehilangan yang amat sangat.


———————————————————————————-


“Papa beli apa untuk Aiman?” Soal Aiman sebaik dia pulang dari outstationnya.

“Beli apa pulak? Barang permainan kan bersepah dalam bilik belakang tu.”

“Tak ada lah?”

“Ingat papa ni cop duit?”

Aiman termangu. Dia berlalu mencari mamanya di dapur. Seketika kemudian rumah kembali riuh dengan telatah anak-anak lelakinya yang bertiga itu mengiringi mama mereka yang sedang menatang dulang berisi hidangan minum petang.

Wajah Laila direnungnya. Ada kelainan pada raut itu. Riaknya tenang tapi ada sesuatu yang sukar ditafsirkannya.

“Awak tak sihat ke?”

Laila tersenyum. Tangannya pantas menuang air ke cawan.

“Papa, tak lama lagi abang dapat adik lagi.” Aimin mencelah di antara perbualan kedua ibu bapanya.

Shamizi tersenyum. Jemari isterinya digenggam erat. Tiba-tiba cawan berisi kopi yang masih panas terjatuh dan pecah di lantai. Aiman tercegat.

“Tengok! Ada saja yang kamu buat. Cuba duduk baik-baik. Kalau air tu tak tumpah tak sah!” Tempiknya membuatkan anak itu tertunduk ketakutan. Baju mamanya dipegang kejap.

Lengan Aiman dipegangnya kuat hingga anak kecil itu mula menangis. Pantas saja akhbar di tangannya hinggap ke kepala anaknya itu. Laila cuba menghalang tapi dia pantas dulu menolak isterinya ke tepi. Aiman di pukul lagi. Amirul menangis. Aimin mendapatkan mamanya.

“Perangai macam beruk! Tak pernah buat orang senang!”

Laila bangun dari jatuhnya dan menarik lembut Aiman ke dalam pelukkannya. Airmata mereka bersatu. Pilu sungguh hatinya melihat kekasaran suaminya terhadap anak-anak.

“Cukuplah pa. Papa dah hukum pun dia tapi janganlah sebut yang bukan-bukan. ” Ujar Laila perlahan

“Macamana awak didik budak-budak sampai macam ni teruk perangainya? Tengok anak orang lain ada macam ni? Anak kak Long tu tak pulak macam ni. Panjat sana , kecah barang. Gila apa?” Omelnya kembali.

Shamizi meraut wajah. Bukan kepalang salahnya pada Aiman. Padanya anak itu tak pernah dapat memuaskan hatinya. Ada saja salah Aiman di matanya. Ada saja yang kurang di hatinya terhadap anak-anak dan isteri. Tak cukup dengan perbuatan malah dia begitu mudah melemparkan kata-kata yang bukan-bukan terhadap mereka.

———————————————————————————–

“Tak boleh ke kamu semua senyap? Dalam sehari ni boleh tak diam? Rimas betul duduk dalam rumah ni.”

Laila menyuruh anak-anaknya bermain di halaman belakang rumah. Memberi sedikit ruang buat suaminya menonton dengan tenang.

Malangnya tak lama kemudian kedengaran bunyi tingkap kaca pecah.

“Celaka betul!” Sumpahnya sambil menghempaskan akhbar ke meja.

“Abang!”

“Baik awak tengok anak-anak awak tu sebelum saya hambat dengan rotan! Perangai satu-satu macam tak siuman!” Getusnya kasar.

Akhirnya tingkap yang pecah kembali diganti. Cerita sumpah seranahnya petang itu hilang begitu saja. Laila berubah. Sikapnya yang pendiam menjadi semakin pendiam. Anak-anak juga sedikit menjauh. Tak ada lagi cerita Amirul di tadika. Tak ada lagi kisah Aimin yang cemerlang di dalam sukan sekolahnya. Aiman juga tak lagi mahu memanggilnya makan.

Shamizi terasa puas hati. Barangkali itu saja caranya untuk memberi sedikit pengajaran pada anak-anak.

“Pak Ngah, Eddie nak balik!” Shamizi terpana. Dia mengangguk.

“Kak Long balik dulu Mizi. Sudahlah! Kamu muda lagi. Cari pengganti.”

Alangkah mudahnya. Kalaulah dia boleh bertemu lagi yang serupa seperti Laila. Laila tak ada yang kurang Cuma dia yang tak pernah puas hati. Laila tak pernah merungut. Laila tak pernah membantah. Sepanjang usia perkahwinan mereka Laila tak pernah meminta lebih dari apa yang dia beri. Laila cuma dapat gred B walaupun dia teramat layak untuk mendapat gred yang lebih baik dari A.

“Laila”


—————————————————————————————————-


“Papa nak ke mana hensem-hensem gini?” Dia tersenyum sambil menjeling ke cermin meninjau bayang isterinya yang kian sarat. “Wangi-wangi lagi. Dating ye?”

“Saya ada makan malam di rumah bos besar. Dia buat makan-makan untuk staff.” Ujarnya masih leka membetulkan kolar kemeja batiknya.

“Ikut boleh?”

“Dia tak ajak family. Staff only!” Terangnya sedangkan difikirannya terfikir lain. Kali ni dia akan pergi ke jamuan tu dengan Helmi. Helmi akan turut menumpangkan Maria dan Harlina. Staff yang masih muda dan bujang.

“Dalam setahun papa selalu ke jamuan office tapi tak pernah pun bawak kami.”

“Leceh kalau ada budak-budak. Bukan tau duduk diam Lari sana sini, panjat itu ini. “

“Papa pesanlah..”

“Nantilah besar sikit.” Dalihnya.

“Kalau tunggu besar takut takde peluang. Nanti diorang tu dah tak nak ikut pergi mana pun.”

“Lagi senang. Saya kalau lasak-lasak ni buat hati panas je,”

Laila terdiam. “Namanya budak-budak. Anak-anak papa tu lelaki.”

“Saya pergi kejap je. Lepas tu terus balik.”

“Mama tanya sikit boleh?” Dia mengangguk

“Bos tak pelawa atau papa malu nak bawa mama dan anak-anak?”

Mereka dia tinggalkan di rumah. Di jamuan tu ramai staff yang membawa keluarga mereka bersama. Pada Shamizi dia mahukan keselesaan sedangkan hakikatnya anak-anak staff yang lain lebih lasak dan nakal. Semeja hidangan untuk anak-anak staff berderai bila ada yang bermain tarik-tarik alas kainnya.

“Never mind. Budak-budak memang macam tu. Kalau tak lasak tak cerdik,” ujar Mr. Kwai, tuan rumah.

Shamizi sedikit mengakui kebenaran kata-kata itu. Anak-anaknya pun nakal tapi amat membanggakan dalam pelajaran. Namun dia rasa serba tak kena bila bersama mereka. Bimbang ada yang menyata yang bukan-bukan tentang anak-anaknya yang lasak apatah lagi tentang isterinya Laila. Bimbang dimalukan dengan perangai anak-anaknya. Bimbang jika dikatakan Laila tidak sepadan dengan dirinya. Dia lulusan luar negara sedang Laila cuma perempuan kampung. Tak pandai bergaya seperti staff wanita yang lain. Betullah jangkaan Laila, dia malu untuk memperkenalkan isteri dan anak-anaknya pada rakan-rakan.

“Kalau tak suka pulangkan!” Kata-kata itu semakin keras di fikirannya.

Pagi itu anak-anak sekali lagi dimaki sebelum ke sekolah. Semata-mata bila Aimin dan Aiman bergelut berebutkan tempat duduk di meja makan menyebabkan air cuci tangan tumpah ke meja. Berangnya tiba-tiba menguasai diri. Kepala kedua-duanya di lagakan sedangkan perebutan itu tidak pula disusuli dengan perkelahian.

“Kamu semua ni..kalau macam ni daripada ada elok tak ada. Menyusahkan! ” Laila merenungnya dalam..

Matanya berkaca dan anak-anak ke sekolah tanpa menyalaminya seperti selalu. Laila juga tidak berkata apa-apa sebelum menghidupkan enjin untuk menghantar anak-anak ke sekolah. Shamizi dapat melihat Laila mengesat airmatanya. Dia terus menghadapi sarapannya. Sejenak dia terpandang hidangan untuk anak-anak yang tak bersentuh. Susu masih penuh di cawan. Roti telur yang menjadi kesukaan anak-anak juga tidak dijamah. Bekal di dalam bekas tidak diambil.Pelik! Selama ini Laila tak pernah lupa..

“Kalau tak suka pulangkan,”

Kali ini dia benar-benar menangis. Laila dan anak-anak terus tak pulang selepas pagi itu. Hari-harinya tak lagi diganggu dengan gelagat anak-anak. Rumah terus sunyi dan sepi. Tetap dia tak dapat tidur dengan lena. Di halaman belakang hanya ada kenangan. Kelibat anak-anaknya bergumpal dan berlari mengejar bola tak lagi kelihatan. Riuh anak-anak bila mandi di bilik air juga tidak lagi kedengaran. Dia mula dihambat rindu. Hanya ada kesunyian di mana-mana. Hanya tinggal bola yang terselit di rumpun bunga.

Selaut rindu mula menghambat pantai hatinya. Laila.

Benarlah, kita hanya tahu harganya bila kita kehilangannya.

Laila terus tak pulang sekalipun dia berjanji untuk berubah.

Laila pergi membawa anak-anaknya pagi itu bila kereta mereka dirempuh sebuah kereta lain yang dipandu laju. Laila pergi tanpa meninggalkan satu pun untuknya. Laila pergi membawa Aimin, Aiman, Amirul dan zuriat yang bakal dilahirkan dua bulan lagi..

Dia menangis semahu-mahunya bila menatap wajah lesi anak-anak dan isterinya. Dia meraung memeluk tubuh Laila yang berlumuran darah. Hakikatnya Laila adalah kitab lama itu, lapuk bagaimana pun dipandangan harganya tak terbanding, dan kerana keengganannya Laila dipulangkan…….

*************************
pesanan untuk para papa,bapak,ayah,daddy,walid ape sahaje lah panggilan. sayangilah anak dan isteri anda semua. :')

l0ts of laf~

Monday, October 18, 2010

subjek robotic dah xde sebab saye?

eh korang kan..nak tau takk...nak tau taakk?
uih..gelojoh laa..excited ni sy nk cite lupe lak nak bg salamm.
assalamualaikummm!

ok dah boleh setat cite kan. ni igt x subjek robotic yg sentiase menghantui tidurku tak kira dimalam hari mahupun di ptg ke pagi ke. setiap mase lah kirenyee..dr awl sem dgn lab yg tah pape tu..yg xpaam lah yg kelas clash laa..amboi byk pulak masalah kan. hehe. smpai la akhir sem ni masalahnyeee banyak sungguh. lecturer tu baru kompem pasal final kteorg next week. pg td dapat email die. tu pon lepas sy email die nk kompem betol ke paper kteorg next week. adoiii la. walopon open book tp kalau xtau ape2 tidak lah berguna kan. buku byk dpn mate utk di open tp xtau nk cari kt mane. xgune kann..kann? adeh ayat dh mcm ape ni. paam2 sniri lah ye.

ha..td ade kelas robotic ni..pastu msk2 je awl2 lecture tu, lecturer ckp pasal subjek ni mungkin dh xdek ok nex sem...sbb yg kes uni kteorg ni mcm xdek duet kann...sy xtau la kes tu sgt tp denga2 kaba mcm ade nk buang2 staff la..lecturer la..uih kesian2..kesian je la mampu. sbb misti die xkan buang international student sbb kami bg byk duet kan uni...kan??kann?? pandai lah korg. haha

pastu lecturer ni sroh kteorg email admin ke apetah sbb nak bagi subjek tu still ade nex sem. hoh? ape tindakan saye?? sy suke je sbb mmg unit ni susah , tah ape2 dan mcm xrelevant jee. robot adelah tidak perlu dalam kehidupan kite ok. pullsetopp! tp kalo xdek sem ni lagi baguss. heh. xpelaa..atleast xdek dah org akan merana hidup mcm kamiii. so sy decide xnak email admin utk still nak adekan subjek itu sem dpn. haaa. ke jahat? tak kan. ni kire mcm untuk kesejahteraan bumi gak. heh ade kene mengene tak?

oh gembira gak sket sbb time subject evaluation tu mmg saye bantai abes2 la..ckp subject ni xpatot blaja la..xdek kaitan la..hahaha..eh xkan deorg nak lupuskan subjek tu sebab sy??xkan lah kot. tapi kalau laa satu kelas jwb mcm saye tu..ade probability gak kan??huhu kesian pulak lecturer tuu. xpee la encik thomas, awok ajor la subjek laen nooo. 

tp pape pon final kteorg nex wik ni still ade ye. so dlm sminggu ni sy nk kne kaver sgale mcm yg pnah blaja 1sem ni. haa..yg mcm kosong jee dlm kepale ku ini. oohh wish me luck. lulus pon sy dh cukup gumbira tauuu. doakan sy please kwn2! "semoga cik rehan lulus semua subjek dgn cemerlang dan berjaye habes master dgn gemilang" eheh. panajng pulak kan. have a nice day eberione!
 
love sangatt...love sangatttt! ;p

l0ts of laf~

Saturday, October 16, 2010

misi menghabeskan duet

assalamualaikum!
korg tgh bwat ape mlm minggu ni? 

korg pnat x??mcm saye ke? mane tau weekend nih ramai la kan soping moping..pastu dah gaji pulak tuuu..hehe pepandai je..bile mase gaji pon ntahh.
arini seharian sy ngan k.effah memenuhi misi kami mncari brg2 nk bwak blk mesia. lepas ni mmg dh xsmpat sbb nk final n after final kteorg tros blk...so nak tanak kuar lah jugak. dlm tanak2 tu berjam2 gak la kua. dr kol 10pagi pastu 6ptg baru smpai umah. heee

memule p Big W mencari corelle utk sang ibu. pilih sane pilih sini. dapat lah yg berkenan. act xdek byk sgt pon corak, so mcm dh bekenan satu design tu teroslah amekkk. satu kotak tu ade set 4 je. so sbb nak sedozen kne la amek 3 kotak. mmg masak la den nk bwak blk nanti. td baru upgrade bag size ke 30kg sbb nmpak gaye mcm xmuat je. aritu amek 20kg je..bajet2 mcm xbyk barang..haha skali.....haisshh

pas tu, sy mmg tgh nk cari beg trolley sbb yg bwk aritu kan besaqqqq gilaa. so td cm jmpe yg agak best n agak ok la rege die. nk bli yg mcm quality n murah. hehe itu adelah kegemaran saye. takot gak beli yg cikai2 je pastu kang pakai kejap rosak. dok mau lah gtu. better kte invest sikit utk mnde yg nak pakai lamee..xgtu en dear? die lah ni ajor sy. so td dpt lah satu bag samsonite agak besar n boleh la tahan. kalo ikot rege sini mcm ok. tp amaran keras jgn convert. kalau x misti sawan 2hari stengah.

lepas setel2 tu, kami teros menuju fremantle dgn perut yg berkeroncong. kt fremantle ni la slalu org bli souvenir...kalau korg dtg nanti sy bwk k? b4 tu,seb baek beli susu cekelat jap. selitre tu abes kejap je kteorg bedal. sbb igt nk p lunch kt fremantle makan ikang woohopp. fish n chip mabeless yg aritu..sy pnah citee kan. kalo xigt xpee xdose pon. tp kalo xmayang dose. baek p mayang cepatttt! hee

skali bile smpai fremantle rupenye g tmpt bli souvenir dlu. memule sy cm "eh, sy igt kte nak lunch dlu". tapi bile dh masuk kedai..mmg xhengat da la perot yg kelaparan tuu. lagipon dh tegok susu byk gler, so xrase sgt la kot. pening la kt kdai tu. mcm sumer nak. pastu siap tgk list2 org lagi takot tetinggal kan. tp mmg xdpt la nk bg sumer lg..sape cepat die dpt la...heehe  yg xdpt tu next time lah ye. i.allah kalau ade rezeki k? so td sy consider agak berjaye kot mmbeli sedikit sebanyak souvenir utk kaum kerabat n kawan2 sket. tp nk baya tu la lagi skali nak sawan kan. heh dh abes berbelanja baru rase lapo yg amattt..teros supp saaap ke kailis kedai fish n chippp. nyaammm. makan smpai pening. betol2 pening tau.

so lepas perhitungan pengeluaran harini, ternyata akaun saya sudah tidak seimbang. lebeh byk kredit ni camano. so amaran keras adelah tidak lagi menggedik bersoping-sopingan sampai lah saye pulang ye. nak tdo tenangkan pikiran pastu nk pk cmne nak carik duet lebeh ni. nak p amek upah cuci toilet kt uni la. 

l0ts of laf~ 

Friday, October 15, 2010

saye adelah baby


baby dlm gmba diatas merujuk kepade saye. bukan sbb comel mcm die, tp lebeh kpd 
LETIH seperti die. comel tu ade lah sikit. nak jugak kan. zaman skang mmg kene angkat bakul seniri sbb mane ade org nak angkat. kan? so marilah kite angkat bakul maseng2 seniri. *ngantuk nih. mmg lagi merapek*

sebab ape sy penat? sbb bwat keje peberet sy iaitu keje last minit. walopon dh berazam di awal tahun xnak wat keje last minit, tp xkesampaian lah wahai azam. slagi x due date jgn harap nk belek keje kan. pffff~ last2 nak pengshan dh rase.

baru ku rasa penangan tdo xlena, mandi xbasah. tp yg penting tu makan tetap kenyang. makan untuk hidup tau. kriukkkk2.. kan dh lapa. bgn pagi je lapa. lapa. lapa. (~,~)

smalam presentation. grup punye. alhmdulillah success. sbb bc slide je. den dah ulang 364kali sbb takot lidah terbelit. siap hafal script kalau lecturer tanye "What do you think about mix culture of people in the group?". blaaa...blaaa...blaaa jawap dgn konpiden xhengat. tetbe rase cm orang putih. kembang jap hidung yg xbrape nk tinggi nih. heheh hapal beb boleh la. cbe tanye soklan laen. tetos strok mulot gamaknye. pastu sengeh. tu jela tau. sengehh..sengeh. bagus sungguh rajen menyengih kt sini. bercakap kurang. waah sy dh berubah.

blk present mane leh terus wat keje. kne la treat myself dgn sesuatu. bdn i ni ngengade sket, nak bwat keje kne upah dulu. so smalam pg la gedik2 kt IGA beli eskrem lazat. golden GAYtime. sedap..walopon namenye sedikit gay. SEDAP xtipuuuu. utk penggemar caramel mcm sy mmg akan rase nak lagi. nak lagiiiii. 

blk rumah sok sek dulu. mnde wajib kan. dh dkat kol 6 baru nk tegedek2 selak2 paper yg baru di print t.ari tu ye. ish2 xsenonoh. lecturer dh bg asimen awl2 sem aritu kot. aahh dlm 2 bulan lepas. rehan sile berubah. ok baeklah! tetbe mcm dkat maghrib, eh xelok ni wat keje time maghrib. waaah anak sapa ni....cepat2 sape nk pinang? hahaha.

den diner2, pastu bersiap sedialah bersama sang housemate nk g library. ni sbb ade 1paper tu salah download. so kne la cari research paper baru n g library nk print. sayo xdok printer la kt sini...bile tah nak beli. asek xjadi aje. dah tu alang2 kt library teros je la bc2 research paper tu kt sane, and dgn harapan blk ni boleh terus mengarang je. 

blk2 tu smpat mengarang sikit, sebelum TERtido tp bukan baring, duduk yg senget tu, pastu bler bgn rase tekehel abes tulang temulang ni. adeh lame2 osteoporosis aku cenggini tau dak. takot nak baring sbb i kan baby. kang terlajak tdo cmne. tdo kalau xcukup 6jam xsah. ok 8 jam la sehari kan. masuk terlelap sane sini. dlm lecture xkire lg tu. 

oh smbong cite. alhmdulillah naseb ku baek sbb tersedar dlm kol 3pg gtu. maka dgn gagahnye bwat comparison bagai yg mcm lecturer suruh tu. tgh2 bwat tetbe azan subuh. oh mmg xtdo la ni gamaknye. kang tdo telajak sia2 je. asimen ni kne anta b4 kol 12 sat lg. kol 11 tu ade tute robotic. so kne g uni awl la nk print sumer. kan sy xdek printer! heh sori emo. ngantukkk.ngantukk ngantukkk. zZzzzZ dan lapa juge. umii!! nak shushuuuuuu! heeehe

l0ts of laf~
asal ngantuk je sawan. maapkan die ye. ;)

Thursday, October 14, 2010

kuasa tarikan wanita.

4 golongan lelaki ke neraka ..

Pertama:- 'Ayahnya' - Apabila seseorang yang bergelar ayah tidak memperdulikan anak-anak perempuannya di dunia.Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat, mengaji dan sebagainya.Dia membiarkan anak-anak perempuannya tidak menutup aurat.. tidak cukup kalau dengan hanya memberi kemewahan dunia sahaja maka dia akan ditarik oleh anaknya.

Kedua:- 'Suaminya' -  Apabila seorang suami tidak memperdulikan tindak tanduk isterinya. Bergaul bebas di pejabat,memperhiaskan diri bukan untuk suami tapi untuk pandangan kaum lelaki yang bukan mahram,apabila suami mendiamkan diri.. Walaupun dia seorang alim (solat tidak tangguh, puasa tidak tinggal)maka dia akan ditarik oleh isterinya.

Ketiga:- 'Abang-abangnya' - Apabila ayahnya sudah tiada, tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh kepala abang-abangnya.. jikalau mereka hanya mementing keluarganya sahaja dan adik perempuannya dibiar melencong dari ajaran ISLAM. Tunggulah tarikan adiknya di akhirat.

Keempat:-' Anak Lelakinya' - Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yang haram dari Islam, maka anak itu akan disoal dan dipertangungjawabkan diakhirat kelak.. Nantikan tarikan ibunya.

Maka kita lihat betapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja di dunia malah di akhirat pun tarikannya begitu hebat...maka kaum lelaki yang bergelar ayah / suami / abang atau anak harus memainkan peranan mereka yang sebenar tidaksilap firman ALLAH S.W.T.:-

" Hai anak adam peliharakanlah diri kamu serta ahli kamu dari api neraka,di mana bahan pembakarnya ialah manusia dan batu-batu.."

Hai wanita, kasihankan ayah anda, suami anda,abang-abang anda serta anak-anak lelaki anda..Kesiankanlah mereka dan juga diri kamu sendiri..jalankan perintah ALLAH S.W.T. dengan bersungguh-sungguh dan dengan penuh ikhlas..

Akhir kata, marilah kita berdoa agar kita semua terselamat dari ditarik dan tertarik oleh mana-mana pihak. Harga seseorang muslim adalah sangat berharga.
ALLAH S.W.T. nilaikan seseorang muslim dengan SYURGA.. semua kaum muslim masuk syurga..janganlah kita membuang atau tidak mengendah janji ALLAH S.W.T.

Semoga kita semua tergolong dari ahli syurga yang memasukinya tanpa hisab.

AMIN YARABBALALAMIN

apa yang perlu kita buat, tolong copy paste yer, kemudian kita tolong sebarkan........

l0ts of laf~

Wednesday, October 13, 2010

bizii

assalamuaikum!! pagii. pagi!

xdek crita menarik lah bile dh setat sekolah. tu yg cm..xpelah xupdate ponn..kang org laen pon serabut je dengan pasal asimen kau tuuu..haa cm tu lah. dh name pon student..keje misti la xpenah nk kurang kan..habes satu, ade je dpt yg laen smpai lah nk exam. aah. nak final exam dh..rase mcm semalam je baru smpai kt sini.

fuh. sebulan lg. sekarang mcm xtau amende kan. aiyokk. esk ade presentation project engin practice. byk mrkh ni...kne hafal leklok. kang tetbe cramp mulut susah pulak. luse kne anta research paper. 15% wooot woott...and xbwat lg. giler sungguh. ok lepas dh lega sket nantui kte story mowry ye. have a nice dayy kawan2!!!

l0ts of laf~

Friday, October 8, 2010

coding yang berjaya JUSCO.

assalamualaikum!!
kenape jaya JUSCO..xdek ape..sj teringat je.
ptg td kne tunjuk coding dkat tutor robotic itu. patotnye dr kol 2-5 la time lab. tp mungkin sbb sumer org dh bwat dgn jaya, so deorg present lah dgn tangkas sekali maka cik seri rehan yg sedikit tidak gemar bercoding-codingan ini pon mengalami sedikit kerumitan ya.

kol 4.30 dok run n testing coding lagi kt rumah. org bwat simulation tgn robot sumer cantek je bergerak tapi kenape tgn robotku petak2...gerak mmg gerak lah tp siap tetinggal sendi lah..ape..dh la rupe tgn pon xsempurna. bile gerak terkehel2 pulak. apelah naseb. kesian...kecik2 dah cacat. 

kol 4.32ptg teros kemas laptop msk beg, pastu berlari2 pegi school la. naek kt lab, kenape mcm gelap. hoh sudah..sumer org dh abes present ke? aiayaaa..baru igt dpt 1% pon jadi la. sbb yg ni mrkh die 5% kan. atleast konon2 mcm ade gak coding walopon sbenanye yg byk include library je..hehe
den lepak la kejap mane tau jmpe sape2 ke yg knal. email akak iran ni..tgh2 tggu die reply tu nmpak mamat cina 3 org ni...eh mcm kenal jee...teros berlari2 kt deorg tanyee...deorg mcm dh nak blk tp sbb kesian kt sy kot, deorg patah la blk tunjuk tmpt. ye lah dok bwat muke sposen cmtu. skali deorg tunjuk lab yg dah tutup td..rupenye dh rmai present so tutuplah ia. dak2 scina ni tlg sy g cari tutor tauu..baek tak..baek kannn? nanti i blanje u ol ba ku teh ye...heeee

tutor i plak rupenye dok testing kreta sport yg kecik giler tu...oh ade aritu sy upload gmba kt fb..kete sport ijau tuu...school sy punye rupenye..deorg dok testing gune letrik ke apetah kan...malas nk amek tauuu...so tggu la die jap, sambil berdoa byk2 and bwat muke menggoda. hahaha tu tipu.

so, dgn rendah diri nye sy run la gak program sy yg tidak berape yg semenggah itu. mmg la sgt faul. die terang2 apedah...pastu ckp next time tanye je kt tutor, den sroh jgn wat sorg2...sbenanye ni keje grup,2org...tp sbb malas nk cari org n serabut2 sy decide je nk wat seniri. time ckp nak bwat seniri tu bkn maen muke cm mntak pnampaq..bajet ko tere sgt keeee...haa. mmg xtau sgt, tp kemalasan nak carik partner. deorg mcm dh ade click seniri..pastu i malas nk p lab ari jumaat cari org. heee

ok dah tu je cerita lab..bosan kan. phewww..kenape sy amek computer engineering? soalan tu mmg xkan pernah sy jwb. so jgn sape2 gatal nak tanye. ok bye. tgh emo mmg cmni.

l0ts of laf~

Thursday, October 7, 2010

nuffnang bagi aud22,222.50!

assalamualaikum! ni entry khas bwat kosmate sy kt utm dlu, mawi si moto2, cik yern yg comeless...hehehe
deorg ni haa..nak sgt tau nuffnang sy ni..bape ribu dah kan. tulah susah ade kipas susah mati ni. xlbuleh nk berahsia sikit tau nyah. hahahaha

katenye duet nuffnang sy dh beribu2 kan..ok la...demi fans terchenta 2 org tu, sy check la td. ohh...xtau nk ckp ape..tgk la seniri kan.
yay saye dh kayeee...sape2 nak zakat, bg lah acc num....nanti sy bank in. oh btw xdek RM sbb amount tu dlm AUD. ni nuffnang cwgan Perth.
.
.
.
.
.
.
berangan laaaa...berangan. kalo ko mcm Hanis Zalikha yg ade 11190 follower, pastu kt fb ade 27255 org likee , boleh la gak nk dpt nuffnang beribu. ni kalo stakat follower pon 26, sehari 10kali je org view page. tu pon 6kali seniri view kan...hahahahaa.
tp kalo ade yg bc blog sy ni pon sy dh cukup gembira je..time kaseh la ye...sbb sy mmg ske tulis mnde merepek je ponn..mcm tulis mnde2 yg jadi kt hidup sy, nanti nk bacekan kt cucu ms tahun 2045. i.Allah. ok nk p smbong bwat coding simulation robot tu..esk kne present! byeee2 fansss i sumer. *smbil lambai2 tgn mcm princess* ;P
 
l0ts of laf~

Wednesday, October 6, 2010

pendidikan islam B xpe ke?

erin: hello kak long!
kak long: heloo..adek bwat ape? dh siap nk g sekolah ke?
erin: belum lagi.
kak long: dah mandi ke?dh pakai baju semua.
erin: dah2..nak ckp ngan umi ke? *teros jerit, umi! kak long telefon*
umi: umi loghak ni xpaka bj lg nk g skoloh. tepon nanti deh.
kak long: orait! bg kat erin nk ckp ngan die.
erin: hai kak long. kak long beli dah ke Baby Alive kt adek?
kak long: dah beli..kalau dpt preksa semua seratus baru kak long bwk balik. ok la..kalau dpt semua A pon dh ok.
erin: tapi kalau adek dpt PENDIDIKAN ISLAM B tak pe x? satu je B, pendidikan islam je.
kak long: hey, mane boleh, semua kena A kalau x kak long tinggal Baby Alive kt sini.
erin: ala..boleh la satu je B. PENDIDIKAN ISLAM je.
kak long: tak boleh! *gler kejam..hehe*
erin: ok la..ok la. adek dah belajar ni.
kak long: yeah. gudgirl. dah pegi sekolah. ok byee.
erin: bye kak long.

cik erin ni sungguh la. kenape subjek PENDIDIKAN ISLAM tu jgak die target dpt B. nak ikot jejak langkah si apis ke. pmr dlu = 7A 1B, B agama. adek2 ku ni kne cepok ni. kak long blk nanti jage ye.

erin adelah darjah satu, adek bongsu saya.
apis adelah my one and only little brother. spm taon ni. kalo agama B lg, mmg kne p anta mengaji sekolah pondok.

btw tau xbaby alive tu ape?yg patong bdk2 suke tu. yg boleh mkn,amek suhu badan,leh shi-shi,leh beyak,pkai pampers. ha. mcm baby betol2 tp anak patung. nk tau lebeh lanjut g sini --> BABY ALIVE.


l0ts of laf~

Monday, October 4, 2010

albany-sweet memories remain forever.




assalamulaikum!!!
aah..ni nak smbong lagi cite albany. bosan dh ke? heee. last dh ni..ok?

khamis-30sept2010

mcm biaselah bgn pagi, minom kopi - ni version dhamira. heeeh. ari last ni deorg ckp nk gerak lmbt sket pon xpe sbb xdek la byk dh tmpt nk kne pg..so lek2 je la kan..amek2 gmba sunrise dlu, walopon xjadi. ade yg smbong tdoq sat..den mandi2 and bersiap. last day ni makan roti ngan tuna 4 breakfast. sy diap mandi je tgk bdk2 tu dok bkk tin tuna dah..hehe kesian la kelaparann..ajk makanan ni xmenjalankan tugas sungguh. ala bkn ape sj nk bg korg independent gtu. ok? ;)

pastu smpat la bwat magi 5,6 peket kot. konon2 utk mkn smentara tggu bekpes siap..tp dapor tu lak api kecik gler..lg lmbt megi masak. pastu bler sumer dh kenyang xdek org nk mkn dah. ceredik gak, bwk megi, fork and spoon sumer xbwk. so mkn je la megi dlm cawan. ni baru betol maggie cup. pastu gune jari la utk mkn megi. haha lenkali igt ye bwk suduu.

amek2 gmba lagi..dan lagi smpai bosan. eh xpernah bosan pon. our next destination was, Lake Cave. mari masook gua!! nk p kt cave ni rupenye kne turun 600++ anak tangga. whoa kurus tau sumer org. tp sbb setiap tangga je benti amek gmbo, so xdek la rase kan. kt sini Hayley *tu kot name dia* iaitu guide dan merangkap awek stengah jam hadi yg bwk kteorg jalan2 kt dlm gua...cantek la time kt dlm tu..tp bile dlm gmba nmpak huduh sungguh..kenape tu xtau la.

byk stalagmite ngan stalactite tp yg paleng menarek ade satu mcm hanging table gtu. agaknye ms zaman dlu tu meja mkn deorg kot. duduk2 kt dlm gua jap, pastu ade 1mase hayley ni tutup sumer lmpupastu sroh kteorg senyap n dok diam pastu layan bunyi air. ohh i xsuke tau gelap2..teros rs sesak napas mcm kne tindih lori. mujur kejap je. kalo x, igt nak jerit dah.

destinasi seterusnya: The Maze...haa tau x game yg kne cari jalan keluar tu..yg ade maze2..tp tmpt kami p ni besaa punye! mmg boleh sesat. smpai2 je siap wat pertandingan. bhagi jadi 2 grup. pastu sumer beriye berlari2 nak menang..ahaha ngan aku2 skali mangat sungguh siap slide2 bagai sbb lari laju2 tetbe org dpn jerit.."jalan matiii!!! jalan mati!!". tgh laju2 tu nk pusing mmg la kan. seb baek grup kami menang ok . haha nak gak tu. time kaseh nash ngan nazirul yg semangat mencari jalan. i mmg ikot je. hehe
besaqkan pokok2 ni..mmg xleh ngelat!

kt sini lepak lame gak..makan2 baring2 jap..picnic lg..hoh0 gembira sungguh kalo idop gni je..dh abes solat jamak sumer, kami menuju last destination iaitu Port ....... . hehe xigt. sebab xbest. patotnye tmpt ni best sbb boleh jalan 200m kot ke tgh laot tu. ala yg mcm ade path pastu leh jalan..mcm nii:

tapii time kami p aritu tgh ade construction. makanya ia telah ditutup. dudk2 je la kejap amek syarat, den tros gerak pulang menuju perth semula.

belom abes lg ni..sbb kan kami sumer yg lapo je keje, lepas solat maghrib+isya kt musolla curtin, sumer gerakmenuju restoren rasa nyonya kt victoria park. makanan ok la...cici je dan banned restoren ni sbb dh 2kali order die xsampai. so jgn gedik2 nak sebot2 restoren ni kt dpn cici ye...kekekee

abes mkn dlm kol 9lebeh..so menuju lah kampong halaman kami kt cooper street nun. knape panggil kampung halaman? sbb kalo ade ape2 misti akan berkumpul kt rumah deorg hehe. so kalo sy ckp nk balek kampung yg kt sini tu, pegi rumah deorg lah.

disebabkan semua xpuas hati xdpt menepungkan beday girl time kt albany, maka projek diteruskan jugak kt dpn umah deorg ni. dah pesan kt hadi, amad ngan thiah supaye bersedia dgn camera maseng2. haha misti cik nash dh igt die dh selamat. xdapat la ye!

ok akhirnya abes gak cite kt alabany ni. cuti sminggu yg mmg best+pack+penoh dgn masak2. blk msia nanti dh boleh bkk bisnes katering..kakaka poyo je pdahal masak cm ape. mintak2 doa la bdk2 tu xsaket perot. abes dh spring break kami. so skarang lecture dh stat and asimen2 kembali menghantui. focus ok utk sbulan ni. nanti boleh blk berjimba2 dgn gumbiraaaa!!! doakan sy. tsk takot lak tetbe nk final.

l0ts of laf~

Saturday, October 2, 2010

albany-marvelous second day

bismillahirohmanirrohim! mari memulakan perjalanan hari kedua.

xdek mukadimah ape dh ni mmg teros cite lah ye.

rabu-29sept2010

bgn subuh sumer..pastu bersiap, den breakfast roti+nutella+jam+peanut butter..tidak dilupakan juga kopi dangdut yg femes trip ini: aik ceong. lepas siap down kemah sumer, kol 7.30pagi kami gerak kluar dr Middleton Beach Holiday Park. haa ni la tmpt tdo kami. kuar awl ni adela sebabnye..nak gmba-gambaran lg kt lua ni. time dok amek2 gmba tu ade la akak omputeh ni ckp ade nmpak whale kt pantai. apelagi berlari2 ok sumer mangat nk tgk. yelah slalu tgk kt tv aje. kt zoo negara ade ke? mcm xdek je. skali smpai kt pantai. tssskkk xado pon. ke kene tipu? kalo la die tipu, nescaya beliau akan cirit-birit seminggu!

15mins lepas tu, tros kami bergerak menuju tempat seterusnya..Tree Top Walk kt mane eh..xigt lagi. lupe la nk tulis..asal dlm keta je sebok nyanyi, makan, borak. ok mulut mmg xbergerak time tidur je. tu pon terngange2. erk. sungguh tidak sopan disitu. ahli2 kreta crv sila diam2 aje nah! ;D

kt Tree Top Walk ni die bwat cam jambatan dr satu pokok ke pokok yg laen. sesuailah ngan namenye kan..pokok atas jalan. ok kenape direct translation ni. misti berjangkit dgn dhamira. hehehee. mnde ni rasenye mcm kt langkawi tu kot. tp yg ni jalan antara pokok. cantek gak la dpt tgk view dr atas gtu. kt sini ade peristiwa seorang gadis dipelok orang puteh tue! ;P padahal time tu, pakcik itu adelah bersame bininye. ni gara2 silap ayat lah. heh

gadis: can i take picture with u?
pakcik omputeh: with me? sure! *teros letak tgn atas bahu sigadis lalu tersengeh*
gadis: *senyap jap smpai xtau nak wat ape.*

org puteh kan mcm mesra2 alam gtu. deorg pon anggap kte mcm anak2 or cucu2 deorg ke. sbbkan deorg berdua, so patotnye kiteorg kne ckp with u guys la. tp kan mnde spontan..terkua gtu...hahaha klakar ok. seb baek i smpat snap gmba. identiti si gadis adelah dirahsiakan. cewaaah!

kluar dr tmpt tu dlm kol 11pg. teros menuju next stop. alamak xigt tmpat itu, tp kne panjat pokok tinggi giler,den leh tgk view dr atas. oh sy adelah fail kt sini. naek 20tangga dh gigil2 kaki...nmpak org kt bwh kecik besar kecik besar je. ok kne turun. sy siap mangat gler siap bwk camera. tulah sape soh gedik angkut camera berat2. nak bwak diri pon dh ketaq2 lutut. huhu oh adekah sy dh gayat skang sbb dlu slalu kutuk encik sireh time menggunung? oh tidak. sireh.. maapkan aku ye!

so dgn kuciwa amek sajelah gmba budak2 ni dr bwh..tp sorg2 turun kaki vibrate sungguh. amin la paleng shaking skali..goyang smpai pokok kt sebelah..ngehehehe ;P pastu dak2 ni ckp biase je kt atas, xdek ape...ok lega sket. ke deorg sj je nak bg i sedap hati sbb xdpt naek? tsk sedehhh. seb baek rmai gak yg xnaek, so xdek la rase cm losernyeee. ;)

dalam kol 4.20, kiteorg smpai kt Cape Leeuwin Lighthouse. kt sini ade lighthouse pastu tmpt pertemuan 2laot, ala2 mcm kt Kudat tu...tp ni antara Southern Ocean dgn Indian Ocean. jap nak tanye. Southern ocean tu adelah laut china selatan ke? pastu indiana ocean tu laot india ke? ok geografi saye dlu time trial pmr dpt C. xtau camane yg pmr betol2 tetbe dpt a.

2nd ni kami xlunch pon...xjmpe tmpt yg best utk lunch..so kami decide gabung ajela lunch dgn dinner. lepas setel gmba sumer, troskn perjalan kt Margaret River. Percubaan untuk singgah kt Cheese Factory gagal sebab tutup..sdehhhh. sebab kuciwa, maka kami teros ke campsite seterusnya kt area tu jugak. tmptnya same mcm yg first day sbb same company. Big 4..xtau la pemende. sy assume mcm kt mesia kot..ala2 hotel seri malaysia gtu...kan ade byk cawangan..agaknye Big 4 tu ala2 gtu gak kot. haha suke ati je.

toilet pon mantap, cume makcik toilet je xkureng mantap. bebel2 apetah. suruh mop itu ini lepas mandi. org deorg kan mmg xleh kalau lantai2 basah. tp toilet kot. kne la basah..baru la feel..apela makcik ni. tp kami denga je la kan..tabah je mengemop sumer.

2nd day ni sbbkan sumer lapa, sang ajk mkanan tros panaskn mkanan yg kami dh bwk tu, masak2 sket ape yg perlu, dgn sepantas kilat sumer ngappp2 smpai licin..dh la laok heaven sungguh. t.ari ngan mlm gabung sekali kan..mmg lah maha byk. dh setel solat sumer, kami berkumpul la igt nak maen2 games ke apeke. start dgn teka teki. mcm2 lah kuar. tp teka teki dhamira paleng lagend, siap ade 3season kot crita tikus dia. pastu korg tau x padang padi tu ape? paddy field=padang padi....hehehe comel kan cik dhamira ini. ;)

lepas tu, ade crita pasal para sahabat, nabi2..sronok je denga crita2 bdk2 ni. teros rase nk bwat adek ipar! hahahaha utk seniri dh xlayak ye. jangan berangan.. ;P tapi time sumer senyap dok denga crita2 tu, si nazirul boleh pulak bkk crita hantu nenek cincin manetah. menjerit abes bertempiaran lari bagai anak ayam. bulatan besar td dh menguncup ke tgh. dan hasilnye kne sound dgn org arab yg tgh nyenyak tdo dlm caravan die kot. "its olready past 10. please go to sleep." BORING! ni lagi lah poyooo je..baru kol 10mlm kot. tepakse la sumer gerak ke kemah maseng2.

memula sy nk tgk movie, g pinjam hardisk amin. tgk byk gak cite. tp 90% adelahcite hantu. sungguh xsesuaiii. i dh la dun like dun like hantu2 ni. den nmpak ade satu cite cinderella. ha tajok cmni i suke. bkk dgn smangatnye, tetbe nmpak mende merangkak2.. hampehs! hantu jgak. seb baek daku xmelalak2 kt situ. cari lak cite laen. ade la jmpe satu cite ni..nmpak mcm klaka2 kot. bkk 15min tetbe padam. ye dh xmampu tahan mate. so teruslah tdo.

maka tamatlah pengembaraan hari keduaaa.

nanti sy smbong lagiii. mlm ni wajib siapkan asimen. kalo dh sentuh sikit pon jadi la!

l0ts of laf~

albany-hari pertama yang osem!

assalamualaikum!!! misti dh tau sy nk cite psal albany kannn..hehe

ok jomlah stret to da point sbb byk sgt nk cite ni..biase la maken lame trip, maken byk la crite2 nye..tmbah2 plak bdk2 ni yg super duper best! saluteeee~ :)

selasa28sept2010

kol 8pg kumpol kt rumah ana..den dak2 laki pegi amek kreta yg kiteorg sewa tu. lame la jgak smpat la abes 2,3 pinggan mihun goreng tuan rumah tu..time deorg dh smpai dlm kol 9.30..pastu deorg lak p makan2, den kami load la brg2 sumer msk kreta. satu kreta carnival..lagi satu brand new car ok baru 100km mileage. best giler. seb baek smpat merasa sikit time nk blk. hee den lepas bace2 doa, salam pelok ciom mereka2 yg xdpt join maka kol 10 bermulalah perjalanan kami.

1st stop adelah petrol pump kt mane tah. benti kt sini mengosongkan pundi kenshing maseng2. pastu perjalanan dteruskan menuju kojunup. kt sana kami benti lunch dgn solat zuhur+asar. oh lapa ok maseng2 mkn dh xtgk kiri kanan. ngaaaap2. kol 2.30 perjalanan dteruskan menuju albany. time ni view cantek sgt. kat kanan n kiri jalan kuning je nmpak bunge ke ape xtau la. ala2 lalang la kali kt mesia. tp ni bunge punye...oh byk dan sgt cantik. lembu itam putih, sheep bersepah2 dok makan. pastu sekor2 statik je nmpak. mulut je bergerak. oh comelll!

kol 4 ptg kami selamat smpai di daerah albany. daerah kot..ke bandar? ntah. ehe sbbkan kami behind schedule, maka cepat2 la stat pengembaraan! yeaah pengembaraan bermula di Albany Wind Farm. yg ade mcm kipas besar2 tuuu...pastu pusing2 angen kuat sejotttttt gigil kami kt situ. tp cantek lah nmpak mcm byk kipas besaq tuu..rase nak curik je 5, nk gune time summer nanti..hee

ok next stop adelah Torndirrup National Park..kt sini tgk the Gap and Natural bridge. ha meh sini meh nak crite. kt tmpt ni, 25juta tahun dulu adelah bersambung dgn antartica..ni yg before continent2 tu berpisah. korg tau kan? dlu continent2 nu kan bersambung. so kt sini la tmpt persambungan benua australia dgn antartica. so bile dh berpisah tu ade la tinggal batu2 sumer..cantek laaa. cantik2! kire mcm kt situ hujung australia jugak belah western ni. and kt sini sejukkkk. ye la kate dkat dgn antarctica. haruslah sejuk begitu.

lepas half an hour lepak sini, amek2 gmba sumer..pastu kami bergerak menuju campsite. tp before tu smpat jap pusing albany punye port. pusing ngan keta je la. amek syarat gtu. kalo org tanye leh la ckp, "oh, kteorg dh pnah pg port kt albany tu". gtu ok? oh btw time kt the Gap tu xdek pon gambar wajib iaitu gmba lompat sbb papa Nazirul xbagi. sumer anak2 patuh dan taat je ye. hehehe ye jugak kang salah lompat mmg bai2 teros hanyut kt antartica kang.

lepas smpai je campsite, sumer mandi2 pastu solat den makannn! tp campsite adelah sgt marbeles lah. kalo mcm ni la camping mmg nk pegi tiap2 hari ok. toilet cantik gler. tmpt tdo, kitchen and sumer2 lah. timekaseh kpd sape2 yg arrange tmpt campsite nih. mmg best. setelah dkat 2taon xtdo dlm kemah, aritu dpt la mengubat kerinduan. last sy tdo dlm kemah adelah time g gunung tahan bulan 2 taon lepas..oh lamenye..igtkan dh lupe care nk pasang khemah. er mmg dh lupe pon..seb dak2 laki baek hati. hehe

den lepas kenyang, kteorg nk g tmpt yg xsmpat pg ptg tu..tmpt tu atas bukit leh tgk view..misti cantek. so sumer mangat la nk p..tp b4 tu, kami singgah city die jap..amek2 gmba la apelagii. ni yg gmba smpai 2000lebeh ni. haha pastu dh naek kt bukit tu, maken ke atas maken scary ok. memule ade lmpu, pastu mmg xdek la..gelap giler lah..lampu keta kiteorg je nmpak. tp gagah gak smpai atas. biler dh smpai tu takot ok nak turun. oh xmau2..tetbe nmpak memorial park pemende tah. kubur askar2 kot, oh tidok laa..nazirul sbb bapak, die p tgk ape tah. kami ni yg dok dlm keta ketaq lutut da. sbb sumer takot, xjadi la turun. gelap gelita ok kt situ.

den blk campsite, kami p lepak kt pantai jap. tp sgt sejuk sumer dh xtahan da. memule nk celebrate beday nash kt sini, boleh la baling2 tepung kan. tapiii sorg2 dh gigil2, dhamira dh sakt2 dada kesejukan. ohh mmg cancel la. blk bwat surprise kt campsite je.. tp xdpt lah baling tepung kan sbb takot kotoq. klaka je nk wat suprise, siap tahan nash kt toilet la pemende tah. hehe die pon dh sronok bercuti mmg xigt kan beday seniri. muke tekejot je time org bwk kuar cake. oh thanks kepada cik amira safwah. kek anda mmg marbeless! ;D *nanti bg resepi kt akak ok? ;)*

kami p la makan2 kek smbil2 borak2 tgk tv kt kitchen tu. sbb kan omputeh ni sumer tdo awl, kang kalo kami ni bising2, susah lak. kol 10mlm je campsite dh gelap..pape tah, sorg2 dh tdo dlm caravan maseng2. BORING! ;p kami pon terpaksa la mmboringkan diri..kol 12 sumer dh msk kemah maseng2..sy ngan cik nash tggu nasik masak,pastu dlm kol 1.30kami tdooo. zzzz

adeh ni baru first day dh berjelaaa crite. nanti sy cite yg 2nd and 3rd day ok? sy nk p mnjadi suri rumah jap. haha poyo je. mmg tahap wajib dh ni rumah mcm apedaaaaa. kang kak effah blk pengsan pulak. baek kemas sikalangg! jummmm

l0ts of laf~
*gamba tgk kt fb eh..kalo rajen nanti sy attached kt siniii :)*