heart u!

Tuesday, August 31, 2010

nape pompuan suke nanges?

assalamulaikum



hari ni kita nk bincang sikit tentang air matawanita.hehe.seperti apa yang kita tahu,dah menjadi lumrah kepada setiap perempuan tu mempunyai hati yang lembut,mudah tersentuh atau dalam erti kata lain ialah sensitif..

air mata wanita ni juga adalah senjata untuk melemahkan hati sesiapa yang melihat terutamanya insan yang bernama lelaki..so,persoalannya disini..kenapa wanita ni air matanya mudah sangat mengalir?kenapa?wanita ni memang di cipta Allah dengan sifat yang lemah lembut dan wanita juga dikurniakan 9 nafsu dan 1 akal. berbanding lelaki yang nafsunya 1 tapi akal nya 9 wanita, akalnya yang 1 di kawal oleh 9 nafsunya.begitu juga lelaki ,9 akal tu yang mengawal 1 nafsu tu.

kadang-kadang ada sesetengah lelaki khususnya akan berasa pelik dan jelik jika wanita tu menangis atas perkara yang remeh.dari aspek yang semacam ini,lelaki seharusnya memahami wanita ini.wanita akan menagis jika perkara tu betul2 menyentuh hatinya. tambahan pula dia akan lebih mudah menagis jika orang yang dia sayangi tak ambik berat tentang dirinya..perkara ni nampak kecil je kan?tapi pada wanita hal ini amat terkesan dalam hati dia.



ok..untuk situasi lain,contohnya si isteri mengadu pada suaminya..

"abg,bahu ayg sakit la.boleh tak abg tolong picit jap"..lepas tu suami dia cakap.."ala syg,abg pun letih juga.."pastu,pasti muncung isteri tu akan keluar sedepa. pada masa tu dia akan mula mengomel dan turunlah air mata..sikit je kan masalah nye?kalau kes macam ni terjadi macam ne?suami sure mengelabah kalau tengok isteri nangis..hehe.

so,memang tak ada cara lain.kena pujuklah jawabnya.tapi,nak pujuk pun kena ada cara.salah pujuk,lagi menjadilah jawabnya..bak kata Dr.Fadhilah Kamsah, "jika isteri tengah menagis,dan seumpama mahu dipujuk,suami kena guna cara yang terbaik,contohnya,peluk isteri tu, kalau rasa tak reti nak peluk,usap lah tangannya sambil senyum ke arahnya.insyaallah,lembut hati isteri tu."

jom kita baca kisah ni..



kisah di bawah ini hanyalah sebagai pengetahuan kepada anda sekalian untukmengetahui kenapa perempuan mudah menangis.Supaya bagi mereka-mereka yang lelaki tahu, kenapa wanita terlalu mudah untukmengalirkan air mata sekiranya berlaku sesuatu dalam perhubungan.

Suatu hari, seorang anak bertanya kepada ibunya,

"Ibu, mengapa ibu menangis?"Ibunya menjawab, "Sebab ibu adalah perempuan, nak."

"Saya tidak mengerti ibu," kata si anak.

Ibunya hanya tersenyum dan memeluknya erat. "Nak, kau memang tak akan mengerti"

Kemudian si anak bertanya kepada ayahnya."Ayah, mengapa ibu menangis?""Ibumu menangis tanpa sebab yang jelas,"sang ayah menjawab.

"Semua perempuan memang sering menangis tanpa alasan."

Si anak membesar menjadi remaja, dan dia tetap terus bertanya-tanya, mengapaperempuan menangis?Hingga pada suatu hari, dia bertanya kepada seorang gurunya,

"cikgu, mengapa perempuan mudah menangis?"

Gurunya menjawab:

"Saat Allah ciptakan wanita, Allah membuatnya menjadi sangat utama. Allah ciptakan bahunya, agar mampu menahan seluruh beban dunia dan isinya, walaupun juga, bahu itu cukup nyaman dan lembut untuk menahan kepala bayi yang sedang tertidur.

Allah memberikan wanita kekuatan untuk dapat melahirkan, dan mengeluarkan bayi dari rahimnya, walau seringkali pula, ia kerap berulangkali menerima cerca dari anaknya itu.

Allah memberikan keperkasaan, yang akan membuatnya tetap bertahan, pantang menyerah, saat semua orang sudah putus asa.

Pada wanita, Allah memberikan kesabaran, untuk merawat keluarganya, walau letih, walau sakit, walau lelah, tanpa berkeluh kesah.

Allah memberikan wanita, perasaan peka dan kasih sayang, untuk mencintai semua anaknya, dalam kondisi apapun, dan dalam situasi apapun. Walau, tak jarang anak2nya itu melukai perasaannya, melukai hatinya.

Perasaan ini pula yang akan memberikan kehangatan pada bayi-bayi yang terkantuk menahan lelap. Sentuhan inilah yang akan memberikan kenyamanan saat dideka pdengan lembut olehnya.

Allah memberikan wanita kekuatan untuk membimbing suaminya, melalui masa -masa sulit, dan menjadi pelindung baginya. Sebab, bukankah tulang rusuklah yangmelindungi setiap hati dan jantung agar tak terkoyak?

Allah memberikan kepadanya kebijaksanaan, dan kemampuan untuk memberika npengertian dan menyedarkan, bahawa suami yang baik adalah yang tak pernah melukai isterinya. Walau, seringkali pula, kebijaksanaan itu akan menguji setiap kesetiaan yang diberikan kepada suami, agar tetap berdiri, sejajar, saling melengkapi, dan saling menyayangi.

Dan, akhirnya, Allah memberikan wanita air mata agar dapat mencurahkan perasaannya. Inilah yang khusus Allah berikan kepada wanita,agar dapat digunakan bilapun da inginkan. Hanya inilah kelemahan yang dimiliki wanita, walaupun sebenarnya, air mata ini adalah air mata kehidupan".

ada sesetengah lelaki ini melebihkan egonya.kadang2 lelaki sanggup cakap.."you nangis r puas2.tak kuasa i nak layan you lagi"..adakah inicara terbaik? masa bercinta dulu tak hingat! lautan api sanggup diredahi.sekarang,isteri nangis ..biar gitu je..kenapa wanita cepat nagis?sebab dia nak perhatian yang lebih terutamanya dari orang yang dia sayang..tengok pada anak2 kecil..jika dia menagis,apa yang dia mahu kan?belaian kan?jika pada zaman berkasih,boleh beri layanan yang hebat,kenapa ketika di alam rumah tangga layanan tu tak sama?bukankah sepatutnya lepas kahwin tu kemesraan sepatutnya ditahap yang paling maksimum?dapat pahala tu!!!

ok..kenapa lelaki tak mudah menangis?perasan tak kalau masa kecik2 dulu,bagi orang lelaki la ni..kalau la budak laki ni nangis,mesti mak atau ayah,atau cikgu atau sapa2 saja akan cakap..'ish..apa ni laki nagis?buat malu je.macam perempuan je.laki kuat..tak boleh nangis"...sebabkan statement ni la yang sudah terbekesan dalam minda lelaki.memang pada dasarnya,betul..tapi,siapa kata laki ni tak boleh nagis?hebat sangatkah ke "ego" an tu? Rasulullah saw pun menagis jugak.tapi tangisan nya bertempat lah..:-)

tapi,apa2 pun,janganlah letak tanggapan yang salah pada wanita kerana kemudahan air matanya untuk turun.cuba selami hati wanita.wanita ni just nak dimanja,diberi perhatian.terutamanya dari orang yang dia sayang.dalam lirik lagu sumayyah nyanyian Hijjaz pun ada tertulis,

"tangan yang di sangka

lembut menghayun buaian

mengoncang ,mencipta sejarah." hehe.

dan di sebalik kejayaan lelaki itu,pasti ada seorang wanita dibelakangnya..."



"Karena wanita ingin dimengertiLewat tutur lembut dan laku agungKarena wanita ingin dimengertiManjakan dia.. dengan kasih sayang"





jazakallah..

safwan saharim

10 Ramadhan 1431



(copyright 2010)






ucapan merdeka dari WA

saye pulis malaysia cawangan western australia ingin mengucapkan selamat hari merdeka kepada semua rakyat malaysia walaupun dimana anda berada.

sayangilah negara anda.

terima kaseh.

ok berdiri tegak semuaaaa!!!!


tengg...teneneng..teng...teng....tenenenggg...teng..teng...


NEGARAKUUUUU...
TANAH TUMPAHNYA DARAHKU
RAKYAT HIDUP
BERSATU DAN MAJU
RAHMAT BAHGIA
TUHAN KURNIAKAN
RAJA KITA
SELAMAT BERTAKHTA
RAHMAT BAHGIA
TUHAN KURNIAKAN
RAJA KITA
SELAMAT BERTAKHTA.

trime kaseh!



ok..got to go.. sy nk g melawan raksakse ganas bersame power rangers lost in space ni.


lots of laf~

Monday, August 30, 2010

makan free yg lazat.

lame menghilang cik sri rehan kite..pegi mane ye die? korang mencari2 sy kannn....kannn...keke

xdek lah kemane2 pon..ade je kt sini sehattt walafiat alhmdulillah!

makanya 2,3,4 hari tu i bz lah sikit g memenuhi undangan. jgn xtau u ols i kan artis gtu. haha padahal g makan free je..yeah sronok kan bile dh LIME BELAS hari mengadap nasik arab tu pastu ade org ajak bkk pose...free lak tu..bertambah2 la suke ok...kalo org xajak pon rasenye i rela masak kt rumah. xlarat nyah nk telan nasik tu hari2. tekak ni dh terlebeh kembang tau tak. tp i tetap bersyukur je ade jugak makanan kan. isk2. org bg makan free pon bising lg.pangggg! fyi yg nasik arab tu mmg ade je org prepare kt surau uni tu..tmpt yg kteorg dok mayang teraweh..so kekdg kelas abes lmbt kan, nk msk xsempat *alasan* nak tanak pegi je la mengadap nasik arab. tp hari bler dh lame x mkn mcm rindu lah pulak. heeee *manusia..manusia*


kames: bkk pose kt wilson hall yg ni miswa yg blanje.


jumaat: housewarming rumah shida,mimi,fery n fira..deorg ni baru pindah rumah. so skali la buke pose, bc yasin n teraweh. mkn free lg..tp we oll bwk pusing roti. ala2 potluck gtu.

sabtu: bkk pose+bc yasin utk kemerdekaan mesia. gler mangat kann..hehe..ni anjuran MSD(malaysia student department). yg ni mmg gler heaven makan..sumer mkanan kt mesia ade. i suke murtabak die smpai bedal 4keping kot..yeah. bubur lambuk yg lazat itu..oh kan dh teringat.


lepas bkk pose ngan MSD tu, kteorg g lepak umah eny ngan k.ucha..deorg ni mmg fmily dok kt sini dlu..so umah deorg sgtlah marbeles. lepak smpai ari ahad ok. memule igt smpai pagi je, tp kene tahan smpai bkk pose lak. ok makan ikan kt fremantle. yummylicious!


sedappp kann...fresh dari laot!


lots of laf~


Thursday, August 26, 2010

macam ni rupenye.

macam ni rupenye.

rase die.

lame dh sy dengar. tp xpenah rs seniri. dulu kalau org cakap. sy xfaham pon. sekarang baru tau.

xkeruan. pening. saket. menyampah dengan rase tu sendiri. xsuke.

stress and tensen rupenye belajar ni! hehe sj je propa awl2 tu.

seryes, slame 22taon-5taon = 17 tahun menjadi pelajar, xpernah kot rase stress ke tensen ke.

keje sekolah xsiap. rilek..habes2 pon kene rotan kt tgn jee..
ayat hafazan xsempat hafal...tunduk je la time kelas agama.
orang laen dpt a, aku dpt c...xpe..spm nanti bwat la betol2.
nak bwat degree kt obersea tp umi+baba xbg...ish beruntungnye deorg sayang sy lebeh.
alamak, AKE dpt D+ lah. oh..org laen pon lebehhhhh kurg. next sem kite repeat same2 ok? ;)
asimenn xsiapp! eh, korg dh siap ye. nak tgk bwat rujukan boley??? padahal copy..halalkan ye kawan2.. ;P
alamak, supervisor PSM dr zuri la...memule rs mcm nk pengsan. tp bwat cam yo dokter yo..wassup dokter...alhamdulillah grad on time walopon final year project mcm asimen je.


ok byk dh tu contoh...

tp aritu, time lab robotic..ade la bwat discussion..skali deorg bincang amende tah..seryes blur tahap! amende yg korg ckp ni?? mcm deorg tgh ckp bahase alien dr planet yg sebelah pluto tu...taw x? sebabkan xtau sgt psal robot2 ni, sy cm denga n beri tumpuan la..dari cakap mnde merepek kan..pastu lameeeee deorg bncang den tgk kt saye. "hey, u havent said anything?".

pastu sengeh.. ye sengeh je den deorg teruskan ckp bhase alien itu. ooh sgt xsuke ok. rs mcm xtau pape...mmg la xtau pape psal tu, tp korg bwat biase2 je leh x?hehe emo.

pastu time jalan blk umah rs cm stress. haha tetbe je. sbb mcm xfaham amende deorg ckp. den time dh bertenang tu bru terpk...rupenye lecture yg 2jam tu slalu sy g sejam je...sbb clash ngan kelas laen. den xbc blk pulak tu. mmg patot pon blur mcm tu..huhu pastu rupenye deorg b4 ni ade blaja embedded system apetah..so mcm dh familiar ngan robot2 ni. ooh tetbe mmbencikan robot.

so kne la merajenkan diri blaja bahase alien deorg tu moge dpt same2 berinteraksi. (-.-!)


l0ts of laf~

Tuesday, August 24, 2010

puding karamel utk cik yern

cik yern!!! oo cik yern!! :P

sini laa...sini kejapppp..i bwat puding karamel tau arituu...aww2...hehe kan i ckp nk bwat jugak onde2 tu..pastukan ade akak ni pnggil bukak pose kt rumah die, tgk2 ade pulak onde2..so xjadi lah sy nk bwat lg..tgk la kalau ujong2 pose nanti tetbe tringin nk mkn kan..kelmarin plak tetbe rase naaak sgt mkn puding karamel a.k.a puding gula hangus ni. smpai mimpi2 taw..haha ye sy mmg gni...kalo dh tringin nk mkn tu, mmg smpai msk dalam mimpi.

pastu ape lg...teros la ketung ketang kat dapo. ms kt rumah dulu pnah la bwat tp dah berkurunn...lupe dah la..seb baek ade cik google ni..so google byk2 resepi utk recall blk. meh la sy bg resepi sy je la ye. sgt sesuai utk org2 yg kesuntukan masa. resepi sy mmg simple2 je sbb sy pon kurang rajen. he

setin susu cair ideal. *kalo brand laen pon xpe. tp ni peberet i lah*
telur 6biji. *tgk la kebesaran die..kalo telur tu beso saiz A, gune 5 pon dh cukup. tp depends je. suke telo byk..campak je byk2..heehe*
esen vanilla
gula secawan
air secawan
secubit garam

cara masak2:
1. utk karamel,memula cairkan gula kt atas api...masak smpai kaler cokelat2 remaja gtu. maknenye xmuda sgt, xtua sgt la. dalam umur 23tahun ke. paam x?
2. bler sumer gula dh cair n kaler cokelat remaja, masukkan air. time ni mmg gula tetbe akan berketul. tp jgn panik ye. sbb nanti deorg akan cair. pastu kacau la jarang2.
3. bler yg part karamel/ gula hangus tu dah msk dengan cantek, msk dlm loyang, sejukkan.
4. ni utk puding pulak. blend sumer telur. kalau korg gune mixer pon boleh.
5. pastu campur ngan susu cair. kacau2. masuk air setengah tin susu tu jugak eh.
6. letak garam secubit, gula secukup rase. tp gula jgn byk sgt ye anak2. kan karamel tu dh manis. letak nk bg rase je..2 sudu ke. pastu msk esen vanilla 2sudu kecil.
7. kacau lg...den msk ke dalam loyang dh ade karamel tu.
8. maka kukuslah mreka dalam sejam ke sejam stengah. kalau nk bakar guna oven pon bole. tp gune lah teknik water bath. *credit tu belog tersebut*
9. lepas tu, tgk dh msk ke belum. cucuk2.
10. bler dh masak,and nak lg sedap, masuk kt dalam peti. terangkat beb makan sejuk2...slllrrrpppp.


ok sile lap air liur maseng yg dh meleleh kt keyboard korg tu cepat! kang rosak motherboard.

slamat mencuba. oh gamba xsmpat amek. kate sedap sgt kan, sbb tu la licinnnn. kakakaka

l0ts of laf~

Saturday, August 21, 2010

Friday, August 20, 2010

hari gembire

puase! puase! puase!

alangkah seronoknye berpuasa!! ;D

l0ts of laf~

Thursday, August 19, 2010

roh minta pulang ke bumi di bulan ramadhan

assalamualaikum kawan2...di pagi yg ala2 nk tengah hari ni sy nk kongsi sket email dr yahoo grup MAWAR. smalam bru join grup ni..xpasti la name panjang die ape tp rsnye Muslim Association Western Australia ...yg R tu xtau la..hee jom same2 kte cekidaud!


FORWARD FROM MAWAR:

Pagi tadi sempena hari Jumaat bulan Ramadhan yang mulia ini, aku
menghadiri majlis ilmu yang membincangkan tentang amalan di bulan
Ramadhan. Satu perkara yang menarik perhatian aku tadi, ustaz penceramah
bercerita tentang keadaan roh di bulan Ramadhan. Menurut satu hadith
Rasulullah.. (maaf aku tak sempat catat perawi hadith ini).. menceritakan
apabila tiba bulan Ramadhan, semua roh berkumpul di Luh Mahfuz memohon
kepada Allah S.W.T untuk kembali ke bumi. Ada roh yang dibenarkan pulang
ke bumi dan ada yang tidak dibenarkan.Roh yang dibenarkan pulang adalah
kerana amalan baik mereka semasa hayat mereka ataupun ada
penjamin-penjamin yang mendoakan mereka. Manakala roh-roh yang tidak
dibenarkan pulang disebabkan kesalahan mereka semasa hayat mereka akan
terus di penjara di Luh Mahfuz.

Apabila roh dibenarkan pulang, perkara pertama yang mereka lakukan adalah
pergi ke tanah perkuburan untuk melihat jasad mereka. Kemudian mereka akan
pergi ke rumah anak2 mereka, orang yang mendapat harta pusaka mereka dan
ke rumah orang yang mendoakan mereka dengan harapan orang yang mereka
lawati itu memberi hadiah untuk bekalan mereka.Perkara ini akan berlarutan
sehinggala tibanya Hari Raya Aidilfitri. Pada saat ini mereka akan
mengucapkan selamat tinggal kepada jasad dan pulang semula ke Luh Mahfuz
dengan bekalan yang diberikan oleh mereka2 yang masih hidup.

Di sini ustaz memberitahu hikmah adanya alam kubur. Alam kubur membuktikan
bahawa Allah itu Maha Penyayang. Orang yang melakukan kesalahan semasa
hayatnya boleh dibantu dengan doa orang2 yang masih hidup. Alangkah
bahagianya jika seseorang yang telah meninggal dunia masih mendapat
bekalan dari orang-orang yang masih hidup.

Oleh itu wahai sahabatku, jangan biarkan orang-orang yang kita sayang,
yang mengadap Allah terlebih dulu daripada kita sepi tanpa doa dan sedekah
daripada kita. Sesungguhnya apabila mati seseorang anak adam itu, terputus
ia semua hal kecuali 3 perkara iaitu doa anak2 yang soleh, ilmu yang
bermanfaat dan sedekah amal jariah.
Sebarkan e-mail dakwah ini kepada seberapa ramai orang terdekat anda, dan
mintalah mereka untuk melakukan hal yang sama. Ini bukanlah ancaman surat
berantai. Yang jelas jika anda tidak meneruskan e-mail ini, maka anda
telah melepaskan kesempatan untuk saling menasihati dalam kebenaran dan
beramal soleh. Jika anda melakukan dengan ikhlas insya Allah anda akan
mendapat ganjaran pahala kebaikan dari Allah. Mari berlumba dalam
kebaikan.


**mari kte sedekahkan byk2 ayat quran utk mereka2 yg telah pergi mengadap-Nya. al-fatihah.


l0ts of laf~

Wednesday, August 18, 2010

bukannye donlod 18sx pon!

arini ade lab tau..yg subject robotic tu..pastu kne la donlod visual studio. so mangat pegi uni nk donlod ni.

dh smpai2 tu cmbiase on comp sumer, den nk connect la kt server uni. tup tap. xdpt..pastu kuar error msg yg sy punye username/password adelah prohibited dr connect. memule igt laptop ke sawan..pastu restat laptop ku ini..den try connect lg..5,6 kali xleh gak..pastu pg la kt internet punye help desk..den org tu nk reset la password..try reset password pon xboleh. haish pelik ini..pastu die cek2..

saudari internet helpdesk: ouh...ur username had been prohibited from connecting to uni server because u have downloaded something bad.
saye yg dh kepucatan: err..something bad? *rasenye xpenah pon nk donlod mnde pelik2..habes pelik pon mnggu lepas donlod cite chipmunk ngan chippets. heehe*
saudari internet helpdesk: yeap...they had email u about it so u can check in ur uni email.
saye: can i know what is it? *cuak ok..mane taw org ke hack i punye account sbb i kan sopan santun gtu..* xP
saudari internet helpdesk: ooh...seems like u r downloading karate kid. it is illegal to download things dat not belong to u.
saye yg dh malu ayam: err...oh sorry i didnt know about it. *poyo didnt know konon. donlod movie mmg la xboleh sbb mcm cetak rompak...kaka padan muke* oh..thanks btw.

teros jalan laju2 naek lif. oh malulah i. smpai gtu skali ok deorg boleh trace apemende je kte download. aritu baru denga cite ade budak kne tahan kot sbb die ade simpan video child sex abuse. budak tu download sbb de nk wat asimen ke pemende tah sbb die blaja psychology. ok scary gler ye sistem kt sini. kalo xsilap budak tu kne tahan time nk kuar dr oz ni...imigresen check die punye hardisk. so nk blk nanti pastkan hardisk anda bersih ye. harap maklom.

pastu td sy check email uni siap ade amaran gtu. haha itulah sengal2 ayam lg. jap sy cbe bc u ll tgk ye email tu.


sila click utk paparan lebeh jelas sbb ni nmpak mcm semut je. mane leh upload yg besar2..kan ni rahsie antara kite ok?


ok. jgn donlod mende mengarut lg,. kang xpsal2 kne masuk jail. ooh tidak! (x.x!)

l0ts of laf~

Tuesday, August 17, 2010

copyright tau bukan copycat

legaaaa....td dah anta asimen ngan abes dh presentation.

asimen itu sy buat sendiri..ye sy bwat sniri...ditegaskan lg skali. SENIRI!! xbaek tau xpecayee..heehe emo.

heehe..ok2 maap kan saye. terujaa ok..rupenye boleh je kan bwat asimen snirik..xtaw plak ade bakat terpendam nih. sbb time kt utm dlu asek copy org punye je. sbenanye mcm xnak copy sgt pon, tp deorg mcm advance sgt..cepat je siap..so kte kan kne menghargai mase gtu...dh ade yg siap, bwat pe nk bazir2 mase kan? hehe time2 gni tau nk menghargai mase la pulak. (-.-)

tp ade lg satu asimen kne submit 10sept nih..oho yg tu dun like..dun like...kne carik 3 research paper. mknenye kene bace banyakkkkkkkkkkkk research paper before dpt pilih yg menarek. kene la pilih yg best2 kalo x nanti xsemangat nk bwat asimen. ni mcm byk jugak mrkahnye. lepas dpt paper tu, kne kaji2 la..apetah..xigt..padahal dh dpt asimen ni 2mnggu..tp mcm xdek bwat pape lg pon..hee bile dh lepas tensen kt city, bru boleh setat bwat asimen yg ni kot..nk kne kumpul kekuatan dlu laa...sbb byk2 kne bace kan...i ni lemah sket. pembacaan yg byk akan menyebabkan kemengantukan yg melampau.

eh,eh btw td dok godek2 encik ipong, pastu mcm ter-sign up tweet2 la pulok. ye la xyah gelak kot..sy mmg lmbt..tp jgn la malu nk kwn ngan sy ok? rajen2, follow me lah yee...ill folo u also! v(*,*)V

rehansyazwani


l0ts of laf~

Monday, August 16, 2010

berlari-lari nak jumpe si-Dia

tggu punye tggu pg td..xnmpak pun bayang si-Dia ni nk smpai...so sy cm decide je la g kelas..wah2 bagos betol kan. v(^,^)

sarung jeans,baby tee pastu tudung n last skali sweater turquoise peberet..pastu jalan berlenggang lenggok menuju kelas kt geography n geology punye bangunan..kt sini tmpt lecture mmg sepah2..xekot fakulti pon...so mmg best choochi matee.. ;)

smpai2 kelas dlm kol 11.05gtu..duduk la denga lecture SPRM ngan penuh khusyuk walopon ade budak kt blkg dh tdo2..ish2 apela tdo dlm kelas ni..xsenonoooh! (x.x)

bru bukak buku nk tulis2 sket,tetbe poket vibrate pulak..time ni kol 11.26. eh, k.effah tepon. teros tutup blk buku, pastu kua kelas, den nk angkat phone xsmpat pulakk..adeh pastu seb baek die tepon blk.

k.effah: rehan! Dia dh smpaii...die kate xleh tggu..baek cepat.
sy: alamak...ckp kt Dia tggu 5minitt je!!

letak tepon pastu teros berlari blk umah..ye BERLARI ok! demimu si-Dia...seb baek kt sini org mcm xkesah kn..latak ko la nk berlari ke berenang ke asal xkaco org sudah..ha gtu laa..

punye la mangatkan, td time p kelas jln lenggang lenggok ade la gak dlm 13minit gtu..ni dh berlari2 dlm 6minit stengah je dh smpai! hahaha. pastu tgk2 Dia dh xdek..isk sdeh jap..pastu k.effah jerit dr atas, ckp Dia p jmpe org laen jap. ok saba2, mntak2 Dia dtg blk..

tggu2 smbil berdebar2 ni...lepas 9minit 37saat...Dia pon sampai!!! yehaaaa. sign2 jap, teros pelok Dia and bwk naek rumah. ok sy nk g romentik2 ngan Dia kejap ye... ;)

c0me to mummy dear!!!



l0ts of laf~

si-Dia

jumaat haritu, si-Dia dtg umah sy...tp saye xdek kt rumah...time tu ade kelas. si-Dia pon sedeh xdpt jumpa sy.

sy telefon, bwat date baru, si-Dia setuju nk dtg umah sy lg harini! yeyeyeyee..suke2. tp xtau la si-Dia ni nk smpai kol berape. sy pulak ade kelas..kalau si-Dia xdpt jmpe sy arini, mmg si-Dia merajok teros la..pastu sy nk kne g amek seniri kt pejabat die...kt epot sana plak tu..jaohhh...

sy harap si-Dia smpat smpai sblm sy pg kelas jap lg.

si-Dia! xsaba tau sy nk jmpe awk!! ;D

l0ts of laf~


**dh jmpe si-Dia nanti sy tunjuk gmba k? ;)

Sunday, August 15, 2010

puasa: MALAYSIA vs PERTH

assalamualaikummmm! jawab cepattt...bg gemok sket pahale pose korg tu...ni tak, asek bg kurus je pandai...tgk pompuan seksi la...tgk laki ensem smpai nk juling2..mulut tercarut2 ke...bile amek air smayang tu lameee je time berkumur...alalalaa kan? kan..sy tau la..paam sgt dah...hehe

tajuk kuliyah dhuha kite hari ni adelah tentang perbezaan pose di malaysia tanah tumpah darahku dan juge di perth tanah tumpah darah jiran sebelah rumah kiteorg ni...sbb skarang time2 org smayang dhuha kan..tulah jd kuliyah dhuha..haip ckp ok je. jgn byk tanye nanti ustazah marah ni.

1. okeh..memule misti la nk ckp pasal mase.
MALAYSIA: sahur ala2 kol 4.30-5pg gtu kan..pastu imsak dkat2 kol 6pg. den berbuka plak kol 7lebeh ke.


PERTH: time sahur tu lebeh kurg ajee eh..cume imsak sini awl sket..dalam kol 5.20pg gtu...TAPIII ini yg daku sukeee...kami bukak pose kol 5.45ptg naa....hoh0iiihoi terus rase nk menari zapin.



2. cuace pulakk.

MALAYSIA: kalo dulu time pose bulan dobelas mmg suke sbb ujan je manjang. xrase sgt. tapi mcm time2 skang ni, mmg menduga keimanan betollah. dgn panas teriknya..habuk2 lg kalo kt kl tu, mmg bisa menyakitkan kerongkong. tp jgn asek nk ngelat je k? byk dugaan ni pose gemok taw.


PERTH: alhmdulillah skang ni maseh dlm winter..so cuace sejuk2 petiais bwh je..bhgn bawah dah la..yg tmpt letak makanan2 xhabes tu..kalo tmpt letak ayam ikan kt atas, mau beku2 kami ni...range suhu dlm belas2 celcius. seb baek xtime summer..kalo x, mmg menggagau la gamaknye ngan suhu 40++ celcius tu...rmai la gastrik gamaknye nanti. hehe


3. makanan..ye ni part peberettt nyam2

MALAYSIA: xleh disangkal lg mmg byk gler makanan yg best2 and senang dapat...biler tebayang pon dh meleleh2 ayaq lioq..ish! pastu bazar2 banyak kan..mcm2 ade..pilih je. kalo malas masak tu no hal la kire.


PERTH: awal2 lg dh kalah. tambah2 kalo nk banding laok masakan sendiri yg xseberape ngan masakan umi kt rumah. adeh bile la nk lengkap buku resepi sy tu. pastu nak carik bazar? xdapek la yop! kueh2 pon kalo nk mkn sniri kne la bwat xpon tggu org bg..huhu



4. suasanee bulan ramadhan.

MALAYSIA: dah kompem2 ramai org islam, so aura bulan ramadhan tu mmg terase la kan..best je sbb tau sumer org pon mcm kite..puase.kalo kt restoren2 ke kdai makan ke..misti akan nmpak lengang sket time lunch ke bekpes ke..gilo kau nk makan time tu..kang xpasal2 naek van jenazah tu..kne angkut.. malunyooo.

PERTH: kehidupan adelah seperti biase..xdek ape pon yg berubah...tgk restoren, rmai je org...kt uni, siap minom jus makan muffin smbil berjalan2 lg. dh deorg bukan islam mmg la xpose..ish2 bukan sy laa. walopon cuti ke, blk rumah taw mkn dlm almari je.


5. solat terawih
MALAYSIA: lepas solat maghrib je akan bersiap2 kan..pastu jalan pon sibuk la time ni org nk kua p teraweh..xpon kalo masjid ke surau dkat, dr rumah tu pkai siap2 telekung..pastu jmpe org laen nk p teraweh gak..senyum2 kan. lg satu, siap boleh pilih nk g masjid or surau mane. "eh,imam surau kt jalan gombak tu, die bc doa pendek2 je..cpat sket habis. kalau imam kt taman kajang, lameee tol..die bace surah panjang tuu...so kite p yang jalan gombak eh?". contohnye la..CONTOH. xkate korg cmtu pon. ;)

PERTH: dkat area sini, kiteorg pg solat kt surau uni je la..surau sekentot itu..kecik dan comel je..pastu kalo rmai mmg himpit2..laki kt bhgn bwah surau, den pompuan kt atas. pastu rmai la org dr negare2 laen kan..mcm2 pesen semayang. aritu dok sbelah minah arab kot, kurang khusyuk jd solatku. die bwk anak, so time smayang tu boleh angkat anak die letak tepi jap, tiupkan tgn anak die la, mcm2..deorg ni kan mazhab laen..



apelg ye..dh xleh berpk pulak..kalau ade nk tamabh or tanye pape, silelah! igt, walo dimana pon anda berada, marilah kite same2 menggemukkan puase kite...yeaah!

uihhh...temptingnyer!

gmba kredit to: here .nak try msk nasik kerabu la nanti. kalo de upload tu mknenye bejaye la tu..hehe


l0ts of laf~

Saturday, August 14, 2010

bofosanfan!

safayafa mefenganfantukfuk lafa...sefekafarangfang defekatfat libfirafaryfi...kofononfon nakfak bufuatfat kerferjefe..tafapifi mafaenfen tefenetfet jefe lefebihfih.

peferutfut ponfon berferbufunyifi..pasfastufukanfan, kefejefe sefekofolahfah safayafa bafanyakfak safangatfat...mafalasfas gifilefe ofokeyfe nakfak bufuatfat...dahfah lafa sefemufuafa kefenefe bufuatfat soforangfang2...takfak jumfumpafa pufulakfak menfendefe yangfang dificafarifi.

oforangfang tufu ponfon takfak afadefe pufulakfak...nakfak ymfm ponfon takfak bofolehfeh.

tefetifibafa rinfindufu nakfak cafakapfap mafacamfam nifi. koforangfang pafahamfam takfak? ishfsh2...nafapefe keferutfut2 tufu? nanfantifi cefepatfat tufuafa laafaa!

l0ts of laf~

**kalo bace blk sy pon juling.hahaha

mari berselawat




1. Menjunjung perintah ALLAH SWT.

2. Perkara yang sama dibuat olehALLAH SWT kerana ALLAH turut berselawat ke atas Baginda SAW.

3. Perkara yang sama dibuat oleh paramalaikat kerana malaikat turut berselawat ke atas Baginda SAW.

4. Dikurniakan 10 rahmat oleh ALLAHSWT.

5. Ditinggikan pangkatnya sepuluhdarjat.

6. Dituliskan baginya sepuluhkebajikan.

7. Dihapuskan baginya sepuluhkejahatan.

8. Diharapkan doanya (Doa Orang YangBerSelawat) dimakbulkan kerana Selawat inilah yang menaikkan doa itu ke langit.

9. Mendapat syafaat Nabi S.A.W.

10. Mengampunkan dosa.

11. Menyelesaikan masalah ataumenghilangkan dukacita.

12. Membolehkan dekat dengan Nabi SAWpada hari Qiamat.

13. Boleh menggantikan sedekah bagiorang yang tidak sanggup (berkemampuan).

14. Ditunaikan segala hajat.

15. Dapat doa dari para malaikat danrahmat dari Allah SWT.

16. Membersihkan hati danmensucikannya.

17. Mendapat khabar gembira sebelum matibahawa dia ahli syurga.

18. Terlepas dari huru-hara HariQiamat.

19. Mendapat doa dan salam dari NabiSAW.

20. Mengingati kembali perkara yanglupa.

21. Mengharumkan majlis dan tidak adapenyesalan bagi semua orang yang ada di majlis itu.

22. Menghilangkan kemiskinan.

23. Tidak termasuk dalam golonganyang bakhil.

24. Terlepas dari kutukan Nabi SAW."Hinalah orang yang disebutkan namaku di sisinya tetapi dia tidakberselawat (kepadaku).".

25. Menyenangkan jalan-jalan masuk kesyurga.

26. Menjauhkan majlis daripadamenjadi busuk.

27. Menyempurnakan setiap kalimahyang dimulakan dengan memuji ALLAH SWT.

28. Mendapat Nur ketika melalui dititian (sirat).

29. Menjadikan kita tidak bersifatkasar.

30. Mendapat pujian ALLAH SWT di sisipara malaikat.

31. Diberkati umurnya dan semuapekerjaannya.

32. Mendapat rahmat ALLAH SWT dansentiasa dikasihi ALLAH SWT.

33. Menambah Mahabbah kasih-sayangterhadap Baginda SAW.

34. ALLAH SWT dan RasulNya bertambahkasih dan sayang kepada kita.

35. Dapat petunjuk dan hati menjadihidup.

36. Nama orang yang berselawatdisebut-sebut di sisi Baginda SAW.

37. Dipermudahkan ketika melaluititian Siratulmustaqim.

38.Menunaikan sedikit hak Nabi SAWdan bersyukur kepada ALLAH SWT.

39.Termasuk dalam Dzikrullah mengingatiALLAH SWT.

40. Mendapat KeMuliaan danKeIstimewaan dari ALLAH SWT.

41. Sabda Rasulullah SAW:"Barangsiapa yang berselawat ke atasku 1x, nescaya ALLAH akan turunkanrahmat ke atasnya 10x ganda." - (Riwayat Muslim.).

42. ALLAH SWT akan hapuskan dosa2kecil dengan kita mengamalkan berselawat sebanyak 11x setiap kali selesaimenunaikan Solat Fardhu.

43. Jodoh ditentukan oleh ALLAH.Amalkan Selawat 100x sehari, Insya'ALLAH akan dipermudahkan bertemu jodoh samaada lelaki mahupun wanita.

44. Setiap penyakit ada penawarnya.Bacalah Selawat 7x pada air dan minum. Insya'ALLAH, perut yang sakit ataumemulas akan sembuh.

45. Sesiapa yang amal membaca Selawat3x setiap selepas solat 5 waktu akan dihilangkan kebuntuan fikiran dalammenghadapi apa jua masalah.

46. Amalkan membaca Selawat sebanyak1000x sehari, Insya'ALLAH akan dikurniakan kebijaksanaan pemikiran. Di sampingitu berusahalah untuk menerokai pelbagai ilmu.

47. Sesiapa yang mengamalkanBerSelawat 11x setiap hari, dengan izin ALLAH dirinya akan lebih dihormati dandihargai oleh orang lain.

48. Menurut Sayyid Ahmad Dahlan,sesiapa yang BerSelawat walau sekali pada malam Jumaat, saat mautnya kelak akandipermudahkan ALLAH seperti yang dihadapi oleh para nabi.

49. Sesiapa yang BerSelawat 41x sehari,Insya'ALLAH akan dihindarkan daripada sifat tercela seperti hasad dengki dansebagainya dalam dirinya.

50. Sesiapa yang amalkan BerSelawat1000x pada malam Jumaat, Insya'ALLAH akan beroleh kebahagiaan sama ada di duniamahupun di akhirat.

51. Amalkan Selawat 11x setiap kaliselesai Solat Fardhu kerana ALLAH akan mengindahkan Akhlaknya menjadi lebihdisenangi di kalangan orang lain.

52. BerSelawat 33x sehari dapatmenjernihkan hati, mudah memahami akan sesuatu ilmu yang diajarkan, di sampingberoleh ketenangan fikiran.

53. Sesiapa yang BerSelawat tidakkira banyak mana hitungannya setiap hari akan mendapat KeBerkatan dalam apa juapekerjaannya dengan syarat ia berusaha mencari keredhaan ALLAH SWT.

54. Amalan BerSelawat sebanyak yangmungkin setiap hari menjamin keselamatan hidup dan pertolongan ALLAH,lebih-lebih lagi pada saat kita menghadapi kesukaran hidup.

55. Menurut Syibab Ahmad, sesiapaBerSelawat 3x setiap selesai Solat Subuh, Maghrib & Isyak, ALLAH akanmenghindarkannya daripada sebarang bencana.

56. Sesiapa yang amalkan BerSelawatsebanyak 1000x setiap hari, ALLAH SWT akan memeliharanya daripada sebarangancaman musuh serta bahaya fitnah.

57. Amalan BerSelawat secara teraturdan Istiqomah setiap hari mampu membersihkan kekeruhan jiwa, dipermudahkanALLAH akan segala urusan dan mendapat keampunan daripadaNya.

58. Menurut As-Shawi, sesiapa yangmembaca Selawat secara rutin (tetap), akan terpelihara hatinya daripadagangguan serta tipu daya syaitan yang melalaikan.

59. Membaca Selawat 10x pada setiapwaktu pagi dan petang akan memperolehi keredhaan ALLAH serta dijauhkan diridaripada mendapat kemurkaan ALLAH.

60. Sesiapa yang membaca Selawatsebanyak 7x selama 7 Jumaat berturut-turut, ia bakal mendapat syafaat(pertolongan) daripada baginda SAW.

61. Menurut Al-Hafiz Dimyati, sesiapayang berhajat menemui Nabi SAW dalam mimpinya maka amalkan membaca Selawatsebanyak 70x sehari.

62. Ada riwayat yang menyatakanbahawa amalan BerSelawat 80x setiap selepas Solat Asar pada hari Jumaat, Insya'ALLAHakan dihapuskan dosa-dosa kecil seseorang.

63. Sesiapa yang sering mengamalkanBerSelawat pada setiap hari, ALLAH akan bukakan pintu rahmat dan rezeki yangtidak disangka-sangka baginya.

64. Jiwa yang resah gelisah dapatditenangkan dengan Dzikir, termasuklah dengan BerSelawat sekerap yang mungkinkerana ALLAH SWT itu Maha Luas RahmatNya.

65. Ulama berpendapat, sesiapa yangmengamalkan Selawat saban hari tidak kira berapa jumlah hitungannya,Insya'ALLAH dihindarkan daripada taun dan wabak penyakit berbahaya yang lain.

66. Membaca Selawat 1000x selepasSolat Hajat 2 rakaat mampu menghilangkan keresahan, rasa dukacita sertadikabulkan ALLAH akan hajatnya.

67. Menurut Para ulama, sesiapa yanginginkan saat kematiannya dalam kesudahan yang baik, maka BerSelawatlahsebanyak 10x setiap selesai Solat Maghrib.

68. Para Ulama berpendapat, ALLAH SWTakan sempurnakan hajat yang baik dengan sentiasa BerSelawat 40x hingga 100xsetiap hari, diikuti dengan usaha yang berterusan.

69. Sabda Nabi SAW: "Barangsiapayang BerSelawat kepadaku sebanyak 100x pada hari Jumaat, maka ia akan datangpada hari Qiamat dengan keadaan bercahaya." - dari Abu Naim.

70. Sabda Nabi SAW: "BarangsiapaBerSelawat kepadaku 10x pada waktu pagi dan 10x pada waktu petang setiap hari,ia akan beroleh syaafaatku pada hari Qiamat." - dari At-Thabrani.


**marilah kte berselawat**

l0ts of laf~

Thursday, August 12, 2010

pose yuk!

kt sini arini baru setat pose...maka selamat berpuasalah kpd kwn2 walau dimana shaja anda berada...igt jgn korek idong...tau la sumer suke kan..tp tahan la siket ok?

beruntung tau korg dpt lg rasa puasa. cepat2 sumer ckp alhamdulillah. moga2 ini bukan ramadhan terakhir buat kitaa. i.allah. :)

kurgkan gosip, tingkatkan prestasi, solat teraweh jgn lupe. yelaa..dh kenyang2 tu kan, misti mcm nk skip2..sebulan je kan..so mari lah kte kejor ape yg boleh..smoge anda sumer mndapat barakah ramadhan.

l0ts of laf~

**sy tgh bersedeh. jgn kacau. :(

Tuesday, August 10, 2010

bile pose?

puasanya bilaa??esk atau lusa ye.

sengal tol..kt sini xdek org nk tgk anak bulan ke?rindu pulak kt pakcik ni. kalo x, tiap2 taon dok tggu die je..nk pose tggu, nk raye apetah lg.





korg puase bile eh?

l0ts of laf~

Sunday, August 8, 2010

detektif nash,fah dan han.

ptg td, kami berjaya membongkar satu misteri disebalik kes kawen lari.

suspek: en najom *bukan name sebenar*
ejen 007:
saya dan housemate. k.effah ngan nash tu housemate sy skang.

critenye bermula semalam. time kteorg p solat kt masjid perth tu, jmpe la sorg brother ni, kaki die mcm tempang sikit. dok tanye itu ini, den die kate die ade restoren n nk pekerja part time kan. die tanye kot2 kteorg nk keje. kami pon mcm berminat la kn. sbb keje kt restoren mcm ok la gak. pastu nash amek no phone die.

pastu td, die kontek kiteorg soh p tgk kedai die la kn..kate nk keje. so lepas zohor, kami p pinjam kete bdk undergrad, den gerak la ke cottesloe sbb kdai die kt sane. area situ rupenye tepi pantai. cantek la pntai die smpat gak menembak sbentar disana. den dok bincang2 n die nk tunjuk kdai die yg lg 1 tp kt tmpt laen. pastu die bg kteorg fish n chip kt kdai tu yg byk giler. den kami lepak kt tepi pantai jap smbil smbang2.

den tetbe nash ni mcm teringat akak die pnah cite, kwn die punye kakak *paam x korg ni?heh sy tgk pon dh berbelit no* dlu pnah ade kes kawen lari kt singapore ngan laki arab, yg ade bisnes kt aussie ni. kaki die tempang. tetbe kami mcm......OMG!!! adekah mreka adelah lelaki yg same?

teros google la kan...sbb brite tu pnah kua kt suratkhabar. skali xjmpe lak. nash tros tepon kakak die tanye blk. pastu google lg. ting! tros kua siap dgn gmba lg. bile tgk name je dh mmg same. gamba pon. mak ai keciknye duniaaa...takot dh la kan. kalau korg xtaw psal news ni, leh tgk kt sini.

pastu kami bwat je mcm biase, ikot je la die p kdai lg satu tu. den die dok cite itu n ini. psal kes die kawen lari kt singapore tu pun die cite. pastu die mcm: eh, korg xnkal ke?aku ni pemes tau. kua surat kabar kt mesia byk kali lg.

tp kteorg mcm: oh yeke..kteorg xtaw laa..blaaa.bllaa...blllaaaa. padahal td dh google mcm2.
lepas setel tu, kiteorg pon blk la umah. den ade kwn nash ni tepon. kwn die ni rupenye tau jgak psal laki tu. die ckp xyah r keje situ, sbb laki tu mmg suke tipu ckp belit2. n die act byk hutang, sbb tu ade msalah ngan bekas metua die kt mesia tu..n oll la..mcm2 crite plak. cuak jap ok sbb kteorg dh bg kt die time bler koteorg free n nk msk keje.

pastu dh takot ni. tanakkkk keje kt situ. oh tlg. teros msg die ckp ayah kteorg xkasi keje n kne focus kt stadi. ye alasan mmg xboleh belah betol. den die tepon apetah si nash ni goreng...hehe tp last2 die mcm trime je kami xmo keje.

alhamdulillah. Allah maseh sygkan kami.

maka berhati2lah dgn org yg anda xkenal ni. org2 ni mcm2 jenis kan. sy pon crite brdasarkan crite yg sy denga. kalau xbetol xtaw la..tp yg pnting xmo keje kt situ. titik

l0ts of laf~

debaran semalam

perjalanan terasa begitu panjang. hati sudah tidak keruan. jantung juga berdegup kencang. sesak di dada terasa dek kerana menahan rasa.

kugagahi jua. mengatur langkah dengan cepat. tidak sabar rasanya untuk smpai.

akhirnya bertemu. daku bhagia...


0..... 0
/__\ |__|
||..... ||


*paam kan sign apeni...sy nk upload gmbo td..lime ploh namribu kali try.tp xboleh..tepakse la bwat manual. cantek kan. tp jgn la pulak mintak sy lukis permandangan time sunset manual mcm ni. mistila faul.*


ohh...lega sekali. stelah hajat di langsaikan. boleh kembali mmbuat keja dgn gumbira. perjalanan td yg terasa begitu panjang tidak lg dirasakan.


harapan: admin, silalah bwat jamban yg ade air kt uni tu byk sket ye. xlarat la sy kalo kne berlari2 kt toilet yg satu itu je. (-.-!)

l0ts of laf~

Saturday, August 7, 2010

nak kawen!!!

ptg td sy pegi city..sbb nk jmpe min...die ni budak curtin...die juge merupakan gf kpd kwn en dear..ha gtu laa...td jmpe die nk amek brg penting dr mesia. rahsie. hehe gedik. dan juga berudband..hoh0 dh de tenet skang..yeyeyeahhhh. tp this month 1gig je..next month bru nk upgrade blk jd 6gig kot..

sy ade order sumting gak td time kt city..kalau slamat smpai nanti sy stowry ok? :)

pastukan...td kua dlm kol 3ptg..time tu xsejuk sgt...so xteringat nk bwk sweater ke jaket ke...pastu time dh kt city tu mmg la sejuk gler kot. kalau bejln laju boleh tahan sket. tp bile time benti and ade pulak angen betiop2 kan...mmg xleh handel la..menggigil2 rase. time nk tggu bas blk umah tu paleng seksa kot. pelok diri seniri je la..hai kalo lah ade org yg boleh dipelok kan.

waaa....nak kaweeeeeeeeeeeeeennnn!!!! ;D

asal sejuk je sawan... mintak maaf ye ;) gudniteee...

l0ts of laf~

Thursday, August 5, 2010

ku sendiri..isk

keje sekolah dh byk..skang semua kene bwat seniri.

dah xboleh g ketuk bilik cik minah den "yangggg, i nak copy esemen dsp! mwahsss2.
xpon kumpol kt kempas ramai2 pastu yg bwat asemen wan ngan aufa je. ok yg laen ade try nk bwat jugak tp sy, tggu dh siap den pegi mengendeng2 kt deorg bwat muke comelwaloponxcomel pastu tetbe asimen dh siap. ohh indahnya nikmat doniaaa...tp xpe ade geng. mawi ngan mizi pon kekdg nmpak cm bizi2 wat keje pastu last2 copy jugak..hahaha ;P

kekdg ade kt blk aimi sroh die ajar programming tp last2 TERtido tetbe eh knape asimen ku dh siap. ohoho ;)

sy sayang kawan2 sy yg suke bwat asimen itu.

tapi itu dulu..waktu kami maseh bersama. but sekarang now...eh rindu plak cikgu sejarah kt pc..die suke ckp english melayu suke hati tp comel.

contoh:
sekarang juga = sekarang now
gapodio rimau *ni bahase kelantan* = what tiger

ok sambung...ha tp skang sy kne berusaha di atas kaki dan tgn sendiri...bagos jugak kan sbb sy dh pandai pinjam buku kt library ok. clapppp2~ asimen pulak sumer individual. niceee~

dh jom g smbong wat keje. paper software requirement yg kene discuss kt kelas kol 2ptg nanti xcari lg. (-.-!)


l0ts of laf~

Wednesday, August 4, 2010

kembar itu



2,3 hari ni asek jmpe deorg ni je...eh2, adekah ini petanda?kalau betulla kate org2 tua...sy suke je! ;)

memula hari apetah aritu, dh jumpe derg berdua ni..kelmarin jumpe lg...ala2 same spesis la..ye sikembar lg...aalaa korg xpnah ke? kalau xpenah, mmg rezeki sy kot. ;P



ni ha...deorg...kan...sgt comel ok...kalau org tua2 mmg xbg makan mnde2 yg kembar ni mcm pisang kembar ke, anggur kembar ke, biskut raye kembar ke atau buah duerian kembar..er ade kot.

sebabnye takot nanti dpt anak twin...eh best apee...i suke taw twin2 ni..baby je ok, en dear kamu jgn perasan.. heeehe kalau dpt twin mcm snang je, skali branak dah dpt due..skali sakit je dh kua 2...so bleh bercoti 3,4,5 taon kan...pastu besar same2..ooohhh comelessss giler ok..

so utk meneruskan misi, marilah kte makan mkanan kembaq byk2...kakaka mintak2 kembar yg normal la ye..kalau yg siam tu nauzubillah!

mggu ni dh 2kali mkn teloq kambar....korg jgn keles. slamat mencari telor kembar ye kwn2. xP

ish..kecik2 dh pkai contact lens.



l0ts of laf~


Tuesday, August 3, 2010

gaji 180ribu sebulan

smalam duplicate kunci rumah kt broadway.

sebatang=aud9.50

sy duplicate 2batang kunci rumah.

iaitu aud19...yang juge bersamaan +- 60hengget.

gler kentangg!!!! pastu kalo nk ring die tu kne baya aud1.50 lak...citttt...xpayaah2... i ade byk keychain!

mahal2...kalo kt tmn u duplicate 1kunci pon bru 3hengget, tu kalo kunci k9 la...paleng mahal pon 5hengget sbb kunci ktc...

igt2 kalo benti blaja, den bkk kedai kunci lg boleh kaye kot. kalo sorg +-aud20, sehari dlm sratos org dtg duplicate, dh dpt 2000. sbulan, kali ngan 30. waaaah3. aud60ribu ok pendapatan sebulan. kalo aud la...cube convert ke rm, darab plak ngan 3....pehhhh rm180ribu tu...ya aww aww....kaye nye nox!!

tp adeke org duplicate kunci hari2?


l0ts of laf~

Sunday, August 1, 2010

made in china


korg prasan x...kalo g jalan2 ke soping2 ke...bile tgk tag je misti made in china...ye xdek la misti..tp mcm kbanyakan...ye la cbe g tgk..contoh tersenang adelah bj...walopon bj guess,esprit,gap dsbnya tp bler tgk je ketas2 yg jahit kt bj tu, misti made in china. kire xyah la beli bj mahal2 kn sebabnye ntah2 kilang bwat bj guess ngan adibas tu same je. pastu satu cop guess, satu cop adibas. kompem2 la yg guess tu jual trgr rm98.76, pastu yg adibas tu leh dpt spuloh hengget je kt uptown. ye x?

heh..misti la tak kn...mintak2 bukan cmtu la..kalao x sadis la saye, sbb td bru bersoping2 bj3 kuliah..heheh poyo beriye cite psal kilang bagai pdahal nk btau bli bj je...ish2 huduh tol prangai. kalo x nunjuk xleh ke? ;P

ok berbalik kpd isu td...sbenanye sy prasan lame dah tp cm lupe nk share..sbbnye byk kot brg2 kt sini sy tgk made in china...xkire la dr bj,suar, yg kecik itu mahupun besar, pinggan, tuala, alas kaki, hanger,cawan,sarung bantal...ok faham kan? semua2 tu..made in china. sebab ape ye gamaknye. adekah sebab tenaga buruh murah, so deorg dpt reduce cost utk penghasilan brg tu..tp brg2 tu deorg jual still mahal kan?

mknenye deorg leh amek untung limebelas kali ganda kot. ish2..kesian tol kt buruh2 kt china ni...kena kerahan tenaga pulak. kite kena ramai2 membela naseb mereka!!!

ok tetbe dh mcm aktivis amende ni.

gudnite..ngantok dh sbb tu weng.

l0ts of laf~