heart u!

Friday, December 31, 2010

arini beday umi saye jugak!

assalamualaikum!

pagi td eksaited sgt mengepost entry smpai lupe nak mentionn.
arini kan beday umi saye jugakk!! hoh0

suweet x?? suweet kannn. heheh nanti sy nak beranak anak 1st on 31dec jugak la. so kne perancangan yg teliti ni. :p

kalau ikot IC mmg beday umi arini, tp die ckp dlu atok sy dfta die lmbt. sbenanye die lahir 26dec kott. gtu la kalau sy xsilapp. 

so kite ikot IC je la kannn. 


mari nyanyi ramai2 utk umi pulak ok??


happy birthday to u!
happy birthday to u! happy birthday to umi,
happy birthday to u!
i love u so much, who i am today its all because of u~ hugsss. pelok rapat2. *walopon xberape nk rapat sebab tesekat kt peyuttt. ;p*

l0ts of laf~

ohh btw umi sy sweet 45. keh keh

its my birthday!


assalamualaikum!!
beday saye tau arini kawannn2! heheh

alhmdulillah sy bersyukur diberi peluang untuk maseh bernafas di bumi ini smpai usia 22tahun. theres many thing that i 've been through. i am very happy with my life right now, being surrounded by the people that i love..family, mr love, relatives and friends. i love u guys so much and im blessed because i've known u all. my life become extraordinary is because of You, extraordinary people. Alhamdulillah once again.

many great things happen throughout this year and most of them will always remains in my heart. i hope that i have long life because i know that many great people out there are waiting for me. Hello! im rehan, nice to meet you. :)

for my family, mr love and friends that always support me, thank you so much. i love you. muaaackssss!

l0ts of laf~

Wednesday, December 29, 2010

Cara-cara nak sambung belajar di Luar Negara

assalamualaikum!

tengok tajuk tuuu..tgk tuu. wah mcm serius sungguh. xpernah seserius ini tajok entry. heee

sebenanye bukan ape pon. ade seseorg ni btau sy, suruh sy tulis kt sini pasal cara2 dan prosedur utk smbung studi kt oversea. utk master or phd la. kalau undergrad tu sy mmg xdek pengalaman sgt sbb sy amek degree kt utm. ye UTM skudai yg cukup sy banggakan ituu.. wah wah. ;)
tapi untuk postgraduate boleh la sy nk share. bkn la sy tau sgt, and maybe mnde sy btau ni korg dh tau punn, tp saje la nak compile la gtu. ni pon berdasarkan pengalaman yg sy dh tempuhi dlu la. dh sedia semua?? ok jom saya bwk anda semua ok. fasten ur seat belt, gentlemen/women...start ur engine.


Cara-cara nak sambung belajar di Luar Negara
1. Survey and apply for University

Korg misti dh plan nak sambung study kt mane kan. UK ke US, Canada, Australia, New Zealand, etc...so boleh la google universiti yg ade kt tempat2 tu. itu kalau dah ade tempat yg korg nk pg. lagi satu, boleh la cari universiti depends on their ranking. sbb each university ade specialty die. maybe universiti A bagus engineering, pastu universiti B ni bagus bwat MBA..gtu laa. then, g la website uni..tgk la course2 korg nak tu, pastu apply lah on9. kebanyakan uni kite boleh apply on9. tapi ade yg free and ade yg kne bayar.


selain dari gune internet, korg boleh gak mengunjungi education fair yg mmg selalu diadakan di serata negara. eh, di seluruh malaysia. actually kalau pegi ni mmg membantu gler la sy rase sbb dulu pon, sy apply uni melalui education fair jugak. time ni, korg tanye la ape2 je korg nk kt universiti representative yg datang. deorg baek sangat. mmg jawab je walopon korg tanye tu merepek2. sebab kne la jage imej uni kan. lagipon budak2 international mcm kite, bayar yuran mahal. sebab itulah mereka akan layan kite baek2 gtu. heheh lg satu, untung2 korg boleh apply uni tu free je sbb deorg akan wave kan application fees. certain2 uni mmg kene bayar application fees. kekgd smpai 100dollar. erk mahal kot, dah la xtau lg kite nk g ke x kt uni tu..betol x? so kalau boleh, biarlah application kite tu free of charge je. heee


2. Reply from University

Bile dh apply uni semua, tggu la reply dr deorg..and selalunye xlama. 2,3 minggu or sebulan. if apply on9, korg ade bagi email kan, pihak uni akan bg feedback kt korg. then, biasanya bila apply on9, kite kne scan segala sijil2 yg berkaitan tu. transcript, degree dsb. nanti deorg akan tgk, course yg kte nak apply tu sesuai ke tak dgn degree kte. if semua ok, nanti pihak uni akan bg conditional offer letter. conditional ni sbb kdg2 sbb kte xcukup memenuhi semua condition lg. contohnye xamek IELTS/TOEFL lg ke. tak pon ade sijil yg missing, or passport punye copy xanta. tgk la...nanti dkat surat deorg bitau.


3. Funding. 
Lepas dh dapat uni, boleh menarik separuh nafas lega, sebab ape separuh? sebab skang kne la berusaha cari funding pulak. kalau u ol mampu support diri sendiri, boleh la menarik nafas lega smpai habis. tapi kalau mcm sy, ala2 tak berape nak mampu gtu..hehe so kne la berusehe cari funding, sape2 ke yg nak support kte belajar kan. sebab bukan murah nk belajar tempat org ni. tgk lah currency deorg kan. kalau kt indon boleh tahan lagi. tu pon agak mahal kalau compare dgn msia. if nk sambung master kt oversea, kalau kt australia or NZ, utk 2years if korg ade +- rm400k, boleh la nk gune duet seniri. kalau UK,US plak mybe 2kali gnda kot. hehe pandai2 je. tp yg pasti mmg perlukan wang yg berkepuk2 la gtu. so, boleh la cari2 scholarship di sini. cube apply. selalunye akan ade interview lah. doa byk2. i.allah ade rezeki, ade la company or gomen nak support. 



3. IELTS/TOEFL
Next step nye adelah mengambil english examination yg valid utk kte gune di oversea. sebab ape kite kne amek exam tu, sebab negara kite adelah non-english speaking country. maka, utk prove kan kite ni boleh survive kt negara deorg, kene la amek exam ni. saye dulu amek IELTS. 3 kali. hahaha malu nak tulis besar2. :p kalau rajen boleh tgk crite IELTS sy yg panjangggggg tuu. kalau korg terror english, ok je kot sbb IELTS ni mcm MUET aje. tp kalau rs mcm pening2 skt, lupe2 dah nk bwat essay cane ke, boleh la pg  mane2 english class supaye xpayah amek banyak kali. sy dlu kantoi yg module writing. pehh tensen ok. sebabkan satu module xlepas, kne repeat semua. terbang melayang duet. sbb writting die mcm kne ade skill. ade certain2 term yg kte kne tau. lepas 2 kali sy xberjaya dpt band 6 and above utk writing, sy pg english class kt area klcc.  and lepas tu alhmdulillah setel! ;)



4. Passport

biler dh setel and lulus semua, boleh la tarik nafas yg tertinggal td kan. and sekarang masa utk bwat passport!! hehee tp sy tau la skang ni sumer org mcm dh ade je passport kan. so ini bukan lah masalah pon. bile dh ade passport, time application kt uni tu korg jgn lupe attached skali passport korg tu. scan la skali ngan transcript2 ok. 

5. Visa.
Untuk visa application plak, once dh dpt unconditional offer from uni, baru la korg boleh apply for visa. and sekarang kan canggih manggis. so visa application boleh la dibuat secara on9. sediakan credit card utk bwat bayaran ye kawan2. 

setelah dapat visa tu, boleh la stat cari2 barang utk dibawa terbang bersama. ha begitu lah ceritanyaa. ade yg saye tertinggal x? kalau ade btau la nanti sy tambah ok?

l0ts of laf~

Wednesday, December 22, 2010

lawatan sambil bermain air di tanjung aru

assalamualaikum!

tanjung aru bukan di kelantan, tapi berkedudukan di sabah ye anak2. berkedudukan mcm pelik sikik bunyinya. kalau tukar kpd berlokasi mcm lebeh senang difahami kan.

3minggu lepass. heheh lame bukan baru nk bwat entry. xpe, ade usehe kan disituuu, at least mane tau org nak tgk tmpt2 menarek yg boleh dilawati di sabah ke. cewaah

haa...kiteorg bosan2 berwiken kt umah kan, so saje la pg pantai, maen2 air sket, hitam2 kan kulit sket...kalo blk kk mmg slalu kulit akan jadi 2 tona lebeh gelap (T.T) . pastu barula hegeh2 nak tukar skin care pakai olay white radiance balik. eh tapi pakai olay mmg best pong! cubelah, cubelahh. ;)

ok mari lah kite tgk gambar since mcm lame gler xletak gmba, kot2 ade yg rindu i ke kan. hahaha

hari dimulakan dengan sarapan yg berkhasiat..ke?


die ni makan 3bijik roti canai telor. sesuai dgn kapasiti badan. hahahaha







tumbok kauuu! hehe





yg belakang tu mangatnye berlari.

nak sampai dah...nakkk............

tunjuk ni jugak! yeay spa pasiaq

berpelukan di tempat awam. oh dh kawen xpee la.

shayangggg bapakku. heehe










sistaa! yg jantan sorg tu tgh spm lg. tu yg xdek ni.

l0ts of laf~

Monday, December 20, 2010

kenape malas

assalamualaikum.

kenape sy malas sgt ni nak mengupdate. 

xdek org nak bace pon kan. tau, tp before ni xpenah kesah pon..heehe tulis seniri,bace seniri. 

tp boleh je membebel panjang2, cite macam2..tepek gmba byk2. skang ni byk je mnde nk kongsi, tp sy sedikit memalaskan diri, sebab ape?

kt rumah kot, mcm byk aktiviti laen. kalo xdek pon, tgk tibi ke,sembang2..so mase mcm terisi je, 24hours tu ala2 xcukup..mane nak jalan sini sane lg..hee kalau time cuti cmni la..padahal byk je rase mnde jadi,itu ini...kalau la boleh update blog gune suare je, misti lg best sket sy bercerita...xyah nak menaip2. dah dasar pemalasss (-.-!)

btw result sem lepas dh kuar rasenye...dak2 ni sumer dh seronok2 je nmpak. tahniah ye korg misti marbeless berjaya ye. kakak xtahu lg..takot pon ade. sy xdpt bkk sbb result kne block..katenye xbaya lg international fees yg 15k tu. dah tepon mara aritu, then deorg ckp uni xde anta invois pulak. hmm nanti la sy tepon uni. skang rase mcm nk enjoy puas2 dlu...takot kang dh tau result cmne lak kann..takotlah. kang down ke up ke xtahu..huu doa kan ye. huhuu

oh satu lg, sy sedang seseme. ye kt rumah je terus lah berselsema-semaan. dok kt sana sehat je. adekah sbb mkn macam2 kt sini. hmm mungkin jugak. kalo dah seafood 4,5 kilo hari2 mane tak nak tercabut idong kan. awak tu ade resdong xsedar diri. haih. tp sy rela je asal makan sedappp. hee

eh tetbe terbyk plak. 

selamat petang kawan2!

l0ts of laf~

Thursday, December 16, 2010

kota bharu kampungku

assalamualaikum!

ambo kt klatey doh ni, kelik kapung ah apelagi key. 

sbenanye byk mnde nak cite slame 2mggu lepas tapiiiiiiii modemku rosak. maka peluang on9 ade lah gelap gelita. kekdg je smpt on9 2,3 minit thru adek2 punye phone, tu pon check mail. haih xsenang duduk tol kalo xleh on9...rase mcm terputus hubungan tros dgn dunia lua. hehe

tp disebabkan kebosanan yg melanda sbb xleh bkk tenet aritu, so dok dpn laptop pon mcm xdek keje. maka tingg! terhasillah header baru yg syok sendiri tepek gmba sendiri banyak2. hahahaha.

kalo rs annoying tgk muke2 i tu, scroll la kebwh cepat2 sebelom header sempat loading. no heart feelings. hehehe

cerita2 yg dh basi tu, nanti sy compile sumernye ok. 

gudnite y'll! have a nice sweet sleep.

btw sy rebranding jugak blog ini. journey of rehan syazwani. pehhhh rase mcm diva. kah kah angkat bakul, masuk sendiri. xdek org nk tlg angkat sbb skang dh berat. 

l0ts of laf~

Friday, December 3, 2010

perth to kl in 24hours

assalamualaikum! 
sy ade hutang kannn. korg. hoh? limeploh hengget? bile mase? amboi pantang ye kate ade utang, abes pakat nak ngaku. tau la segale minyak gule naek skang nih..lari abes budget sumer org kan. 

hehe..setat2 je nk merepek eh..xdek, ni yg aritu zaman tok kirok dlu sy ckp nk cite kan pasal perjalanan sy yg maha panjang dr perth ke kk tu. haih..kalo dikira2 lebeh kurang 24hours gak la. dh ghupe dok antartika dak. org dok antartika pon xlame cenggini.



meh la duduk rapat2 sket, nk cite ni..jom kte flash back to 21st nov nite. kiteorg bertolak g airport kol 11mlm walopon flite sy kol 6.30pg esoknye. kenape awal? sebab nak g sekali ngan budak2 yg naek MAS. kami seking, naek airasia aje. eberione ken felai kannn. eheh

so bertolaklah kami 2bijik keta g airport perth tuu. sampai2 je tgk dak2 MAS yg laen tu muke kerut2 kedut seribu apesal pulak laa..pastu lepas angkut segale brg kami, g la kt deorg tanye kabo mengape muke begitu. rupenye org2 kt airport tu strict lah lak...hand carry mmg kne sorg satu bag je, and for women, their handbags are exception la..and must not exceed 7kilos. gilo la.

and sedia maklum lah...everytime sy  naek flite, xpernah berlenggang kangkung ke sawi ke. mmg slalu penoh kiri kanan tgn. tu naseb la tgn ade 2je. kalo tgn byk, mmg xlepaskan peluang kan. compem penoh belake. pastu dak2 MAS ni memule igt deorg leh bwk 30kg, tp bile smpai kt check in counter tetbe xdpt. kenape tu sy xpasti plak. haih mmg kalot habes repacking semule pastu kirim blk brg2 deorg dkat org yg anta kiteorg kt airport tu. 




lepas dan babai2 deorg, sy ngan kak effah g la melepak menghabeskan mase. nak carik port best ke yg ade plug boleh smbong kt laptop kan, nk tgk movie, skali xjumpee. so berbekalkan battery laptop k.effah yg dh tinggal separuh, kiterog tgk la cite 3idiots. tau dak korg? nehi to no? goggle yarrr.

tgh2 tgk tu, plink! abes plak battnye. laptop sy lak mmg xdek battery, mmg terbaek la kan. pastu time g toilet, nmpak ade plug, so sy p amek laptop and lepak jap kt toilet smbil charge battery. seb la toilet kering cantek. alang2 bosan2 tu, teringat nk unlock phone. 

alkesahnye, telepon kalo bli kt sane, kne la unlock dlu b4 leh gune simcard laen kt mesia. pasal unlock pon panjang cite nih. kne wat entry baru. hheeehe

haa..dok syok2 lepak kt toilet tu, dtg sorg makcik ni ckp soh sy g gune plug kt lua..peliks la sebab td kiteorg cari mmg xdek..so die tunjuk kt area ade kerusi urut tu..gune la plug kt situ, yg rupenye plug utk kerusi tu. dh mmg ade org cabut kot, gune je laa dak. pastu cm susah plak ok nk letak laptop. adeh give up. kiteorg bgn, den g duduk kt kerusi yg panjan2 tu je. 

smpai la tetbe azan subuh. 


kt laptop lah. kalo tetbe denga azan time kt sane misti rase cm nak lompat2. huhuu..k.effah pon g la bersolat. sy malass. keh keh. xdek laa. kang sy solat kang doshe pulak. ;)

boleh plak tgh tggu k.effah solat tu sy dh tersengguk2 ketiduran ok. penat kot, lepas exam tu mmg berjalan carik brg xbenti. gilos laaa. k.effah pon setel and kami teros la nk gerak g tmpt cek in. 

ramai tak org? sy ngan kak effah yg paleng belakanggggg tuu. heh


ms ni kol 4.30pg gtu kot. rase mcm dh awal giler ni. xleh bla tol. skali pusing je nk p kt tmpt cek in tu, ya Allah ramai nye maknusiaaaa!! dari mane dtg deorg ni, td tgk xdek ponnnn. tsk tsk sedeh ok. ye laaa. dh dtg dr kol 11mlm tuu..dh poyo2 nk jd org 1st la konon. citt hampeh belake. kene gak berator panjanggggg giler mcm ulat bulu tuuuu. mencikk!

berator punye beratorrr dgn brg yg byk giler tu sy cuak. sbb plan mmg nk hand carry corelle sekotak kt belah kanan, dgn gelas kristal 2kotak kt sbelah tgn kanan. pastu blkg ade haversack. hahaha tgk planning mmg xhengat. lepas ke masalahnye. 

sampai2 kt kaunter, k.effah cek in brg die..die amek 20kg. die plak plan nk hand carry satu woven bag tu. ade corelle etc2. den sy plak cek in brg, satu trolley bag dgn 2kotak-5kg each and kotak golf stick kwn jadila 32kg kot. sy dh upgrade luggage jd 30kg pon. so igt leh wat xnmpak gtu lebeh sket2. 

yg best skali, rupenye time tu dh kol 6lebeh and kiteorg dok deal2 tu jadi yg paleng last skali kt kaunter tuh. lepas cek in die cm tgk brg kiteorg kt trolley mcm still byk. yelaa. kate nk hand carry kan. skali mmg xdpt ar. dgn tetbe manager ade kt situ. dipaksanya kami cek in sumer brg or else tinggal. haversack sy pon kne timbang. ngenggg. sbb kan kne 7kg je. timbang2 9kg la pulak, die sroh gak buang ape2 smpai jd 7kg. hey pompuan kt kaunter tu mmg nk kne ar. 

sgale mak nenek yg sy konon2 nk hand carry, sumer cek in ok. ngan k.effah punye skali pon. and guess what, ofkos bkn free. kalo free sy xmembebel panjang kt sini. hahaha down gler rase ok time tu. pastu b4 kami gerak, si pompuan tu xpuas ati lg dgn haversack sy. sy tpu je dh buang 2kg apple letak kt cek in. padan muke kau. 

setel kt situ..naek lah flite walopon kurg gembira. adeh panjang plak cite kan. xpelah meh nak pendekkan. 
lepas 5jam lebeh, smpai lcct...lepak kt sane smbil tggu next flite ke KK kol 6.50ptg. seb baek ade org teman tauu. :')

tapiii flite delay pulakkk. haih apela naseb. byk rintangan dugaan sepanjang perjalanan ku pasrah ku akur 7,8.6 alhmdulillah syukur! kol 7.30 kot baru gerak dr kl, smpai kk kol 10mlm..amek2 bag lg..umi n adek2 fetch me up sbb baba g jb. smpai rumah kol 11mlm. 

kann..cukup 24jam bukan. esk tu tdo xsedar diri. lepas subuh baru leh tdo. letih sgt gamaknyeee..huhu

habes cite yay! juling dak bace?? ngehehe ;) btw timekaseh to google image. v(^,^)V

l0ts of laf~

Wednesday, December 1, 2010

necafe 3in1 membunuh!

assalamualaikum! 
ni ha sy ade bc kt fb. korg suke amek caffeine x? necafe ke kopi kapal api ke indocafe tak pon yg high class punye coffee spt setarbak,dome,coffee bean etc..etc. suke x?? sebabkan sy adelah peminat tegar nescafe/coffee and sewaktu dgnnya, so terpanggil la nak kongsi kt sini. bile bc gerun pon ade sbb mcm betul je yg deorg tulis ni. erk. takott. (T.T)

*************************************

Kawan saya (dah arwah)...... .
dari usia muda.....
pagi nescafe..... 2 X..
petang nescafe....2X. ..
malam nescafe....? X...


depan mata saya........ .
bengun dari kerusi ........
kaki dia terus patah....
ulang dia reput.....






Nescafe 3 in 1 merosakkan jantung & buah pinggang


Zaman skarang ni, banyak penyakit datang dari pemakanan…..


Beberapa hari lepas saya dikunjungi oleh seorang pelajar lelaki tahun akhir. Sudah beberapa bulan pelajar ini tidak bertemu dengan saya. Pelajar ini mengemukakan beberapa masalah kumpulannya untuk diselesaikan oleh saya sebagai seorang penasihat akademiknya. Alhamdulillah masalah dapat diselesaikan.


Selepas hajat terlaksana, pelajar ini yang saya namakan sebagai Ahmad menukar topik kepada topik kesihatan dirinya. Beliau mengadukan masalah dirinya. Beliau dapat merasakan kemerosotan tahap kesihatan dirinya. Berikut adalah antara tanda-tanda yang dapat


dikenalpasati:


Kerap berdebar tidak menentu masa. Kadang-kadang waktu membaca tiba-tiba jantung / dada berdebar dengan laju.


1. Bila jantung berdebar ini berlaku, ia akan diikuti dengan dahi berpeluh 2. Beliau juga kerap merasakan kesakitan pada dadanya. 3. Sering mencungap dan kadang-kadang kala sewaktu sembahyang pun mencungap. 4. Semakin tidak tahan atau alah dengan panas terik matahari dan jikalau kena panas, badannya akan banyak berpeluh dan tidak selesa. 5. Jikalau tahun lepas, kekerapan simptom-simptom di atas agak jarang namun kebelakangan ini, kekerapan kejadian semakin kerap sehingga satu kali serangan dalam setiap 2/3 hari. 6. Tapak tangannya.semakin basah.


Berdasarkan simptom yang saya perolehi saya terus menyoal tabiat permakanannya. Selepas mendapat data yang dikehendaki saya pun memberikan penjelasan 'Ahmad, engkau ni walau pun usia masih muda, jantung engkau sudah bermasalah. Punca masalah engkau ini


adalah kerana engkau kerap meminum Nescafe 3 in one. Nescafe adalah tidak baik dan merosak buah pinggang manakala krimer yang terdapat di dalam campuran ini sangat merosak jantung. Krimer ini bukan diperbuat dari susu tetapi adalah dibuat dari kelapa sawit (non dairy creamer)'


Selanjutnya saya menasihati Ahmad untuk melakukan perkara berikut untuk merawat jantungnya:


1. Elakkan dari meminum Nescafe yang merosak buah pinggang dan elakkan sama sekali apa jua jenis krimer yang dibuat dari selain susu (non dairy creamer) 2. Elakkan dari mengambil coffee mate kerana ia adalah


non dairy creamer 3. Elakkan makan ais krim kerana mengandungi krimmer yang tinggi 4. Elakkan susu pekat manis yang mengandungi krimer dari selain susu. 5. Elakkan memakan sebarang makanan yang mengandungi margarine 6. Elakkan memakan burger, naget, kentang goreng, potato chip dan segala yang sewaktu dengannya 7. Elakkan mandi selepas makan 8. Amalkan amalan: Ambil segenggam kacang hijau, rendam dalam air kira-kira 10 minit,selepas itu rebus asal masak dan bukan rebus sehingga pecah tanpa membubuh garam. Selepas itu buang air rebusan dan makanlah kacang hijau ini dan amalkan amalan ini setiap hari. 9. Boleh beli jintan hitam dan makan setiap hari atau pun belilah yang sudah siap diproses atas nama habbatussauda 10. Amalkan makan sayuran pahit seperti kailan, peria, pegaga, daun ubi, pucuk betik, ulam-ulam dsbnya. 11.. Kurangkan makan nasi lemak terutama sekali nasi lemak di kedai kerana mereka mencampurkan minyak masak kepada


nasi lemak agar nasi lemak ini kelihatan cantik berderai dan tidak melekat.


Kepada yang mulai menghadapi masalah dengan jantungnya atau yang sudah lama bermasalah jantung, bolehlah mengamalkan amalan di atas.


Sekian wassalam wallahuaqlam. _,




'sharing is caring


*************************************


takot x? ke biase2 jeee. hurm simptom2 tu kan, sy mcm prnah dan sedang alami je. tsk. harus kurangkan pengambila kopi la ni kot. 

l0ts of laf~

Monday, November 29, 2010

dah naek jadi 200

assamualaikum!!
 memule nak tanye, kotor sgt ke aa udara skang ni. tetbe td xdek pasal..mata gatal2 pastu idong berair2 bersin. ouh shreeetttttt. ok baru pas buang mukus. yucks. lame dh xbergelumang ngan mukus ni.


yg peliknye, time kt sana aritu alhmdulillah la xdek seseme pon. sbb sy ni spesis yg sgtlah selalu selsema ok. kirenye dlu kalo time kt utm tu, kwn2 sy tgk sy seseme tu adelah perkara yg biasa. kire kalau tgk sy selsema tu mcm tgk org laen makan roti. haa. paham kan analogi itu. tp selame dkat 5bulan kt sana, ubat selsema sy yg dlu sy makan ala2 smarties tu, xberkurang pon. fuhh bangga dgn diri sendiri. hehe


mungkin ke udara kt sana ala2 bersih sikit dr kt sini yg berhabuk jerebu dsb. tmbah plak ade construction kt blkg ni. mmg best sgt la debu2 berterbangan. ouh patot la kot. esk kne pakai mask dlm rumah lah.


heh sbenanye nak cite pasal mnde laen td.


begini ceritanyaa..sy mula dgn 50 je. igt lagi time tu. belum mumayyiz pon. kadang pakai, kadang2 x..tapi lebeh kpd tak la.


pastu naek 75. same jugak keadaannya.


den naek lagi 100. time ni lebeh kepada pakai laa.


naek lagi dan lagi.


and ari sabtu hari tu, sy diberitahu, ia naek lagi! dh 200 ok sekarang. haih camano ni kalau asek terus naek, naek, naek, mencanak, naek lg. ohhoho risau jugak walopon seronok sikit. nak tau nape sronok? nanti sy tayang. ;)




l0ts of laf~

Wednesday, November 24, 2010

mak sy sayang sy lebehhh tau!

assalamuaklaikum!

tdkan sj dok belek2 mnde sy bwk balek aritu. kan mcm2 xtau la pemende sy beli.

eh, ni mcm best je. sup sap tetbe baya. eh ni cantek laa! murah pulak tuuuu. tetbe dh dekat kaunter bersedia nk bayar. so bile nk blk aritu mmg lah byk giler brg smpai.....eh sy xcite lg kan. ok hold dlu..next entry. hehe 

ok smbong citee. ye barang byk2...den td dok belek purse la, boomerang,keychain etc etc..den umi ade tgk satu purse nine west yg sy beli pastu terbekenan. heh boleh gtu. 

umi: ni nk bg sape?
saye: aa..ntah..sape2 je la.
umi: leather ke ni?
saye: ntohh.
umi: umi mcm nak la.
saye: ok amek laaa.

pastu die tros g amek purse lame nk tuka msk semua brg2 kad2 bagai dlm purse baru..hehehe comel ok. semangat sungguh. btw purse lame tu sy bli time bday die 2taon lepas kot. if im not mistaken. ooh baru prasan agak lame la jgak tp still maintain cantek je purse lame tu, sbb sy yg bli kan. keh keh nak gak tu.

pastu sy pon bkk la purse lame umi sy, nk tlg transferkan segale barang2. pastukannnn...




saya tgk ade gmba passport sy kt tmpt ic tu. kt atas ic umi lg...awwww how suweetttt..suweet kann umi sy. misti rindu kt anak die yg shopan shantun lg baek budi pekerti ni. kakkaka ok over.

waaah..letak gmba i dlm wallet lg tu. saje je tau nak bg i terharu. pastu belikan lg umi handbag baru lagi kann nantiii..ehek2 joking!! uni sayang kak long yee...bile rindu2 leh bkk purse tgk gamba kan. waaah terharu tau. :')

nanti baba blk nak tgk wallet baba la pulakk...kekekekeee

tu je nak citee...cepat sumer g tgk purse mak maseng2...ade x gmba korg...ade x??? :p

adek2 i jgn jeles ye. blaja rajen2, pg jaoh2 baru umi rindu2 sketttt. ngehehehe poyo je..padahal ekau tu pmalas hanget jee..huhuhu 




l0ts of laf~

eh..lupe kt dlm purse sy pon ade gmba umi ngan baba tauu. besaqqq gila lg. gmba visa tu. yg nmpak segale kedut2 jerawat sumer. hehehe xpe cane pon sy sayangggggggg umi ngan baba tauuu..muah2 lg.  ;)

sampai rumah sudah!! :)

assalamualaikum!

puhhh...puuhhh...tiop sket habuk2 yg dh nk lekat2 ni..hee

lamee xdek update sbb bz sungguh la aritu..yg paper berturut tu.. pastu xsmpat nye nak belajar. 

yg paper last tu mmg hafal je. seryes. xpaaham pon. pastu time exam mule la confused. eh requirement utk mnde ni ape yg. eh kalau specification yg tu itu ngan yg ni ape bezaa.. oh sumer dh tunggang tebalek. sape soh ko hapalll. grrr. mintak2 lulus. seryes cuak la sbb final 70%. carrymark plak half pon xsmpai. (T.T) korg doa jugak eh?

oh btw sy dh kt rumahh!!!! heehee ye kt rumah kk ye. rumah yg ade baba,umi,dan juga anak2 ayamkuu. tp xjumpe lg bapakku sbb hari yg sy blk tu, die pon terbang jgak g jb. denga2 asek lepak danga je...amboi! tmpat peberet kak long tuuu. hee

sy ade nk cite psal hari yg sy blk aritu..tp panjanggggggggg sgt cite. sy bwat entry baru khas nanti ok. tp kat rumah ni biase la kan..kemalasan sungguh nak update. ehe korg kalo kt rumah pon malass kan...makan je kannn. ;)

ok laa jap lg sy update cite pasal hari yg sy blk rumah rumah aritu k. 24jam tau perjalanan. dh ghupe mcm pusing donia je. padahal perth tu sekangkang kera jantan sajee. nanti ehhh. nak makaaan. he

l0ts of laf~

Wednesday, November 17, 2010

louis vuitton

assalamualaikum!
this is just a quick update of sharing a conversation i overheard just now. 

me n kak effah are having our lunch at broadway fair. we shared the table with other chinese woman with her son when suddenly came another chinese nyonya out of nowhere and talk to the woman. this is some of the things that i OVERHEARD just now. they are just sitting next to me thats why it is very clear, im not that busybody ok? :p


Nyonya: eh, you have to be careful with that bag. *pointing to the women LV bag*

Woman: oh..why aa?

Nyonya: i just drop my bag *she raised her arm to show her LV bag also*, yeah this one... the other day. when i was walking, suddenly the handle broke..i have to repair it and put this things to support it which cost me 20dollars! *i can imagine this nyonya expression eventhough i didnt actually saw her face* 

Woman: really? *she seems like cannot believe it*

Nyonya: ya laa..its not worth it. i just buy the bag for 20dollars also. then have to repair it about the same price. u have to be careful ya. dont put heavy things like me.

Woman: ooho thats why..my bag cost me 2thousand dollars. i dont think it will broke. *OMG i really wanna see this woman facee! she have to be really pissed off cause that nyonya though her imitate LV is as the same as her*

Nyonya: but u have to be careful aaa...*seriously this nyonya COMEL GILER! hahaha pastu wat muke xbersalah den blah gtu je.*

and i think she didnt even know that nyonya! heheheeh


moral of the story: kalau nk bwk beg mahal2 yg ori tu, jgn mkn kt warung. keh keh.



l0ts of laf~

Sunday, November 14, 2010

Wednesday, November 10, 2010

11

another 11 days bebeh!

and ill be back in malaysiaa..

cant waitt!!! weehoppp2
.
.
.
.
and also, 3 more papers to go. (=.=)

err. cant wait too, even though im not fully prepared. err actually didnt prepare at all for the software requirement and project engine paper. 

hoping for the miracle. 



this computer architecture really make me sickkkk. the more i study n try to understand the whole concept.. the more confused i get. what theee fishermen!

memory address register, memory buffer register, data path, microinstruction, IJVM, error correction, instruction set, cache principle and the list goes on. pleaseee. be kind to me. cant u all just get in my head and stay there until i finish the paper ok? after that i dont care where you guys want to go. up to you.


my first paper on this final exam week is on friday. please pray for me. 

"ya Allah ya tuhanku, Kau berikan lah nur raihan syazwani kesenangan dalam menghadapi peperiksaan, kuatkanlah ingatannya, tenangkanlah hatinya dan semoga tajam ingatannya. sesungguhnya kami bertawakal kepadaMu. sesungguhnya kami adelah hamba yg lemah. amin! "


thank you very much! 


l0ts of laf~

Friday, November 5, 2010

saye takot lah!

salamm..selamat pagi gadis dan jejaka. eh ke korg dh t.ari ni?? yela cuti kann. bwat ape nak bgn awal..kenal sgt dahh. tetbe jeles sbb kne bgn awal. ni sumer kevin punye pasal. oh nanti sy cite sape si kevin ni.

sebelum pape, sy nak ucapkan,

"SELAMAT HARI DEEPAVALI" ventrakkali tanggatirai! sukeatijeni, kalo salah maapkan. rase mcm slalu denga iklan kt astro tuu. heee

ok..sy baru la jgak pas bc email. forward dr persatuan2 yg join kt yahoogrup tu. ade satu tu student assoc yg blaja kt sini la jgak. deorg ade la connection antara persatuan student2 laen kt oz ni. kt sydney ke adelaide ke nsw ke, mane2 je la kan.

email tu mntak hulurkan sumbangan kpd sorg candidate phd yg dkat NSW. hurm nak tau x kenapeee? uhhu nak cite pon takot dah. 

korg bc la ni eh, ade sket keratan email, ala2 keratan akhbar la, tp ni dr email.


***************************************

Assalamualaikum kepada rakan-rakan,

Saya telah dimaklumkan mengenai seorang sahabat kita Mohd Najib b. Mohd Razali, seorang pelajar post-grad yang belajar di University of Western Sydney telah dimasukkan ke hospital kerana jangkitan serangga (Bug’s Infection). Beliau adalah seorang pensyarah di Universiti Teknologi Malaysia (UTM).

Kesan jangkitan tersebut sangat memeranjatkan kerana para doktor yang merawat beliau telah mengambil keputusan untuk memotong kaki kanan beliau pada paras lutut. Semalam (14/10/2010) telah dijalankan pemotongan kaki tersebut di Prince of Wales Hospital, Randwick. Alhamdulillah pembedahan tu Berjaya dan kini masih di hospital untuk rawatan susulan. Rawatan susulan ini mungkin mengambil masa selama beberapa bulan, dan tentunya akan menjejaskan pengajian beliau.

***************************************

kesian kannnn? huk2. dah la tetbe nmpak utm kt situ. double kesian. :(

pastu nak tau xkenape sy takottt, act 2,3,4,5,6,7 hari ni mcm ade bintat2 la kt kaki sy. kalau kt mesia boleh la bajet mcm giget nyamuk ke semut ke kerengge ke kan. ni kt sini mcm xdek binatang2 itu semuaa. tapi ade bintat2 merah pastu gatall lah ish!

tp kalau xstat garu die xpe, once dah stat garu,cubit ke tekan dgn kuku smpai berbekas tu. ohh mmg xleh benti. aritu merah giler la kan, sy dh cuak ooh. cmno2. so lumur je minyak mastika tu bg rs angen2 sket.

skang ni bintat2 tu mcm dah nak ilang la gak. so sy assume mungkinlah hama ke ape ke yg ade kt katil ke quilt ke bantal. smpai aritu dah cuci sumer harum berseri tau. 

tapi smalam ttbe kt lutut n betis ade 2bintat baru pulak. time skang baru kaler pink yg sweet2 tu. belom merah lg laa. aiyaa saye manyak takot woo. amende yg mengigit ni. mrah tol la. hurm better tggu blk mesia ke eh..ke pg je pharmacy pastu tayang kakiku ini yg telah berbintat pink yg comel itu. mintak2 xdek papelah. :\

fuuhh..baru sikit dugaan dah mmbebel mcm ni. semoga encik yg menghadapi dugaan yg maha hebat tu tabah ye. jomm kita dokan moga dia cepat sembuh.

nauzubillah minzalik. ya Allah ya tuhanku, jauhkan la malapetaka drpd menimpa diri kami semua. aminnn!

l0ts of laf~

Wednesday, November 3, 2010

pagi2 dah nanges

assalamualaikum..

korg misti knal kak Jemah kan. ala yg viruspadu tuuu. 

td sy dok blogwalking la..bc entry2 die..memule bc pasal anak die anoi tu saket kot. pastu die ade mention pasal arwah alesha. tgn ni pon gatal la nak tau cite..nape anak die meninggal ke?eh saket ape? sebab ape eh? bizibody kan biase laa. hee

pastu tgk dkat ujong entry tu ade link dkat name Alesha tu. teros kelik la. rupenye link ke fotopages. den bc la crite2 die kt situ. teors g dkat page2 yg blkg2 sket. 

rupenye Alesha tu anak sulong kak Jemah. meninggal time umor 5bulan. xjmpe plak saket ape, tp mmg baby tu xsehat dr lahir rasenye. baby tu mmg dok kt sepital je. byk la tiub sane sini, pastu machine itu dan ini smbong kt baby tu. kesiannnn. tsk2. (T.T)

kakak ni lmbt jugak dpt anak. lepas kawen 2tahun baru die peknen. so baby alesha tu mmg yg ditunggu2 la kan. tp apekan daya, ujian plak menimpa. deorg mmg sangat tabah la. ulang alik sepital. 5bulan gak. ikot dokter, slalu baby kalau kne saket mcm Alesha tu hayat die 2minggu je. tp alesha tu bertahan smpai 5bulan. crite ni dah lame sbenanye..dlm taon 2006 kot. sbb skang kak  jemah dh ade anak laen. dh 2org kot anak die. alhmdulillah. sorg pergi, Allah gantikan dgn yg laen kan. 

kalau nak lg feel crite die pg bc kt SINI k?

kalau xnanges xtau la. hati batu ke apeee?? ;p emo plak. heee

walopon auntie han xkenal alesha, auntie doakan alesha bahagia disana.Al-Fatihah. :)

l0ts of laf~ 

Monday, November 1, 2010

terpengaruh dgn honey, i shrunk the kids


assalamualaikum!

hai korg? tgh bwat ape sayangsku2 sekaliann?? sehat ke x? demam ke? saket tekak?
kalau sehat alhmdulillah. kalau saket jgn lupe mkn obat.

sy kat library. ye LIBRARY atau nama penanye perpustakaan. rajen lah anak sape niii?? awww

ni sbenanye dan ngatuk+lapa+nak shi2. tp cane nk gerak, kang tinggal laptop ade plak org kebas. haha bajet laptop ku ini adelah macbook air yg baru release tu ke sumer org nak cilok??? walopon bukan apple, sy ttp sayang compact ku ini...muaah3. dah jgn ckp psal tu...nanti laptop terus merajuk, hang sane hang sini. oh no. 

alahai byk plak mukadimahnyekan...sbenanye nak tanye korg je...tau xpasal cite kt atas tu...haa. honey, i shrunk the kids. pemes time kite kecik2 zaman belum mumayyiz tu. sy suke giler tgk cite ni dlu..tp sy layan yg series..kt tv brape ntah, lupe dah..tapi tiap2 malam jumaat la kalau xsilap.

tiap2 episod tu ade la deorg punye crite...selesaikan kes itu la ini la..ayah deorg kan scientist, so byk la reka macam2 mende. pastu anak die sronok lah guna untuk kepentingan sendiri dan jugak tayang2 kat kawan2. best giler kauu. 

deorg ni ade machine yg boleh bwat org jadi kecik tu. ala dalam cite doremon pon ade. tp kt cite ni, anak2 die akan kne laser ke cahaye ape tah..pastu deorg leh jadi kecik...best kannn..best kann. dan disebabkan mesin tu la sy yg suci murni ni terpengaruh tau. 

ms kecik dlu, sy igt dalam badan kite ni ade org kecik. contoh mcm kt perut kite kan, DULU sy pk kt perut tu banyak sgt org kecik yg kerja. so bila kita mkn, deorg la kna hancur2 kan makanan. kire mcm dok proses2 la. makanan2 yg dah hancur tu deorg bawak guna kereta sorong, untuk pass kt org kecik yg kerja kt usus. haa..paham x? cube bayang. hahaa geli plak.

ha...camni la dalam perut kite. 


pastu kalau kt mesin ke mcm dlm washing machine tu, ade org kecik yg basuhkan baju. tapi bile bkk mesin basuh tu xnampak pon deorg. so time tu sy assume org2 kecik ni pemalu. :') deorg akan duduk dlm bilek kalau ade org nak tgk deorg. pastu biler dah msk baju2 and sabun, baru la deorg kua bekerja. adeh. apeke jauh sungguh imaginasi time tu. 

haa..itu saje pengalaman saye bersama cerita ituu. best x? kakakaka. kalau ade cite pape yg korg tgk time kecik2 dlu pastu terpengaruh jugak mcm sy..meh la kongsi. nak gak tau. 

haih, dari dlu smpai la sekarang, cepat sungguh terpengaruh. crita ke iklan ke. ish2 ooh, ade lg satu crita, tp tu time sy kt mrsm pc...pasal terpengaruh dgn iklan pulak. nanti sy cite eh? hee


l0ts of laf~

Friday, October 29, 2010

saye rase mcm saye lulos

assalamualaikum!!
harini. rase mcm gembire sikit. kalau betol la yg saye kira. kalo mmg betol, mmg saye patot gembira dan manadah tgn kesyukuran. ehehe pening eh?

there wouldnt be other things that can make me happier than not failing the robotic subject. im blessed! alhamdulillah. alhamdulillah. alhamdulillah! oh. exception for nice foods and shopping. both of them can always be my paracetamol. yeah. they can cure everything. trust me. :)

this afternoon i received an email from my robotic lecturer, yeah that Thomas. haha u all know him already? of course rite cause i keep on mentioning his name on my facebook. he was a nice guy. haha ;p by the way, he email the marks for our paper last monday and also the overall marks for laboratory. if im not mistaken, the final marks will be the total of the paper and laboratory marks. and if i add both of them, i got more than 50marks which means that i PASS! at least. hehehe but still hoping for a better one. hee
i hope that my assumption is right. at least for the time being. where is my mood?? come to mama!!!! ;D

happy. happy. happy. please pray for me dear friend. still have 3 more papers to go.
 hehehee. lame xmencoret mengarot kot omputehs. dah mcm translator je. pk kot melayu, translate kot english. haiya. bile nak ckp berhabuks2 ni...hahahha

oh..hari ni kak effah bwk sy jalan2 kt claremont. ade mcm shopping centre gak kt sane..bole laa untuk jalan2 walopon xsebest city. hoh0 naek bas dpn kondo kami je. soronok sungguh. xpayah jalan jaoh2 mcm nk p city. 

l0ts of laf~

Thursday, October 28, 2010

solat dhuha


assalamualakum!
harini..ushtajah nak ajar anak2 semayang dhuha ok?? haa..kalau ade yg kate xtau tu nk kne rejam nih..ustazah ni garang tau..jgn maen2. :)

DEFINISI:
SOLAT DHUHA:  Solat ini dilakukan pada waktu Dhuha iaitu pada saat matahari naik lebih
kurang sepenggalahan (istiwak) iaitu +- pukul 8pg-1ptg.  Paling banyak yang dikerjakan oleh
Rasulullah ialah 8 rakaat dan paling banyak yang disabdakan oleh baginda
ialah 12 rakaat. Paling sedikit yang boleh dikerjakan oleh 2 rakaat.

CARA MELAKSANAKAN: 
1. Niat

"Sahaja aku sembahyang sunat Dhuha 2 rakaat kerana Allah Ta'ala"

2. Solat sunat Dhuha ini dilakukan seperti solat-solat lain, cuma bacaan yang dianjurkan Baginda s.a.w. selepas al-Fatihah, menurut hadis yang disampaikan oleh Uqbah bin Amir, ialah surah al-Syams pada rakaat pertama dan al-Dhuha pada rakaat kedua. (Riwayat al-Hakim)
*Tapi kalau ade yg xhafal surah2 tu, Bacaan solat boleh dibaca apa-apa surah yang penting niat kita adalah IKHLAS untuk Allah SWT. Pada rakaat pertama bacalah ayatul kursi kerana ayutul kursi terlalu banyak keistimewaannya.Rakaat kedua bacalah surah Al-Ikhlas sebab surah Al-Ikhlas merupakan 1/3 dari Al-Quran* 

3.  Baca ketika sujud yang terakhir - 3 kali

4. Baca doa ini selesai solat

Maksudnya:
Ya Allah, sesungguhnya waktu Dhuha itu waktu  DhuhaMu, kecantikanny adalah kecantikanMu,
keindahan itu keindahanMu, kekuatan itu kekuatanMu,
kekuasaan itu kekuasaanMu dan perlindungan itu perlindunganMu.
Ya Allah, jika rezekiku masih di langit, turunkanlah, dan jika  di dalam bumi, keluarkanlah,
jika sukar, permudahkanlah, jika haram, sucikanlah dan jika jauh, dekatkanlah.
Berkat waktu dhuha, kecantikan. keindahan, kekuatan, kekuasaanMu,
limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh.

credit to: sini,sini dan sini. 
slamat beramal nak2 muridkuu! ;)

l0ts of laf~